Weerpraatjes2023-04-03T12:52:43+02:00

Veel wolken, koele temperaturen en kans op wat regen of een bui

25 april 2024|

Een Atlantisch hoog ligt ongeveer pal in het midden van de Atlantische Oceaan, maar speelt voor ons weer steeds minder een rol. Bij IJsland, boven Scandinavië en boven de Noordzee liggen (kleine) lagedrukgebieden. Er ontwikkelt zich nabij de Oostkust van Engeland ook nog een nieuw laag dat een CAD bij zich heeft (Cold Air Development). Dat is een storing die zich ontwikkelt in koude lucht, maar toch frontale kenmerken krijgt zonder de aanwezigheid van een warme sector. Dit alles zorgt voor een nog steeds aanhoudende noordwestelijke tot noordelijke aanvoer van koude lucht. Deze stroming loopt wel op zijn einde. Het hoog trekt zich daarbij nog iets verder westelijk terug. We blijven daarbij tot het eind van de week zitten in een aanhoudende koele noordelijke stroming met de nodige onstabiliteit in de vorm van vrijwel dagelijkse perioden met regen, buien of buitjes. Vanaf morgen draait de stroming wel en wordt de aanvoer van koude lucht de pas afgesneden. Daarbij komen we dan geleidelijk weer meer onder invloed van oceaandepressies die voor de kust van Frankrijk voor anker gaan. Die laten bij ons de morgen en komend weekeind naar het zuidwesten trekken. Daarbij neigen tegen het eind van de week de temperaturen weer wat omhoog te gaan. Tegen het weekeind zouden we dan weer in veel zachtere lucht moeten geraken en verdwijnt de koude luchtsoort waar we nu in zitten verdwijnt. De Europese weerpluim toont daarbij net als de voorbije dagen een enthousiaste aanblik en toont een forse opwarming met maxima die later volgende week zelfs de 20 graden zouden kunnen halen. Het is wel geen stabiele opwarming want je blijft in de neerslaggrafiek steeds signalen voor buien of neerslag zien:

 

 

 

Wil je de weerpraatjes van de vorige dagen nog eens herlezen? Hieronder vind je de praatjes van de laatste zes dagen terug:

Buien en opnieuw koele maxima

24 april 2024|

Een Atlantisch hoog ligt van IJsland tot net west van de Britse Eilanden, maar neemt snel verder in betekenis af. Boven Scandinavië en de Noordzee liggen lagedrukgebieden waarvan er eentje de voorbije nacht een zwak occlusiefront door onze regio stuurde. Dit alles zorgt voor een aanhoudende noordoostelijke tot noordelijke aanvoer van erg koude lucht. Ook de komende dagen blijft deze koele noordelijke stroming nog even intact. Het hoog trekt zich daarbij verder westelijk terug en lost daar vervolgens op. We blijven daarbij tot het eind van de week zitten in een aanhoudende koele noordelijke stroming met de nodige onstabiliteit in de vorm van vrijwel dagelijkse buien of buitjes. Op langere termijn lost het hoog op en komen we geleidelijk weer meer onder invloed van oceaandepressies die voor de kust van Frankrijk voor anker gaan. Die laten bij ons de wind later in de week en komend weekeind naar het zuidwesten trekken. Daarbij neigen tegen het eind van de week de temperaturen weer wat omhoog te gaan. Tegen het weekeind zouden we dan weer in veel zachtere lucht moeten geraken en verdwijnt de koude luchtsoort waar we nu in zitten opnieuw. De Europese weerpluim toont daarbij ook vanochtend net als de voorbije dagen wel een veel meer enthousiaste aanblik dan de Amerikaanse en toont een forse opwarming met maxima die later volgende week zelfs de 20 graden zouden kunnen halen. Het is wel geen stabiele opwarming want je blijft in de neerslaggrafiek steeds signalen voor buitjes of neerslag zien:

 

 

 

Koude, maar zonnige start; overdag toenemende bewolking

23 april 2024|

Een Atlantisch hoog ligt van IJsland tot net west van de Britse Eilanden. Boven Scandinavië liggen lagedrukgebieden waarvan er eentje een zwak occlusiefront heeft dat tot boven de Noordzee ligt en langzaam naar het zuiden schuift. Dit alles zorgt voor een aanhoudende noordoostelijke tot noordelijke aanvoer van erg koude lucht. Ook de komende dagen blijft deze koele noordelijke stroming nog een tijdje intact. Het hoog trekt zich zelfs weer westelijk terug en lost daar vervolgens op en maakt daarbij weer de weg vrij voor een zeker tot het midden van de week aanhoudende koele noordelijke stroming met de nodige onstabiliteit in de vorm van vrijwel dagelijkse buien of buitjes. Op langere termijn lost het hoog op en komen we geleidelijk weer meer onder invloed van oceaandepressies die de wind later in de week naar het zuidwesten doen trekken. Daarbij neigen tegen het eind van de week de temperaturen weer wat omhoog te gaan. Tegen het weekeind zouden we dan weer in veel zachtere lucht moeten geraken. Een trend die nu toch al enkele dagen zichtbaar is en blijft terugkeren. De Europese weerpluim toont daarbij ook vanochtend net als de voorbije dagen wel een veel meer enthousiaste aanblik dan de Amerikaanse en toont een forse opwarming met maxima die vanaf het weekeind zelfs de 20 graden zouden kunnen halen. Het is wel geen stabiele opwarming want je blijft in de neerslaggrafiek steeds signalen voor buitjes of neerslag zien:

 

 

 

Nog steeds kans op een bui, wel minder wind, maar aanhoudend koel

22 april 2024|

Een Atlantisch hoog ligt van IJsland tot over de Britse Eilanden en maakt zelfs verbinding met een ander hoog dat boven het noorden van Scandinavië ligt. Echter: boven de Noordzee en Nederland liggen nog steeds (restanten van) kleine lagedrukgebieden en restanten van oudere fronten / buien en buienlijnen. Boven Duitsland / Polen ligt een sturend lagedrukgebied. Dit alles zorgt voor een (wat afnemende) noordoostelijke tot noordelijke aanvoer van erg koude lucht. Ook in de eerste dagen van de week blijft deze koele noordelijke stroming intact. Het hoog trekt zich zelfs weer westelijk terug en maakt weer de weg vrij voor een zeker tot het midden van de week aanhoudende koele noordelijke stroming met de nodige onstabiliteit in de vorm van vrijwel dagelijkse buien of buitjes. Op langere termijn lost het hoog op en komen we geleidelijk weer meer onder invloed van oceaandepressies die de wind naar het zuidwesten trekken. Daarbij neigen tegen het eind van de week de temperaturen weer wat omhoog te gaan. Tegen het weekeind zouden we dan weer in veel zachtere lucht moeten geraken. Een trend die nu toch al enkele dagen zichtbaar is en blijft terugkeren. De Europese weerpluim toont daarbij ook vanochtend net als de voorbije dagen wel een veel meer enthousiaste aanblik dan de Amerikaanse en toont een forse opwarming met maxima die vanaf het weekeind zelfs de 20 graden bereiken en overschrijden. Het is wel geen stabiele opwarming want je blijft in de neerslaggrafiek steeds signalen voor buitjes of neerslag zien:

 

 

 

Nog steeds buitjes, zeker in de ochtend; erg koel en winderig

21 april 2024|

Een Atlantisch hoog breidt zijn invloed dit weekend steeds meer uit tot boven de Britse Eilanden en maakt zelfs verbinding met een ander hoog dat boven het noorden van Scandinavië ligt. Echter: boven de Noordzee en Nederland liggen nog steeds (restanten van) kleine lagedrukgebieden en restanten van oudere fronten / buien en buienlijnen. Dit alles zorgt voor een (nog altijd erg stevige), vandaag tijdelijk wat meer noordoostelijke tot noordelijke aanvoer van erg koude lucht. Vandaag breidt het hoog zich geleidelijk aan ook een beetje over ons aandachtsgebied uit en wordt het weer  iets stabieler, rustiger, droger en iets minder koel al is dat toch erg relatief want er blijven erg gemakkelijk buitjes opduiken waarbij er ook opnieuw vrij veel wind is. Ook in de eerste dagen van de week blijft deze koele noordelijke stroming intact. Het hoog trekt zich zelfs weer westelijk terug en maakt weer de weg vrij voor een aanhoudend koele noordelijke stroming met de nodige onstabiliteit in de vorm van vrijwel dagelijkse buien of buitjes. Op langere termijn neigen de temperaturen weer wat omhoog te gaan. Een trend die nu toch al enkele dagen zichtbaar is en blijft terugkeren. De Europese weerpluim toont daarbij ook vanochtend net als de voorbije dagen wel een veel meer enthousiaste aanblik dan de Amerikaanse. De opwarming die we daar gisteren in zagen, zit er nog steeds in en blijft er nu al enkele dagen in zitten. Het is wel geen stabiele opwarming want je blijft in de neerslaggrafiek steeds signalen voor buitjes of neerslag zien:

 

 

 

Koel en wisselvallig weekend voor de boeg

20 april 2024|

Een Atlantisch hoog breidt zijn invloed dit weekend steeds meer uit tot boven de Britse Eilanden en maakt zelfs verbinding met een ander hoog dat boven het noorden van Scandinavië ligt.  Boven de Noordzee liggen nog steeds tal van kleine lagedrukgebieden en restanten van lagedrukgebieden en oudere fronten / buien en buienlijnen. Dit alles zorgt voor een (nog altijd erg stevige) noordwestelijke tot noordelijke aanvoer van erg koude lucht. Dit weekeind breidt het hoog zich dan vervolgens geleidelijk aan ook een beetje over ons aandachtsgebied uit en wordt het weer vooral op zondag iets stabieler, rustiger, droger en iets minder koel al is dat toch erg relatief want er blijven erg gemakkelijk buitjes opduiken waarbij er ook opnieuw vrij veel wind is. Ook in de eerste dagen van de week blijft deze koele noordelijke stroming intact. Het hoog trekt zich zelfs weer westelijk terug en maakt weer de weg vrij voor koele noordelijke stromingen met de nodige onstabiliteit in de vorm van vrijwel dagelijkse buien of buitjes. Op langere termijn neigen de temperaturen weer wat omhoog te gaan, maar het oogt allemaal erg fragiel en voorzichtig. De Europese weerpluim toont daarbij ook vanochtend net als gisteren wel een veel meer enthousiaste aanblik dan de Amerikaanse. De opwarming die we daar gisteren in zagen, zit er nog steeds in, maar is toch wel alweer wat afgebouwd. Zowel in hoogte van temperaturen als in tijd. We leven echter op hoop dat het op termijn toch wat zal gaan beteren al zal dat niet voor het eind van de komende week zijn:

 

 

 

 

Veel wolken met af en toe wat regen of enkele (regen)buien; ook weer veel wind

19 april 2024|

Een Atlantisch hoog ligt ten westen van de Britse Eilanden.  Boven de Noordzee ligt intussen een nieuw lagedrukgebied waarvan de voorbije nacht al een front door onze omgeving liep. Overdag komt er nog meer verstoring aan in de vorm van (oudere) fronten en buien. Dit alles zorgt voor een (stevige) noordwestelijke tot noordelijke aanvoer van erg koude lucht. In het weekeind breidt het hoog zich dan vervolgens weer geleidelijk aan over ons aandachtsgebied uit en wordt het weer stabieler, rustiger, droger en iets minder koel al is dat gaandeweg de laatste verwachtingen van de voorbije dagen toch meer opgeschoven richting de zondag en zelfs pas maandag en zouden we zeker op zaterdag en ook deels op zondag nog met buien en zeker op zaterdag ook opnieuw vrij veel wind te maken krijgen. Op langere termijn neigen de temperaturen weer wat omhoog te gaan, maar het oogt allemaal erg fragiel en voorzichtig. De Europese weerpluim toont daarbij vanochtend wel een veel meer enthousiaste aanblik dan de Amerikaanse. Ik zet ze voor de goede orde even allebei hieronder. Je ziet in de Europese pluim duidelijk dat het gaandeweg de week veel zachter en droger wordt dan wat het Amerikaanse model laat zien. Ook daarin zit wel een geleidelijke opwarming, maar veel trager. De waarheid zal waarschijnlijk zoals steeds wel ergens in het midden liggen:

 

Amerikaanse pluim:

 

 

 

Ga naar de bovenkant