WO

04/24/2024

Weertype

Weertype

| 10°

90 %

Windrichting

3-4 bft
Een Atlantisch hoog ligt van IJsland tot net west van de Britse Eilanden, maar neemt snel verde [...]
Lees verder

DO

25 apr

Weertype

Weertype

| 11°

80 %

Windrichting

3 bft
Morgen is het ook aanhoudend wisselvallig. Het is zwaar bewolkt tot betrokken met kans op een b [...]
Lees verder

VR

26 apr

Weertype

Weertype

| 13°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui bestaan, maar de wind is da [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 17°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een sterk hogedrukgebied ligt intussen met kern boven Oost Europa. De rol voor ons weer hiervan raakt uitgespeeld. Tussen IJsland en de Britse Eilanden ligt een lagedrukgebied met fronten die tot over de Britse Eilanden en onze omgeving reiken. Een Frans onweerslaag is hierin opgenomen. We zitten vandaag dan ook onder invloed van dit laag en de restanten van het Franse onweerslaag. Er trekken in de loop van de dag diverse storingen en buienlijnen van west naar oost door onze omgeving. Achter deze storingen zien we opnieuw een sterk opkomend Azorenlaag. Dat gaat zich de komende dagen versterken en opnieuw een uitloper via de Britse Eilanden naar onze omgeving sturen. Die uitloper ontwikkelt zich in de loop van het weekeind weer tot een zelfstandig hoog boven onze omgeving dat naar het eind van het weekeind en begin volgende week boven ons hoofd komt te liggen. Tegen dan zien we ook een nieuw laag boven de Britse Eilanden en beide gaan er dan weer voor zorgen dat er tegen begin volgende week opnieuw een bel hele warme lucht tot bij ons geraakt (maar niet meer zo extreem warm als de voorbije dagen). Nadien lijkt het er sterk op dat dit patroon zich zal blijven herhalen met telkens weer nieuwe hogedrukgebieden die vanuit het Azorenhoog afgevaardigd worden.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt een wisselvallige, maar nog steeds zomers warme dag. Een zuidwestelijke wind voert wolken en opklaringen aan met kans op een enkele lokale bui. Die kan onweerachtig zijn en eventueel al in de vroege ochtend voorkomen. Er passeert dan immers een eerste front met mogelijk georganiseerde buienvorming. Dat front trekt wel snel door, maar ook later in de ochtend vallen er nog een aantal verspreide regen- en onweersbuien. Die buien zouden niet zo zwaar zijn. Daarna volgt een betere periode, maar toch is de hele dag door een kleinere kans op het voorkomen van een paar verspreide regen- en/of onweersbuien. Het wordt nog altijd gemakkelijk 22-23 graden aan de kust tot rond 25 graden landinwaarts. Tegen het eind van de middag loopt een volgende front binnen waarop eventueel weer georganiseerde regen- en onweersbuien kunnen voorkomen. Waar dan buien vallen, kunnen die eventueel wel fel zijn, met alle verschijnselen die bij onweer horen vandien.

Vanavond verdwijnen de meeste buien weer al blijft een enkel exemplaar in de nacht toch nog mogelijk. Het koelt geleidelijk verder af met een naar west tot noordwest draaiende wind. De nacht naar donderdag verloopt dan uiteraard minder warm, maar het kan nog altijd een 16-17 graden blijven.

Morgen:

Morgen is het dan licht wisselvallig met wolken en opklaringen en eventueel nog een enkele lokale bui. De maxima zitten dan rond een 18-19 graden aan de kust tot nog steeds een licht zomerse 22-23 graden landinwaarts. De wind heeft dan wel een noordelijke hoek opgezocht, maar zelfs vanuit die kant komt er geen echte koelte meer tot bij ons.

In de nacht naar vrijdag koelt het dan af naar een 13 tot 14-tal graden.

Overmorgen:

Vrijdag zorgt de komst van een nieuw hogedrukgebied in onze buurt alweer voor stabilisatie in de atmosfeer. De wind neemt af en de wolken wijken waarbij er weer meer plaats voor de zon komt. De temperaturen lopen dan ook landinwaarts alweer naar 25 graden en meer op. In de loop van de dag zal de bewolking echter weer toenemen en tegen het eind van de middag trekt er nog een zwakke storing door. Dat zou echter kunnen gepaard gaan met enkele verspreide buien (eventueel met een donderklap).

De nacht naar zaterdag wordt rustig met minima die tegen de ochtend dalen naar een 12-tal graden.

Later:

Zaterdag is het mooie weer opnieuw helemaal terug. Het wordt met veel zon alweer gemakkelijk 25 graden of meer.

Tegen het weekeind keert het hoog zomerse weer terug. Zaterdag wordt het alweer vlot 25 graden en meer, zondag gaan we alweer naar een tropische 30 graden en meer en ook maandag kunnen we die 30 graden vlotjes halen. Nadien zou het dan weer minder warm worden, maar dat is nog ver weg en moeten we later nog in detail bekijken.

Samenvatting:

De hitte is eruit, maar het is nog wel warm met maxima van 22-23 graden aan zee tot 25 landinwaarts. Daarbij is het wisselvallig. In de loop van de dag trekken diverse minder of meer actieve storingen en buienlijnen door onze regio. Een eerste periode met buien zit in de ochtend. Daarna volgt een betere periode, om dan de middag te eindigen met een volgende en meer actieve buienlijn. Er is onweer mogelijk met actieve buien. Lokaal en zeker daar waar forse buien vallen, is veel regen mogelijk op een korte periode, maar het zijn buien dus de verdeling zal weer erg ongelijk zijn.

Geert, woensdag 20 juli, 06.35 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een zonsopkomst blijft altijd mooi om naar te kijken: