DO

04/18/2024

Weertype

Weertype

| 11°

15 %

Windrichting

3 bft
Een Atlantisch hoog ligt ten westen van de Britse Eilanden.  Boven de Noordzee zitten nog rest [...]
Lees verder

VR

19 apr

Weertype

Weertype

| 11°

90 %

Windrichting

3-5 bft
Morgen wordt een erg wisselvallige dag. Die start weer met de doortocht van een regenzone die e [...]
Lees verder

ZA

20 apr

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-4 bft
De zaterdagse vooruitzichten zijn flink wat minder geworden op de laatste weerkaarten. Ook dan [...]
Lees verder

ZO

21 apr

Weertype

Weertype

| 11°

60 %

Windrichting

3 bft
Zelfs op zondag blijft het zeker niet overal droog. We zitten dan nog altijd in een noordelijke [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

De weerkaarten zitten ook vandaag nog altijd volledig vastgeroest en er verandert eigenlijk niets of amper iets: we zitten tussen twee grote weersystemen in. Ten westen van de Britse Eilanden zien we een groot Azorenhoog liggen waarvan uitlopers tot over de Britse Eilanden en onze omgeving geraken, maar veel meer dan uitlopers worden dit voorlopig niet. Voor de Noorse kust ligt anderzijds een lagedrukgebied waarvan zwakke uitlopers van storingen en buienlijnen ook tot over onze omgeving geraken. De invloed van dit laag lijkt de komende dagen groter te worden, maar ook het Azorenhoog blijft toch proberen om tot over onze omgeving te geraken. We zitten dan ook de komende dagen een beetje tussen beide systemen in op de wip. Dat levert bij ons een licht wisselvallig weerbeeld op met soms wat meer wind en wolken en anderzijds soms wat betere perioden. Vooral woensdag en donderdag wordt de invloed van het laag tijdelijk een stuk groter. De temperaturen blijven daarbij gematigd (zomers), maar kunnen op sommige dagen zeker aan zee en in het westen wel moeite hebben om tot aan de  20 graden te geraken, vooral op woensdag en donderdag. De pluim is ten opzichte van gisteren amper iets veranderd. Merk wel op dat op lange(re) termijn er wel degelijk flinke warmte en later zelfs hitte in de kaarten zit. Afwachten maar of het zover komt, maar op hele lange termijn zitten er in de pluim wel enkele hele extreme leden. Nog niets om nu al ongerust over te worden, maar het is toch opmerkelijk dat enkele leden zo’n grote hitte berekenen …

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt het een klein beetje meer wisselvalliger, maar het blijft droog en er blijft veel zon, maar er zijn ook wolken. Die kunnen soms al eens wat meer uit de verf komen. De noordwestelijke wind blijft zwak tot matig waaien en de maxima komen amper van hun plaats. Vlak aan de kust zitten die rond een graad of 20, verder landinwaarts is dat telkens vooraan de 20 graden. Later op de dag trekt de noordwestelijke wind geleidelijk wat in kracht aan en voelt het wat minder aan.

In de nacht naar woensdag is het dan opnieuw licht tot wisselend bewolkt bij minima van zo’n 10 tot 12 graden.

Morgen:

Morgen kan er in de loop van de dag ook al eens wat bewolking binnenlopen met een heel kleine kans op een heel enkel licht buitje, maar veel zal dat allemaal niet voorstellen. De meeste plekken houden het ook gewoon droog. De maxima blijven telkens rond of vooraan de 20 graden zitten, maar hebben toch eerder de neiging om een beetje terrein prijs te geven. Vooral aan de kust en in het noordwesten blijven we toch maar rond een 18 tot 19 graden zitten. Landinwaarts is het enkele graden warmer.

In de nacht naar woensdag verschijnen er geleidelijk aan meer wolken en raakt het wisselend tot zwaar bewolkt bij minima die wat hoger blijven zitten, rond een 13 tot 14-tal graden.

Overmorgen:

Donderdag zou het wat minder fraai kunnen zijn met mogelijk wat meer wolken, maar de details blijven erg lastig, precies omdat we telkens tussen de invloed van het hoog op de oceaan en het laag voor de Noorse kust blijven zitten (zie inleiding). Een kleine verschuiving daarin betekent bij ons meteen al een ander weerbeeld. In elk geval blijft het wel licht wisselvallig met maxima opnieuw rondom een graad of 20 landinwaarts, maar aan zee zou het donderdag toch duidelijk wat minder warm worden met een iets grotere kans op een enkel lokaal buitje. Al bij al lijkt de donderdag toch de minste dag van de komende week te gaan worden met duidelijk lagere temperaturen, veel wolken en een kleine neerslagkans. Er is ook meer wind uit het noorden.

In de nacht naar vrijdag verdwijnt de neerslagkans, maar er blijft wel veel bewolking over.

Later:

Tegen vrijdag is de neerslagkans weer verdwenen, maar in een noord tot noordoostelijke stroming blijft het aan de koele kant met maxima rond een 20-tal graden aan zee, landinwaarts is dat rond 21-22 graden.

Tegen het weekeind lijkt het Azorenhoog aan uitbreiding richting het Europese vasteland te denken. De luchtdruk gaat stijgen en er komt geleidelijk weer warmere lucht binnen. De maxima lopen dan ook al snel weer op naar een 23 tot 25 graden met veel zon.

Samenvatting:

Er zijn vandaag meer wolken. Zon en wolken wisselen af, maar gaandeweg de dag worden de opklaringen wel weer breder. Volledig zonnig zal het waarschijnlijk niet worden. Er staat een zwakke, later matige noordwestelijke wind bij gematigde maxima van rond 19 tot 20 graden aan de kust tot een 22 graden landinwaarts.

Geert, dinsdag 05 juli, 09.00 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een zonsopkomst blijft altijd mooi om naar te kijken: