DO

04/25/2024

Weertype

Weertype

| 11°

70 %

Windrichting

3 bft
Een Atlantisch hoog ligt ongeveer pal in het midden van de Atlantische Oceaan, maar speelt voor [...]
Lees verder

VR

26 apr

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui of perioden met regen besta [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 17°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 18°

80 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een Brits hogedrukgebied neemt vandaag de sturende rol over ons weer snel over. Het komt boven onze regio te liggen en zorgt voor een snelle stabilisatie van ons weerbeeld. Dat hoog schuift vervolgens wat door naar het oosten en zal er in de tweede helft van de week voor zorgen dat er opnieuw met een warmere naar meer oost draaiende stroming weer hogere temperaturen onze kant op komen. Je ziet deze opwarming weer mooi in de pluim terug, maar wat we de voorbije dagen al zagen: namelijk een geleidelijk wat temperen van de warmte, is ook vandaag in de pluim te zien. In plaats van naar heel hoge temperaturen, gaan we naar meer normalere zomerse waarden tegen het weekeind. Ook zien we dat er op vrijdag toch nog wat wisselvalligheid in de pluim sluipt onder invloed van een zwakke storing die dan eventueel voor een enkele bui kan zorgen. Na het weekeind zien we dat er weliswaar nog wat warmere maxima te zien zijn, maar dat er ook dan wat lichte wisselvalligheid opduikt. De “flatline” in de neerslagverwachting lijkt te verdwijnen uit de pluim. Dat komt omdat ons hogedrukgebied tegen dan van de kaarten verdwijnt en een volgende uitloper van het Azorenhoog lijkt wat ten westen van ons te treuzelen waardoor we na het weekeind wat meer invloed van lagedrukgebieden zouden kunnen krijgen in een meer west tot zuidwestelijke stroming. Het is nog ver, dus we houden nog een slag om de arm daarvoor, maar misschien schakelen we volgende week toch over op een meer licht wisselvallig weerbeeld. We zien wel.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Morgen wordt het ongeveer even warm als gisteren, maar dan zonder de bewolking. De dag start daarbij overal vrij koel, maar de temperaturen lopen snel op en vanmiddag is het aan zee opnieuw een graad of 20. Landinwaarts zitten de maxima rond een graad of 22. Het is vrij zonnig tot zonnig in een noordelijke stroming. Buitjes zijn er dan ook vandaag niet meer bij, het blijft droog. De wind zit in een noordelijke richting daarbij en waait zwak tot hoogstens matig aan de kust.

Vanavond en vannacht is het rustig. De wind valt weer weg en het koelt tegen de ochtend af naar een 12-tal graden.

Morgen:

Tegen morgen is de wind opnieuw noordoost tot oost geworden en wordt er geleidelijk aan weer warmere lucht aangevoerd. De maxima gaan weer omhoog en kunnen zeker landinwaarts alweer naar een 23-24 graden. Aan zee is dat rond 21-22 graden. De wind is nog steeds zwak noordoost tot oost, maar krijgt aan de kust in de namiddag weer een zeebriescomponent.

Ook de avond wordt weer warmer en in de nacht dalen de minima dan naar een 13-tal graden tegen de ochtend.

Overmorgen:

Vrijdag zitten we weer in een stukje warmere lucht. Toch zijn de verwachtingen voor vrijdag iets afgezwakt. We halen dan landinwaarts alweer gemakkelijk een 23 tot wel 24 graden, maar een zomerse waarde van 25 graden lijkt toch iets te hoog gegrepen. Er lijken ten opzichte van eerdere verwachtingen ook wel weer wat meer wolken op te duiken waarbij de kans op een paar lokale buien in de loop van de dag toch weer iets groter lijkt te worden. Dat zal zeker niet overal zijn, maar een bui zal niet hoeven te verwonderen.

In de avond en nacht verdwijnen die dan weer en dan krijgen we een rustige avond en nacht.

Later:

Zaterdag is de buienkans weer verdwenen en krijgen we een mooie en vrij zonnige tot zonnige dag met maxima die weer naar een graad of 25 gaan landinwaarts. Aan zee is dat telkens een aantal graden minder.

Tegen volgend weekeind wordt het geleidelijk weer steeds warmer en noteren we weer zomerse waarden. De pluim is daarbij ook vandaag wel weer iets minder warm geworden zodat het waarschijnlijk tegen zondag eerder 26 graden wordt landinwaarts. De dagen nadien zou het verder opwarmen, maar wordt het ook wel wat onstabieler (zie inleiding).

Samenvatting:

Vandaag wordt het een mooie zonnige dag. Er zijn aan zee amper of geen wolken, landinwaarts krijgen we overdag wat stapelwolkjes te zien. De maxima lopen daarbij op tot 20 graden aan de kust en 22 landinwaarts bij een zwakke tot matige noordelijke wind.

Geert, woensdag 27 juli, 06.40 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een zonsopkomst blijft altijd mooi om naar te kijken: