WO

04/17/2024

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-4 bft
Een Atlantisch hoog ligt ten westen van de Britse Eilanden.  Voor de zuidkust van Noorwegen vi [...]
Lees verder

DO

18 apr

Weertype

Weertype

| 12°

10 %

Windrichting

3 bft
Morgen wordt het rustiger. De buien verdwijnen al zou een heel enkele misschien toch in de loop [...]
Lees verder

VR

19 apr

Weertype

Weertype

| 12°

90 %

Windrichting

4 bft
Vrijdag wordt een erg wisselvallige dag. Die start weer met de doortocht van een regenzone die [...]
Lees verder

ZA

20 apr

Weertype

Weertype

| 11°

70 %

Windrichting

4 bft
De zaterdagse vooruitzichten zijn flink wat minder geworden op de laatste weerkaarten. Ook dan [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied dat inmiddels met kern boven de Baltische Staten ligt en verder richting Rusland trekt, bepaalt ons weer. Het houdt bij ons een noordoostelijke stroming in stand. De lucht is daarbij van oorsprong nog steeds aan de koele kant, maar door de vele zon warmt die overdag fors op. Het hoog schuift de komende dagen geleidelijk oostwaarts door waarbij er wat zachtere lucht binnenloopt. Zeker naar dinsdag / woensdag toe. Nadien neemt een nieuw hoog de rol over en wordt de stroming in de tweede helft van de week weer noordelijk waarbij de maxima weer wat naar omlaag gaan. Het wordt dan weer koeler. Het blijft over de hele lijn kurkdroog behalve op donderdag wanneer een zwak frontje door onze regio trekt en er eventueel een enkele lokale bui zou kunnen vallen. Op langere termijn zou er volgende week een nieuw hogedrukgebied arriveren, dat op een voor ons meer warme positie zou kunnen komen te liggen. De pluim ziet er voor later volgende week dan ook erg warm uit, vooral het scenario van de control (blauwe lijn) is ronduit extreem. Het is nog te vroeg om dit allemaal te honoreren, maar als deze setting zou doorgaan, dan zou het volgende week wel eens erg warm kunnen worden. Waarschijnlijk wordt de soep echter niet zo heet gegeten als hij opgediend wordt.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is het zonnig en rustig. De temperaturen kunnen met een naar oost tot zuidoost draaiende wind wat hoger zitten en halen landinwaarts gemakkelijk waarden die vooraan de 20 graden uitkomen. De piekwaarden zitten daarbij ergens rond een 23-24 graden landinwaarts en in stedelijke gebieden. Aan de kust rond een 18-19 graden alvorens daar een inzettende zeebries opsteekt in de loop van de dag. Die kan later vanmiddag toch echt wel een flink stuk landinwaarts geraken. Tegen de avond is de hele provincie West-Vlaanderen in de invloed van de zeebries geraakt, alsook grote stukken van Oost-Vlaanderen en dalen de temperaturen dan ook een beetje. Het blijft helder, er zijn geen wolken.

Vanavond en vannacht is het helder en rustig. Het koelt tegen de ochtend af naar een 7-8 graden.

Morgen:

Ook morgen wordt een mooie dag en zelfs de warmste van deze week. De maxima halen landinwaarts tot een zomerse 25 graden. Doordat de wind naar het zuidwesten draait, wordt het ook aan zee warm met maxima die ook daar gemakkelijk een 22-23 graden halen. Er is veel zon, al schuift er ook wel mogelijk wat hoge sluierbewolking binnen. Vooral later op de dag is de lucht niet meer zo helder blauw door binnenlopende sluierwolken.

In de avond en nacht naar woensdag is het nog lang erg zacht, maar toch dalende minima tegen de ochtend uiteindelijk naar een tiental graden.

Overmorgen:

Woensdag is het wat minder warm met meer wolken. Die zijn er dan vooral in de vorm van hoge wolkensluiers. De maxima vallen dan ook wat terug en zitten rond een 20 tot 22 graden, wat nog steeds erg warm is. De wind blijft in het zuidwesten zitten.

Later:

Op donderdag trekt een zwakke storing door onze regio. Dat kan gepaard gaan met een enkele verspreide bui, maar de meeste plekken houden het helaas opnieuw droog.

In de tweede helft van de week opnieuw minder warm, maar aanhoudend droog en vrij zonnig, al schuiven er dan wel wat meer wolken binnen. Op termijn neemt een nieuw hogedrukgebied opnieuw het heft in handen.

Samenvatting:

Vandaag wordt een zonnige dag. Er zijn geen wolken meer. De maxima lopen op naar 18-19 graden aan zee tot 23 landinwaarts bij een zwakke zuidoostelijke tot oostelijke wind. Vanmiddag komt er zeebries opzetten vanaf de kust.

Geert, maandag 9 mei, 06.55 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: