ZA

04/20/2024

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-5 bft
Een Atlantisch hoog breidt zijn invloed dit weekend steeds meer uit tot boven de Britse Eilande [...]
Lees verder

ZO

21 apr

Weertype

Weertype

| 12°

40 %

Windrichting

3-4 bft
Zelfs morgen blijft het zeker niet overal droog. We zitten dan nog altijd in een noordelijke to [...]
Lees verder

MA

22 apr

Weertype

Weertype

| 11°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag wordt een rustiger dag, maar toch zeker weer met de nodige wolkenpartijen. Die kunnen g [...]
Lees verder

DI

23 apr

Weertype

Weertype

| 11°

40 %

Windrichting

3-4 bft
Dinsdag is het weer wisselvalliger. Nieuwe impulsen van storingen zorgen dan weer voor een stij [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

De weerkaarten blijven maar vastgeroest zitten en er verandert eigenlijk niets of amper iets: we zitten tussen twee grote weersystemen in. Ten westen van de Britse Eilanden zien we nog altijd een groot en voor ons sturend Azorenhoog liggen waarvan uitlopers tot over de Britse Eilanden en onze omgeving geraken, maar veel meer dan uitlopers worden dit voorlopig niet. Voor de Noorse kust ligt anderzijds een lagedrukgebied waarvan zwakke uitlopers van storingen en buienlijnen ook tot over onze omgeving geraken. Dit laag geraakt geleidelijk uitgespeeld en trekt noordelijk weg, maar krijgt de komende dagen versterking van een nieuw laag dat van IJsland komt en opgenomen wordt in dit grotere laag. De invloed van dat laag wordt de komende dagen weer wat groter, maar ook het Azorenhoog blijft toch proberen om tot over onze omgeving te geraken. We zitten dan ook de komende dagen nog altijd en aanhoudend een beetje tussen beide systemen in op de wip. Dat levert bij ons een licht wisselvallig weerbeeld op met soms wat meer wind en wolken en anderzijds soms wat betere perioden. Vooral donderdag en zaterdag is de invloed van het laag tijdelijk een stuk groter. De temperaturen blijven daarbij gematigd (zomers), maar kunnen op sommige dagen zeker aan zee en in het westen wel moeite hebben om tot aan de  20 graden te geraken, vooral op donderdag. De pluim is ten opzichte van gisteren amper iets veranderd. De eerste dagen zijn de temperaturen gematigd, maar in de loop van volgende week toont de pluim grote hitte. Dit scenario zit er nu al enkele dagen in en wordt alleen maar bevestigd, dus de kans dat het volgende week echt veel warmer wordt, wordt toch wel groter:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag kan er in de loop van de dag al eens wat bewolking binnenlopen al lijkt het er sterk op dat dit vooral vanochtend eerst het geval is. Die wolken lossen echter snel op en overdag komt er weer meer ruimte voor brede zonnige perioden, zeker aan zee en in het westen. Landinwaarts kan er wat meer bewolking hangen in de vorm van wat stapelwolken. De maxima blijven telkens rond of vooraan de 20 graden zitten, maar hebben toch eerder de neiging om een beetje terrein prijs te geven. Vooral aan de kust en in het noordwesten blijven we toch maar rond een 18 tot 19 graden zitten. Landinwaarts is het enkele graden warmer en kan het tot rond een graad of 22 worden. De noordwestelijke wind waait daarbij zwak tot hoogstens matig.

In de nacht naar woensdag verschijnen er geleidelijk aan meer wolken en raakt het wisselend tot zwaar bewolkt bij minima die wat hoger blijven zitten, rond een 14 tot 15-tal graden. Er komt vannacht ook meer wind uit het noordwesten.

Morgen:

Morgen zou het wat minder fraai kunnen zijn eerst wat meer wolken. Een zwakke storing trekt dan immers door onze omgeving waarbij er eventueel in de ochtend ook links of rechts een enkel drupje regen zou kunnen vallen, maar sowieso stelt dat allemaal bitter weinig tot niets voor. Veel plekken houden het ook gewoon droog. De wolken wijken in de loop van de dag wat waarbij er vooral in de middag weer meer en bredere opklaringen doorbreken. De maxima vallen morgen wel wat terug en zitten rond een 17 tot 18 graden aan de kust tot hoogstens een graad of 20 landinwaarts. Er komt ook meer wind te staan uit het noordwesten. Die kan aan de kust tijdelijk matig tot vrij krachtig worden.

In de nacht naar vrijdag verdwijnt de neerslagkans, maar er blijft wel veel bewolking over. De minima zitten dan rond een 10-tal graden en later in de nacht worden de opklaringen breder.

Overmorgen:

Tegen vrijdag is de neerslagkans weer verdwenen, maar in een noord tot noordwestelijke stroming blijft het aan de koele kant met maxima rond een 20-tal graden aan zee, landinwaarts is dat rond 21-22 graden.

Later:

Zaterdag trekt er waarschijnlijk nog een uitloper van een zwak frontje tot over onze omgeving waarbij er tijdelijk weer meer wolken zijn en de kans op een enkele drup regen weer iets groter wordt. De maxima zitten opnieuw rond of vooraan de 20 graden.

Later in het weekeind en begin volgende week lijkt het Azorenhoog aan uitbreiding richting het Europese vasteland te denken. De luchtdruk gaat stijgen en er komt geleidelijk weer warmere lucht binnen. De maxima lopen dan ook al snel weer op naar een 23 tot 25 graden met veel zon. Later volgende week (maar dat is nog ver op de weerkaarten, maar blijft er toch dag na dag in zitten) staat er regelrechte hitte op de weerkaarten.

Samenvatting:

Vandaag lijkt erg op de vorige dagen. Soms zijn er eens wat wolken, vooral in de ochtend. Later worden de opklaringen weer breder. We blijven in een noordwestelijke stroming zitten met gematigde maxima van rond 19 graden vlak aan de kust tot rond een graad of 22 landinwaarts.

Geert, woensdag 06 juli, 08.55 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een zonsopkomst blijft altijd mooi om naar te kijken: