DO

04/25/2024

Weertype

Weertype

| 11°

70 %

Windrichting

3 bft
Een Atlantisch hoog ligt ongeveer pal in het midden van de Atlantische Oceaan, maar speelt voor [...]
Lees verder

VR

26 apr

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui of perioden met regen besta [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 17°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 18°

80 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een lagedrukgebied met kern voor de Noorse kust beïnvloedt ons weer. Het heeft diverse sublaagjes boven de Noordzee en onze regio met daaraan verbonden een aantal oudere fronten en buienlijnen. Die trokken en trekken in de loop van de nacht en dag (vooral vanochtend) van west naar oost door onze omgeving. Achter deze storingen zien we opnieuw een sterk opkomend Azorenhoog. Dat gaat zich de komende dagen versterken en morgen al opnieuw een uitloper via de Britse Eilanden naar onze omgeving sturen. Die uitloper ontwikkelt zich in de loop van het weekeind weer tot een zelfstandig hoog boven onze omgeving dat naar het eind van het weekeind en begin volgende week boven ons hoofd komt te liggen. Tegen dan zien we ook een nieuw laag boven de Britse Eilanden en beide gaan er dan weer voor zorgen dat er tegen begin volgende week opnieuw een bel hele warme lucht tot bij ons geraakt (maar niet meer zo extreem warm als de voorbije dagen). Nadien lijkt het er sterk op dat dit patroon zich zal blijven herhalen met telkens weer nieuwe hogedrukgebieden die vanuit het Azorenhoog afgevaardigd worden.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is het eerst licht wisselvallig met veel wolken en in de ochtend eerst eventueel nog een enkele lokale bui of wat verspreide regen. Heel veel neerslag levert dat allemaal niet meer op, maar plaatselijk zijn enkele liters wel mogelijk. Zeker niet meer zoals gisterenavond toen er langs de Frans-Belgische grens urenlang een buiencomplex is blijven hangen met daar tot 50 liter water per vierkante meter en lokale wateroverlast … Nog eens een bewijs dat buien, zeker onweerachtige buien, echt wel altijd een lokaal fenomeen blijven met kans op lokale overlast. Vandaag dus niets van dat alles, maar in de ochtend eerst nog wat buien. Die verdwijnen geleidelijk aan, zelfs nog voor de middag en dan wordt het droog met een wisselende bewolking waarbij er dan vanmiddag geleidelijk aan opklaringen doorbreken. De meeste en breedste aan de kust. De maxima zitten dan rond een 18-19 graden aan de kust tot rond een 20 à 21 graden landinwaarts. De wind heeft intussen een noordelijke tot noordwestelijke hoek opgezocht, maar zelfs vanuit die kant komt er geen echte koelte meer tot bij ons.

In de nacht naar vrijdag koelt het dan af naar een 12 tot 13-tal graden. Het is dan droog met een mix van wolken en opklaringen.

Morgen:

Morgen zorgt de komst van een nieuw hogedrukgebied in onze buurt alweer voor stabilisatie in de atmosfeer. De wind neemt af en de wolken wijken waarbij er weer meer plaats voor de zon komt. De temperaturen lopen dan ook landinwaarts alweer naar 25 graden en meer op. In de loop van de dag zal de bewolking echter weer toenemen en tegen het eind van de middag trekt er nog een zwakke storing door. Dat zou echter kunnen gepaard gaan met enkele verspreide buien (eventueel met een donderklap).

De nacht naar zaterdag wordt rustig met minima die tegen de ochtend dalen naar een 12-tal graden.

Overmorgen:

Zaterdag is het mooie weer opnieuw helemaal terug. Het wordt met veel zon alweer gemakkelijk 25 graden of meer. Er passeren wel nog een aantal wolkenvelden, vooral in de ochtend. Eventueel zou daar zelfs nog een lokaal spatje regen kunnen uit vallen, maar dat zal weinig tot niets voorstellen.

Later:

Zondag is het opnieuw puffen geblazen. Met een naar zuidoost tot zuid draaiende wind komt er weer hele warme lucht binnen waarbij we in de loop van de dag weer gemakkelijk richting de 30 graden en meer gaan.

Maandag is mogelijk nog een hele warme dag, maar dat is niet zeker. Alles zal een beetje afhangen van de ligging van een storing met wolken en mogelijk een bui. Nadien zou het dan weer minder warm worden, maar dat is nog ver weg en moeten we later nog in detail bekijken.

Samenvatting:

Vandaag start grijs. In de ochtend is het zwaar bewolkt tot betrokken met wat regen of een bui. Het wordt daarna geleidelijk aan droog en vanmiddag is het dan droog met een mix van wat opklaringen en wolken. De meeste en breedste opklaringen zitten aan zee. Het is afgekoeld met maxima rond 19 graden aan de kust tot 21 landinwaarts bij een matige noordwestelijke wind.

Geert, donderdag 21 juli, 09.40 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een zonsopkomst blijft altijd mooi om naar te kijken: