WO

05/15/2024

Weertype

Weertype

13° | 17°

100 %

Windrichting

1-2 bft
We zien op de weerkaarten enerzijds een hogedrukgebied dat grote delen van (noord)oost-Europa b [...]
Lees verder

DO

16 mei

Weertype

Weertype

12° | 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen ligt een front nog steeds in onze buurt en kan het opnieuw voor perioden met regen gaan [...]
Lees verder

VR

17 mei

Weertype

Weertype

| 18°

30 %

Windrichting

1-2 bft
Vrijdag is het front naar het noorden doorgeschoven, maar de kern van het sturende lagedrukgebi [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

12° | 17°

40 %

Windrichting

1-2 bft
Zaterdag lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed k [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Eind november is mijn boek verschenen! Het is getiteld ‘Weerzeggerij’. Een boek vol met weerspreuken, telkens met de nodige uitleg en achtergrond of de spreuk waarheidsgetrouw is, dan eerder een woordspelerij. In het boek maak ik volop zij-uitstapjes naar, fauna, flora en natuur in het algemeen. Het staat ook vol met prachtige foto’s. Het ideale geschenkje voor jezelf of iemand anders voor de komende feestdagen. Je vindt meer info over het boek en hoe het te bestellen, als je op bovenstaande link klikt.

Onze weerkaart wordt beheerst door lagedrukgebieden. Een nieuw complex en uitgebreid sturend laag ligt ten westen van de Britse Eilanden. De fronten die daaraan verbonden zijn trekken vooral morgen over onze regio, maar die zien er eigenlijk niet bijster actief uit. Daarna blijven we in een stevige westcirculatie zitten waarin ook volgende week depressies de plak zwaaien. Vooral van maandag tot en met woensdag zouden weer actieve storingen tot over onze omgeving trekken. Daarachter zou er zich op de Atlantische Oceaan tijdelijk een rug van hogedruk vormen waardoor naar de kerstdagen toe de zeer zachte zuidwestelijke stroming vervangen zou worden door een koelere noordwestelijkere stroming. We zouden dan tijdelijk wat koeler weer krijgen rond Kerstdag. Tijdelijk want daarna lijkt een verderzetting van de stevige westelijke stroming het meest aannemelijke scenario, al zijn er ook andere en koelere oplossing in de weerkaarten te vinden.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag ziet er een droge dag uit. De temperaturen blijven zeer goed presteren. De dag start rond 7 graden en vanmiddag zetten we weer gemakkelijk een 10 tot 11 graden neer. Er is meer bewolking dan gisteren en de nadruk ligt vandaag dan ook eerder op de bewolkte perioden. Toch is er daarbij ook wel weer ruimte voor een aantal (brede) opklaringen. Er is wel duidelijk meer wind aanwezig die uit een zuidelijke richting komt aanwaaien.

In de nacht naar zaterdag neemt de bewolking verder toe. De minima zijn ook dan weer zacht met waarden rond een 6 tot 8 graden. Mogelijks valt er lokaal tijdens de nacht al een drupje regen.

 

Morgen:

Morgen wordt het een stuk minder. Een storing zal ons in de loop van de dag voorzien van perioden van wat regen. Echt veel lijkt het allemaal weer niet te worden. Er kan af en toe wat lichte regen vallen, maar daar lijkt het bij te blijven. Het is wel opnieuw een erg zachte dag met ook op zaterdag temperaturen die weer wat opgehoogd zijn en nog altijd gemakkelijk naar een 10 tot 11 graden oplopen. Er staat daarbij een matige, soms eens vrij krachtige zuidwestelijke wind.

Ook in de nacht naar zondag blijft het met 6-7 graden aan de zachte kant.

Overmorgen:

Zondag verwachten we nog een aantal verspreide buien al zullen die zich waarschijnlijk vooral tot de kustregio beperken. Veel plekken houden het droog, maar er kan ook landinwaarts eventueel links en rechts een lokale bui opduiken. Het blijft erg zacht met maxima die steeds zeer gemakkelijk tot dubbele cijfers oplopen. Dat is ook zondag het geval met maxima rond een 10 tot 11-tal graden.

Later:

Maandag gaan we over naar een regenachtig weertype. In de loop van de dag trekt een actievere storing door onze omgeving met de nodige regen. De naar zuid draaiende wind spant aan en gaat matig tot vrij krachtig waaien, krachtig aan zee. Het is overdag eerst koeler, maar tegen de late middag / avond lopen de temperaturen weer door naar dubbele cijfers.

Samenvatting:

Er is vandaag vrij veel bewolking, duidelijk meer dan gisteren. Toch zijn ook wel enkele opklaringen mogelijk. De maxima zitten rond een 10-11 graden bij een wat meer uitgesproken zuidelijke wind. Het blijft droog.

Geert, vrijdag 18 december, 06.30 uur.

Winter in de tuin, betekent niet dat het kleurloos wordt. Kijk maar naar de felle kleuren van de takken van de cornus: