DO

04/25/2024

Weertype

Weertype

| 11°

70 %

Windrichting

3 bft
Een Atlantisch hoog ligt ongeveer pal in het midden van de Atlantische Oceaan, maar speelt voor [...]
Lees verder

VR

26 apr

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui of perioden met regen besta [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 17°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 18°

80 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zien nog steeds een hogedrukgebied in de buurt van Scandinavië liggen dat zich met kern ten westen van die regio bevindt. De kern van dit hoog ligt inmiddels tussen Scandinavië en IJsland. De luchtdruk blijft dus hoog boven Scandinavië terwijl die boven Frankrijk en het Iberisch schiereiland verder laag blijft. Daar trekken lagedrukgebieden telkens van Spanje/Frankrijk verder de Middellandse Zee in. Een nieuw laag dat intussen boven de Golf van Biscaje ligt, volgt de koers van de vorige en trekt de komende dagen via Frankrijk ook het Middellandse Zeegebied in. Daardoor blijft er bij ons een oost tot noordoostelijke stroming staan van droge en vrij zachte lucht. Daarin trekken nog enkele restanten van oude fronten vanuit Duitsland mee. Dit weekeind heeft het nieuwe Franse laag de neiging om wat meer noordelijk te komen waardoor we eventueel wat onstabieler weer zouden kunnen krijgen, maar tot veel meer dan een lokale bui lijkt dat voorlopig niet te leiden en dan nog. De pluim toont dan ook een aanhoudend erg zacht weerbeeld met vooral maandag (maar ook vandaag) een kleine kans op die ene lokale bui, maar veel neerslag zal dat allemaal niet opleveren. Na het weekeind wordt de stroming noordelijker door het terugtrekken van het hogedrukgebied richting IJsland. Door deze drukverdeling komt er vanaf zondag wel geleidelijk aan minder warme lucht onze kant op waarbij de maxima een aantal graden zullen inleveren, maar de laatste pluim toont toch wel weer opmerkelijk hogere maxima dan die van de vorige dagen. Het wordt wel wat minder zonnig waardoor het algemene weerbeeld zeker vanaf zondag aan kwaliteit zal inboeten, al lijkt ook dat op de laatste kaarten weer veel gerelativeerd te zijn:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is de wind meer naar een zuidoostelijke tot oostelijke richting gedraaid en daarmee komt er nog zachtere lucht binnen met maxima die zelfs lokaal weer tot dicht tegen of rond de 20 graden kunnen oplopen. Er verschijnen wel geleidelijk weer wat meer wolken in het weerbeeld. De kleine buienkans die er eerder was, is intussen wel weer opgedoken. Misschien dat er in de late middag dan toch hier of daar een heel enkele bui weet te ontwikkelen. Er is zelfs een minieme kans dat er een heel enkele donderklap mee gepaard gaat. Wie weet … In elk geval is dat maar iets voor de late middag én zeer lokaal. Er komt dan wel wat meer bewolking. De wind blijft de hele dag wel vrij goed doorwaaien.

In de nacht naar zondag wisselen wolken en opklaringen elkaar af bij minima rond een 8 graden tegen de ochtend. Het is dan weer droog en de wind draait langzaam terug naar een oostelijke tot noordoostelijke richting.

Morgen:

Morgen kalft het weerbeeld iets verder af, maar het valt toch nog zeer goed mee. Er zijn dan wat meer wolken overdag en de zon krijgt het echt wel moeilijker per momenten, maar de kans op een enkel lokaal buitje is dan weer kleiner geworden. Als het valt, is het ook maar heel tijdelijk en licht. De temperaturen krijgen een neerwaartse trend te pakken en dalen naar een 14-15 graden aan zee tot een 17-tal graden landinwaarts. Al bij al valt het weerbeeld morgen toch wel nog goed mee al kan ook morgen de naar noordoost gedraaide wind toch nog flink opspelen, zeker aan zee.

In de nacht zijn er dan wat meer wolken, maar het blijft droog bij minima tussen 7 en 9 graden.

Overmorgen:

Maandag draait de wind terug naar een noordelijke hoek en komt er koelere lucht afzakken. De maxima vallen dan terug op een 12 tot 14 graden en we krijgen een mix van wolken en wat zon. De kans op een buitje is nog iets groter geworden, maar blijft toch maar klein. Het is vooral landinwaarts dat er eventueel een bui valt, aan de kust blijft het sowieso droog.

Later:

Dinsdag zitten we in een wat koelere noordoostelijke stroming, maar landinwaarts kan het dan toch alweer een 15-tal graden worden. Er zijn brede opklaringen met wat wolkenvelden.

Woensdag is nog een wat koelere dag, maar later in de week neigt het weer zachter te worden. Het blijft ook droog.

Samenvatting:

Vandaag wordt opnieuw een warmere dag. We kunnen landinwaarts tot rond de 20 graden halen, aan zee is dat rond 17-18 graden. Het is eerst zonnig, later komen er meer wolken met zelfs kans op een enkel buitje. Er staat wel een goed doorstaande oostelijke wind die aan de kust vrij krachtig kan zijn en vlagerig waait.

Geert, zaterdag 23 april, 10.10 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: