WO

05/15/2024

Weertype

Weertype

13° | 17°

100 %

Windrichting

1-2 bft
We zien op de weerkaarten enerzijds een hogedrukgebied dat grote delen van (noord)oost-Europa b [...]
Lees verder

DO

16 mei

Weertype

Weertype

12° | 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen ligt een front nog steeds in onze buurt en kan het opnieuw voor perioden met regen gaan [...]
Lees verder

VR

17 mei

Weertype

Weertype

| 18°

30 %

Windrichting

1-2 bft
Vrijdag is het front naar het noorden doorgeschoven, maar de kern van het sturende lagedrukgebi [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

12° | 17°

40 %

Windrichting

1-2 bft
Zaterdag lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed k [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Eind november is mijn boek verschenen! Het is getiteld ‘Weerzeggerij’. Een boek vol met weerspreuken, telkens met de nodige uitleg en achtergrond of de spreuk waarheidsgetrouw is, dan eerder een woordspelerij. In het boek maak ik volop zij-uitstapjes naar, fauna, flora en natuur in het algemeen. Het staat ook vol met prachtige foto’s. Het ideale geschenkje voor jezelf of iemand anders voor de komende feestdagen. Je vindt meer info over het boek en hoe het te bestellen, als je op bovenstaande link klikt.

Onze weerkaart wordt beheerst door lagedrukgebieden. Een complex en uitgebreid sturend laag ligt tussen IJsland en Schotland en trekt verder naar de Noorse Zee. Boven Zuid-Oost-Europa is de luchtdruk hoog. Tussen beide systemen in, staat bij ons een stevige zuid tot zuidwestelijke stroming; Fronten liggen vandaag niet direct in de buurt, maar er vormen zich boven zee wel gemakkelijk buien waarvan een enkele tot aan de kust zou kunnen drijven. Van morgen tot en met woensdag wordt ons weer beheerst door nieuwe lagedrukgebieden die vanaf de oceaan tot bij ons komen. Vooral van maandag tot en met woensdag zouden zeer actieve storingen tot over onze omgeving trekken. Daarachter zou er zich op de Atlantische Oceaan tijdelijk een rug van hogedruk vormen waardoor naar de kerstdagen toe de zeer zachte zuidwestelijke stroming vervangen zou worden door een koelere noordelijke tot noordwestelijkere stroming. We zouden dan tijdelijk wat koeler weer krijgen rond Kerstdag. Misschien zelfs met wat lichte nachtvorst en een enkele winterse bui. De rug ‘klapt echter snel om’ waardoor de stroming tussen kerst en nieuw weer meer west tot noordwest wordt, maar waarbij we wel in relatief koele lucht blijven zitten. Door de komst van nieuwe oceaandepressies en storingen lijkt er zich dan voor onze omgeving een vrij guur weertype af te tekenen met vrij veel wind, waterkoude temperaturen en vrij veel neerslag. Hoewel er op termijn echt wel meer winterse kaarten opduiken, leidt dit bij ons nog niet meteen tot winter omdat de aanvoer telkens west tot noordwest blijft en er niet direct echt koude lucht voorhanden is. In de Ardennen zal het wel winters worden. Het is afwachten op dit op termijn ook bij ons tot meer winterse aspiraties zou kunnen leiden.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag verwachten we nog een aantal verspreide buien al zullen die zich in eerste instantie waarschijnlijk vooral tot de kustregio beperken. Veel plekken houden het droog. Zeker vanochtend wanneer we met een mix van wolken en opklaringen te maken hebben. Er kan vooral later in de namiddag ook landinwaarts eventueel links en rechts een lokale bui opduiken. Die kans is het grootste in het tweede deel van de middag. Een eventuele bui zou aan zee zelfs met een donderklap of wat hagel kunnen gepaard gaan, maar nog eens: die bui blijft de uitzondering en de kans wordt het grootste tegen het eind van de dag. Het blijft erg zacht, hoewel wat minder extreem dan de voorbije dagen, met maxima die steeds zeer gemakkelijk tot dubbele cijfers oplopen. Dat is ook vanmiddag weer het geval met maxima rond een 10-tal graden. Verder staat er een wat vlagerige zuid tot zuidwestelijke wind die vooral aan zee en zeker tijdens en rond buien wat kan uitschieten.

Vanavond en vannacht nemen wind en bewolking toe op nadering van actieve storingen die ons maandag zullen bereiken met veel regen. De minima dalen tot rond een 7 à 8 graden.

 

Morgen:

Morgen gaan we over naar een regenachtig weertype. In de loop van de dag trekt een zeer actieve storing door onze omgeving met de nodige regen. Die kan per momenten intens en overvloedig worden. Zeker morgen in de namiddag kan het per momenten echt wel gaan plenzen. De naar zuid draaiende wind spant aan en gaat matig tot vrij krachtig waaien, krachtig aan zee. Het is overdag eerst koeler, maar tegen de late middag / avond lopen de temperaturen weer door naar dubbele cijfers.

De dag eindigt met maxima rond 12-13 graden, een waarde die we ook houden voor de nacht van maandag op dinsdag. Ook dan valt er op uitgebreide schaal en langdurig en intens regen.

Overmorgen:

Dinsdag blijven we in de ban van actieve regenzones zitten. Het is zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van soms intense en overvloedige regenval. Er kan gemakkelijk tien tot zelfs twintig liter water per vierkante meter gaan vallen. De temperaturen blijven zeer zacht met maxima rond 12-13 graden en het blijft ook stevig waaien uit een zuid tot zuidwestelijke hoek.

De regen blijft ook in de nacht naar woensdag in de buurt. Golvende storingen blijven zorgen voor een zwaar bewolkte hemel waaruit regelmatig regen valt.

Later:

Woensdag zitten we nog altijd met storingen in de buurt die ook dan nog voor perioden met soms intense regenval gaan zorgen. Het blijft zwaar bewolkt tot betrokken met een naar west tot zuidwest draaiende wind. Woensdag wordt wel de laatste dag met dubbele cijfers in de temperaturen want daarna wordt het koeler. Woensdag noteren we nog gemakkelijk 12 tot 13 graden, maar in de loop van de dag zet operatie afkoeling in.

Samenvatting:

Vandaag is het nog een redelijke dag. We krijgen een mix van opklaringen en wolkenvelden waarbij het een 10-11 graden wordt. De zuid tot zuidwestelijke wind waait daarbij wel wat vlagerig en aan zee is er kans op een bui. Tegen de late middag is dat ook landinwaarts het geval. Die ene bui zou wel kunnen gepaard gaan met een donderklap of wat hagel, maar blijft de uitzondering op de regel.

Geert, zondag 20 december, 09.45 uur.

Iedereen kent wel de traditionele paddenstoelen: een steel en een hoed. Maar wist je dat er ook heel bijzondere vormen bestaan zoals bijvoorbeeld deze rimpelige koraalzwam?