DO

04/25/2024

Weertype

Weertype

| 11°

70 %

Windrichting

3 bft
Een Atlantisch hoog ligt ongeveer pal in het midden van de Atlantische Oceaan, maar speelt voor [...]
Lees verder

VR

26 apr

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui of perioden met regen besta [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 17°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 18°

80 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Vanochtend trekt een zwakke storing van noord naar zuid door onze regio, dat gaat gepaard met wat regen of enkele buien. Later vandaag en morgen komt een nieuwe kern van hogedruk aan waardoor de wind opnieuw naar noord tot noordoost draait en er weer veel drogere lucht aangevoerd wordt. Doordat deze kern in de nieuwe week snel naar het oosten doorschuift, draait de wind na het weekeind naar een veel warmere zuidelijke stroming en wordt er duidelijk warmere lucht aangevoerd. De pluim laat dit duidelijk zien, maar de trend van gisteren, waarbij in de tweede helft van de week de hoogste maxima er geleidelijk aan uit gaan, zet zich vandaag door. We zien daar duidelijk een stuk minder hoge temperaturen, maar wel nog steeds op een warm niveau. Er zijn ook wat meer kleine neerslagsignalen in de pluim geslopen, een teken dat het zeker niet altijd even zonnig zal zijn én dat er een kleine kans is op een lokaal buitje.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Deze ochtend trekt er een zwak front van noord naar zuid door onze omgeving. De dag start dan ook zwaar bewolkt tot betrokken met eerst wat regen. Dat kan hier en daar toch om enkele liters water per vierkante meter gaan. In de loop van de ochtend al, wordt het echter alweer droog en in de namiddag krijgen we weer brede opklaringen die van het noorden uit binnenlopen. Het wordt dan een 14 graden aan de kust tot 16-17 graden landinwaarts. De wind draait daarbij naar het noorden en neemt vooral in de middag aan de kust weer toe tot matig.

In de nacht komt alles weer tot rust en is het windstil. Er kan wat nevel of een mistbank opduiken bij weer wat koelere minima tussen 4 en 6 graden.

 

Morgen:

Morgen krijgen we brede opklaringen met maxima die landinwaarts weer rond 16 tot 18 graden uitkomen, iets minder aan zee. Het blijft dan droog. Er staat daarbij een zwakke tot matige noordelijke wind. Er is heel veel ruimte voor de zon, afgewisseld met slechts enkele tijdelijke en lokale stapelwolkjes.

In de nacht naar maandag is het opnieuw rustig en helder. Er kan weer wat nevel opduiken, maar het is minder koud dan in de vorige nacht.

Overmorgen:

Maandag is het zonnig en rustig. De temperaturen kunnen met een naar oost tot zuidoost draaiende wind wat hoger zitten en halen landinwaarts gemakkelijk waarden die vooraan de 20 graden uitkomen. Aan zee telkens wat minder door een inzettende zeebries in de loop van de dag.

Later:

Ook dinsdag wordt een mooie dag en zoals het er nu naar uitziet mogelijk zelfs de warmste van deze week. De maxima zitten vooraan of een stuk verder in de 20 graden. Er is veel zon, al schuift er ook wel mogelijk wat hoge sluierbewolking binnen.

Op termijn verandert er voorlopig niet zoveel. We blijven onder invloed van hogedrukgebieden zitten met telkens wolken en opklaringen en geleidelijk aan wat verder oplopende temperaturen. Het is daarbij afwachten waar het sturende hoog volgende week precies zal terechtkomen om te kijken hoe ver de temperaturen later in de week kunnen oplopen. Vandaag lijkt het er eerder op dat we in de tweede helft van de week weer wat meer in een noordwestelijke stroming arriveren waarbij zwakke staartjes van storingen opnieuw tot in onze omgeving kunnen doordringen met tijdelijk meer wolken en zelfs kans op een enkel buitje. Afwachten maar of het die richting uitgaat, dan wel of we toch weer voor eerdere warmere opties kiezen de komende dagen.

Samenvatting:

Vandaag trekt er eerst een zwakke storing door met wat regen of een buitje. Nadien verschijnen er opnieuw opklaringen en die kunnen in de namiddag echt wel behoorlijk breed worden. De maxima lopen daarbij dan op tot rond 16-17 graden landinwaarts en tot rond 14 graden aan de kust. Er komt vanmiddag wat meer wind te staan uit het noorden, zeker aan zee.

Geert, zaterdag 7 mei, 08.30 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: