DO

05/16/2024

Weertype

Weertype

13° | 17°

100 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

VR

17 mei

Weertype

Weertype

| 18°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het front naar het noorden doorgeschoven, maar de kern van het sturende lagedrukgebie [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

10° | 17°

70 %

Windrichting

3 bft
Zaterdag lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed k [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

11° | 19°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het beter en droger. De kust houdt het dan zelfs waarschijnlijk de hele dag droog bij [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

De voorbije nacht trok een zwak koufront van noord naar zuid door onze omgeving, waarna zich op de Noordzee een kern van hogedruk ontwikkelt waardoor wij in een noordelijke stroming terechtkomen. Daarbij gaan de temperaturen er op achteruit. Het hoog ontwikkelt zich verder en wordt eigenlijk één grote gordel van hoge druk die ten noorden van ons komt te liggen. Tegen het weekeind zal daardoor de stroming weer meer oostelijk tot zuidoostelijk worden waarmee dan weer wat warmere lucht zou kunnen binnenlopen. In het weekeind komt ook een Frans lagedrukgebied dichterbij waardoor tijdelijk de kans op een bui wat groter wordt, vooral naar zaterdagavond en zondagochtend toe zou een bui kunnen vallen. Daarna nemen hogedrukgebieden het tijdelijk weer over. Rond halfweg volgende week lijkt zich op de weerkaarten dan toch een kentering af te tekenen met een overgang naar meer wisselvalligheid.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zit de wind in een noordoostelijke tot noordelijke hoek en waait iets harder. Zeker aan zee kan de wind tijdelijk vrij krachtig worden. We wisselen van hogedrukgebied waarbij er met die noordoostelijke tot noordelijke wind ook wat minder warme lucht aangevoerd wordt. Een zomerse dag zit er niet meer in, maar met temperaturen die nog heel vlot over de 20 graden gaan, mogen we ook niet ontevreden zijn. Dat gaat van een 20-21 graden vlak aan zee tot rond de 23 graden landinwaarts. Er kunnen van tijd tot tijd al eens wat wolkenvelden in de aanvoerrichting zitten, maar de zon blijft het grootste deel van de dag voor haar rekening nemen.

Vanavond wordt geen buitenzit-avond want we zitten in van oorsprong koelere lucht en de temperaturen gaan er sneller op achteruit. Tegen de ochtend wordt het ook koeler met minima die dalen naar een 8 tot 10 graden. De wind neemt in de loop van de nacht in kracht af en draait wat meer naar het noordoosten.

Morgen:

Morgen draait de wind nog iets verder terug naar een noordoostelijke tot oostelijke hoek en zwakt ook weer wat af. Het hogedrukgebied boven de Noordzee komt dichterbij en zorgt voor wat rustigere condities. Er is opnieuw volop zon, het blijft droog en de temperaturen kunnen er dan weer een graadje bij doen. We halen mogelijk landinwaarts alweer maxima tot rond de 25 graden.

De avond en nacht naar zaterdag verlopen rustig met minima die tegen zaterdagochtend weer iets hoger uitkomen.

Overmorgen:

Zaterdag krijgen we ook een vrij rustige dag. De stroming is nog steeds noordoostelijk met aanvoer van veel en brede opklaringen, naast enkele wolkenvelden. Er is een kleine kans dat er later op de dag dan toch een enkele bui opduikt, vooral naar de avond toe, wordt die kans toch wat groter. De maxima blijven het goed doen en halen gemakkelijk weer rond de 25 graden landinwaarts, aan zee is het enkele graden koeler.

Later:

Zondag is het eerst licht wisselvallig. Wolken en opklaringen wisselen elkaar af en er is kans op een bui, zeker in de ochtend is dat zo. In de namiddag worden de opklaringen weer breder bij maxima die opnieuw tussen 22 en 25 graden uitkomen.

Samenvatting:

Het wordt vandaag iets minder warm, maar met maxima tussen 20 graden aan zee en 22-23 landinwaarts mogen we nog steeds niet klagen. De noordelijke wind gaat wel wat harder waaien, maar het blijft vrij zonnig tot zonnig met slechts sporadisch eens de passage van wat wolkenvelden.

Geert, donderdag 17 september, 06.45 uur.

De nieuwe minuut natuur van deze week zoemt in op de grote verscheidenheid qua kleur, vorm en grootte bij de rozenbottels: