WO

06/18/2025

Weertype

Weertype

13° | 24°

0 %

Windrichting

2-3 bft
Een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden beheerst ons weer. Het laat in onze buurt geen enke [...]
Lees verder

DO

19 jun

Weertype

Weertype

12° | 25°

0 %

Windrichting

3-4 bft
Ook morgen wordt een zonnige dag met maxima van telkens rond 20 graden aan zee tot een flink st [...]
Lees verder

VR

20 jun

Weertype

Weertype

14° | 27°

0 %

Windrichting

3 bft
Vrijdag wordt het nog warmer en beginnen we aan een aantal zeer warme dagen. Vrijdag kunnen we [...]
Lees verder

ZA

21 jun

Weertype

Weertype

14° | 31°

0 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag arriveert de hitte opnieuw en gaan we zeker landinwaarts naar maxima van 30 graden en [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Er zijn in het verleden nog al wel geblokkeerde weersituaties geweest met hogedruk die erg hardnekkig steeds op een zelfde plek blijft liggen, maar dit slaat stilaan alles. Wekenlang al, verandert er amper iets aan de weerkaarten en ook vandaag blijven die in grote lijnen gelijk als de vorige dagen: een totaal geblokkeerd weerpatroon. Vorige week heb ik daar trouwens nog een aparte video van gemaakt met meer uitleg over deze blokkade. Je vindt die helemaal onderaan dit weerbericht terug om (nog) eens te bekijken. De verschuivingen blijven hem maar zitten in kleine details en de grote lijnen blijven onveranderd hetzelfde. Op de Atlantische Oceaan zien we nog steeds een groot hogedrukgebied liggen. Het is in feite het Azorenhoog dat zich vrij noordelijk bevindt en ook vrij uitgestrekt is. De kern ervan ligt nog steeds in de buurt van Schotland. Die heeft een uitloper richting de Britse Eilanden en de Noordzee die zo verder Europa binnenloopt en uiteindelijk zelfs tot aan Oekraïene reikt. Daar komt een aparte kern tot ontwikkeling. Ten noorden van de Atlantische hogedruk is de luchtdruk laag en vinden we lagedrukgebieden terug met zwaartepunten tussen IJsland en Scandinavië. Ook boven de Middellandse Zee vinden we een lage luchtdruk terug. Dat laatste zorgt daar op diverse plekken weer voor de nodige regen, zeker in Spanje want daar nadert later deze week een nieuw Atlantisch laag. Aan de flank van dat hoog schuiven soms eens enkele heel zwakke storingen van noord naar zuid die ook de komende dagen van tijd tot tijd ons weer tijdelijk eens wat meer kunnen beïnvloeden in de vorm van wat tijdelijk doortrekkende wolkenvelden.

Wij blijven daarbij op de flank van het Atlantische hoog zitten, nog altijd aanhoudend in een erg stevige noordelijke tot noordoostelijke stroming met aanvoer van lucht die van oorsprong koel is, maar vooral boven land telkens overdag wel fors opwarmt. Actieve storingen blijven daarbij op een afstand zodat we tegen een lange reeks droge dagen aankijken! Daarbij zijn de temperaturen erg gematigd tot zelfs koel aan zee. Landinwaarts is het veel warmer door aanvoer van iets zachtere lucht en de dagelijkse gang. Aan zee blijft het echter koel en staat er ook steeds een flink doorstaande wind. Verder blijft het ook droog. Je ziet in de pluim hieronder één lange droge periode. Zoals het er nu voor staat, blijft het ook de komende dagen veelal onveranderd met een steeds noordelijke tot noordoostelijke aanvoer van gematigde temperaturen aan de kust (met veel wind), zomerse maxima landinwaarts. Op termijn schuift het hoog wel meer richting Scandinavië zodat warmere lucht tot bij ons kan geraken tegen het eind van de week. We zien in de pluim deze opwaartse trend naar (veel!) hogere temperaturen, maar het is opvallend dat de operationele run (de rode lijn) daarbij telkens in de laagste regionen blijft zitten. Alle andere oplossingen zitten een flink stuk hoger:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Ook vandaag zit de wind meer in een noordelijke hoek. Er verandert amper iets aan het weerbeeld en de temperaturen. Vlak aan zee blijven we met een koele 14-15 graden zitten terwijl de wind daar ook weer wat sterker wordt en weer naar 5-6 Bft kan gaan tegen het eind van de dag. Landinwaarts is dat een ander verhaal en hoewel ook daar de wind aanspant in de loop van de dag, zitten we daar toch met maxima rond of vooraan de 20 graden. De grens van die 20 graden ligt net als gisteren ongeveer een 10 à 15 km landinwaarts van de zee verwijderd. Eventueel trekken er ook wel eens een paar wolken voorbij. Vooral vanochtend zouden er langs de kust, maar eventueel ook landinwaarts tijdelijk eens wat flarden wolken kunnen passeren, maar die verdwijnen later weer. Op zee blijft er de hele dag veel bewolking liggen.

De nacht naar woensdag verloopt ook rustig met minima die tegen de ochtend weer naar een 9 à 10 graden zakken. Er kan weer wat meer bewolking opduiken, zeker en vooral aan de kust. De wind neemt af en wordt landinwaarts meer noordoostelijk.

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Het filmpje over de wind, staat helemaal aan het eind van dit weerbericht. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit gesproken weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

Morgen:

Morgen zijn er gaandeweg de dag mogelijk wat meer wolken, maar het is moeilijk om in te schatten hoeveel. Voor hetzelfde geld lossen die grotendeels op. De temperaturen blijven grotendeels een pas op de plaats maken, al zouden die wel een enkel graadje winst kunnen pakken. Ook in het windpatroon verandert er niet veel. Toch zou er vooral landinwaarts wel wat zachtere lucht kunnen binnensijpelen door een weer wat meer noordoostelijke wind. Zeker in Oost-Vlaanderen kunnen we later op de dag toch naar een 23-24 graden evolueren. De kust blijft steeds achter door een zeebries-effect.

In de avond en nacht is het dan licht tot wisselend bewolkt bij minima die tegen de ochtend dalen naar een graad of 10.

Overmorgen:

Donderdag is de wind overal wat meer noordoostelijk geworden en zien we iets hogere maxima verschijnen. Aan de kust kunnen we dan toch naar een 17-18 graden beginnen gaan terwijl dat landinwaarts weer richting de 23-24 graden zou moeten zijn. Misschien dat er hier en daar al een zomerse 25’er uit de bus kan rollen. Er is veel zon al duikt er ook wel eens een wolkje op. De wind blijft toch opspelen en kan zeker later op de dag in de kustregio’s weer wat aansterken onder invloed van wat zeebries.

In de avond en nacht is het licht bewolkt tot helder bij minima rond 10-11 graden tegen de ochtend en de wind neemt dan net als tijdens de vorige nachten weer netjes af.

Later:

Vrijdag komen we geleidelijk aan in duidelijk warmere lucht terecht. De wind kruipt meer naar het noordoosten en voert die lucht aan. Het wordt landinwaarts dan zeker 25 graden en meer met pieken tot rond 26-27 graden. Aan de kust kan het 19 tot 20 graden worden, maar daar blijft een zeebries telkens de maxima onderdrukken in de loop van de middag.

In het weekeind hint het Europese weermodel (maar ook anderen) op (veel) hogere temperaturen doordat het blokkerende hogedrukgebied naar het oosten zou doorschuiven, maar of dat echt zo zal zijn, moeten we nog zien. Dit is niet de eerste keer dat dit in de kaarten zit en ook vorige keren werd dat scenario opzij geschoven met het dichterbij komen van de termijn dus eerst maar eens zien of dat de komende runs bevestigd wordt of niet … In het geval dat dit wel zo is, kijken we tegen dan wel tegen hoger oplopende temperaturen aan. Dat zou zelfs volgens sommige modellen landinwaarts naar 30 graden en meer kunnen zijn zowel op zaterdag als zondag,

Het is echter zeer opvallend (en een teken aan de wand?) dat de operationele run in de weerpluim (de rode lijn) telkens de laagste regionen van de pluim opzoekt. Na het weekeind is die zelfs bijzonder fris en lijkt toch wat de weg te verliezen want alle andere oplossingen zitten duidelijk veel hoger.

Samenvatting:

Er is vandaag nog steeds redelijk veel wind uit een nog altijd noordelijke richting. Aan de kust kan die later vanmiddag weer naar een 5-6 Bft gaan met pieken rond 50 km per uur. De maxima zitten daar rond 15 graden, maar hoe verder landinwaarts, hoe meer die weer oplopen. Dat gaat tot 22-23 graden in de verste landinwaarts gelegen gebieden. Verder is het zonnig, al kan er soms al eens een wolk passeren. Vooral de kust lijkt daar gevoelig voor te kunnen zijn en vooral dan in de (vroege) ochtend.

Vanavond en vannacht is het weer rustiger, maar de wind gaat zeker niet volledig liggen. De minima zitten daarbij rond een 10-tal graden en er kan wat bewolking binnenlopen. Ook vorming van wat nevel is mogelijk.

Geert, dinsdag 06 juni, 06.15 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Wanneer stopt die noordenwind” … Een vraag die de voorbije dagen veel passeerde. In dit filmpje leg ik uit hoe dat komt en wanneer die wind zal stoppen met blazen:

Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!