ZO

05/19/2024

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart ook vandaag nog steeds niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dag [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Ook morgen blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans o [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

WO

22 mei

Weertype

Weertype

15° | 18°

100 %

Windrichting

3-4 bft
Voor woensdag blijft het spannend. Enkele modellen, waaronder ook het Europese, tonen een nieuw [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied dat intussen bij centraal Noorwegen-Zweden ligt, gaat daar de komende dagen blijven liggen. Ten noordwesten van ons ligt boven de Britse Eilanden een stationair koufront met daarachter koelere lucht. Dat bereikt ons voorlopig niet. Boven het noorden van Frankrijk is wel een thermisch lagedrukgebied ontstaan met onweerachtige buien en bewolking. Wolkenvelden en eventueel een onweerachtige bui van dat laag kunnen ons wel bereiken. Hierbij worden voor onze omgeving zeer hoge temperaturen verwacht, iets wat ook al uit de pluimverwachting voor de komende dagen blijkt die we hier voorlopig en zolang de hittegolf duurt, even bij nemen. Die pluim die blijft zeer heet en uniek met nog steeds een reeks dagen waarop de 30 graden zonder moeite gehaald wordt met pieken tot (dicht in de buurt van de) 35 graden. Er staan nog steeds een aantal dagen op rij in de pluim waarbij met een grote consensus de maxima gemakkelijk tot 35 graden oplopen! De pluim ziet er vanochtend zelfs weer wat warmer uit dan gisteren, zeker op langere termijn. Ook donderdag en zelfs komende zaterdag sluit intussen aan bij het rijtje 30+’ers:

Let op de schaalverdeling van de temperatuur aan de linkerkant van de grafiek! Uit deze verwachting blijkt dat voor onze omgeving de maxima de komende dagen steeds moeiteloos doorheen de grens van de 30 graden breken, waarbij we op verschillende dagen maxima rond of tegen de 35 graden en meer noteren. We zien dus een (extreme) hittegolf die zich op de weerkaarten aftekent en die intussen al enkele dagen bezig is … Dit is de verwachting van het Europese model, maar andere modellen zitten op dezelfde lijn (het Amerikaanse model is zelfs nog een stuk warmer). Neerslag wordt er daarbij voorlopig amper ingetekend al neemt de kans op een lokaal hitte-onweer toch overal toe. Zeker naar woensdag-donderdag toe, wanneer een Brits lagedrukgebied naar ons toeschuift met een oplopende buienkans. Vrijdag zouden we dan in een meer zuidwestelijke stroming terechtkomen met tijdelijk minder warme lucht, maar die zou tegen zaterdag alweer flink opwarmen door een weer meer zuidelijke stroming.

Wie meer pluimverwachtingen wil zien, verwijs ik graag naar de pagina met weermodellen: https://geertnaessens.be/weerkaarten/ Daar vind je onder het kopje ‘pluimen’ nog meer van deze grafieken terug.

Gisteren heb ik trouwens ook nog een video-post gemaakt waarin ik een overview maakte van diverse pluimen en weermodellen en ook nog wat achtergrondinfo heb gegeven over de huidige hitte. Ik post die hier ook nog even mee:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt ook weer een bloedhete dag. De maxima blijven zeer hoog oplopen met waarden tussen 30 en 35 graden, lokaal landinwaarts en vooral ook in stedelijke gebieden, is dat zeker nog wat meer en pieken we rond 36-37 graden. Ook en ondanks het feit dat de wind noordoostelijk tot oostelijk is. Enkel aan zee wordt de hitte wat getemperd met maxima die daar eerst rond 30-31 graden uitkomen en nadien vanmiddag door een invallende zeebries weer wat dalen en dan rond een 28-29 graden blijven hangen. Het blijft erg zonnig met hier en daar verspreide over de dag al eens een paar passerende wolkenvelden. Toch is het niet volledig uitgesloten dat er door de grote hitte toch links of rechts in de loop van de dag een lokaal hitte-onweer losbreekt.

Dat de nachten extreem warm blijven, hoeft niet meer gezegd. Het koelt vanavond weer zeer traag af met nog tot laat op de avond temperaturen die flink boven de 25 graden blijven zitten. De minima zitten dan tegen de ochtend uiteindelijk tussen 19-20 graden landelijk en een flink stuk in de 20 graden in de steden.

Morgen:

Morgen mogen we ook aan de rij zeer warme dagen toevoegen met maxima tussen 30 en 35 graden, lokaal nog wat meer net zoals de vorige dagen steeds het geval was. De atmosfeer blijft wel licht onstabiel met een wat verder oplopende kans op een lokaal hitte-onweer. Voor de rest verandert er weinig. Een naar oost tot zuidoost draaiende wind blijft zeer warme lucht aanvoeren met flinke zonnige perioden. In de loop van de dag zorgt een zeebries aan de kust voor wat afkoeling.

De nacht naar woensdag verloopt ook al zeer warm met minima in de buurt van de 20 graden. In de steden, en zeker in de grote steden, liggen de minima een flink stuk hoger en zakken we niet eens onder de 23-24 graden.

Overmorgen:

Ook woensdag wordt een tropisch warme dag met maxima die alweer een flink stuk in de 30 graden terechtkomen. Net zoals de vorige dagen piekt het kwik alweer op vele plekken rond of zelfs boven de 35 graden. Het blijft wel licht onstabiel met kans op een lokaal hitte-onweer dat in de loop van de dag kan losbreken. Die kans op een onweer wordt groter dan tijdens de vorige dagen en zeker naar de avond en nacht toe, moeten we toch wel rekening gaan houden met buien.

Later:

Donderdag schuift een Brits lagedrukgebied naar onze kant op. Dat zorgt enerzijds nog steeds aan de voorzijde van dat laag voor aanvoer van erg warme lucht, maar anderzijds neemt de onstabiliteit fors toe en daarmee ook de kans op regen- en onweersbuien. Dat zouden op donderdag zelfs zware buien kunnen worden, maar de precieze timing van die buien ligt nog niet vast. Wordt vervolgd de komende dagen.

Samenvatting:

Vandaag wordt andermaal een zeer warme, tropische dag met maxima tussen 30 en 35 graden, lokaal landinwaarts en zeker in de steden nog wat meer. Er drijft wel af en toe wat bewolking voorbij en er is een kleine kans op het losbreken van een lokaal hitte-onweer.

Geert, maandag 10 augustus, 6.45 uur.

Het jacobskruiskruid staat intussen overal fors te bloeien: