VR

03/29/2024

Weertype

Weertype

| 14°

50 %

Windrichting

3-4 bft
Een lagedrukgebied dat nog steeds nabij Ierland ligt, beheerst ons weer (het kreeg trouwens int [...]
Lees verder

ZA

30 mrt

Weertype

Weertype

| 13°

90 %

Windrichting

2 bft
Morgen lijkt er vrij veel regen te kunnen gaan vallen. Een regenzone schuift vanuit Frankrijk i [...]
Lees verder

ZO

31 mrt

Weertype

Weertype

| 16°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag, Pasen zelf, lijkt de betere dag van de drie te worden! Het zou – zoals het er nu [...]
Lees verder

MA

1 apr

Weertype

Weertype

| 12°

90 %

Windrichting

3 bft
Maandag wordt waarschijnlijk ook een echte off-dag met een regenzone die in de loop van de dag [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zien nog steeds een hogedrukgebied in de buurt van Scandinavië liggen dat zich met kern ten westen van die regio bevindt. De kern van dit hoog schuift de komende dagen geleidelijk nog wat verder naar het noordwesten en komt tussen Scandinavië en IJsland te liggen. De luchtdruk gaat boven Scandinavië dus verder stijgen terwijl die boven Frankrijk en het Iberisch schiereiland verder laag blijft. Daar vormde zich intussen een flink lagedrukgebied dat geleidelijk richting Italië en verder naar de Balkan trekt. Een nieuw laag dat intussen boven de Golf van Biscaje ligt, volgt de koers van dit eerste en trekt de komende dagen via Frankrijk ook het Middellandse Zeegebied in. Daardoor blijft er bij ons een oost tot noordoostelijke stroming staan van droge en vrij zachte lucht. Daarin trekken nog enkele restanten van oude fronten vanuit Duitsland mee. Tegen het weekeind heeft het nieuwe Franse laag de neiging om wat meer noordelijk te komen waardoor we eventueel wat onstabieler weer zouden kunnen krijgen, maar tot veel meer dan een lokale bui lijkt dat voorlopig niet te leiden en dan nog. De pluim toont dan ook een aanhoudend erg zacht weerbeeld met vanaf het weekeind een kleine kans op die ene lokale bui, maar veel neerslag zal dat allemaal niet opleveren. Na het weekeind wordt de stroming noordelijker door het terugtrekken van het hogedrukgebied richting IJsland. Door deze drukverdeling komt er vanaf zondag wel geleidelijk aan minder warme lucht onze kant op waarbij de maxima een aantal graden zullen inleveren. Het wordt ook duidelijk minder zonnig waardoor het algemene weerbeeld zeker vanaf zondag aan kwaliteit zal inboeten:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Ook vandaag wordt een lentedag met veel zon. In de loop van de dag kan er per momenten hier en daar al eens wat bewolking opduiken, maar alles blijft binnen de perken. De zon blijft zich de hele dag flink laten zien. Het blijft zacht met maxima die weer rond 13-14 graden aan zee tot 16-17 graden landinwaarts uitkomen. Dat is iets minder hoog dan gisteren. Er is ook duidelijk weer net iets meer wind. Die kan aan zee rond een 4-5 Bft uitkomen, terwijl dat boven land een 3-4 is. Er zijn aan de kust uitschieters tot rond een 40-50 km per uur mogelijk uit een noordoostelijke richting.

Vanavond en vannacht is het licht tot wisselend bewolkt, soms helder. De minima dalen tegen de ochtend tot rond een 7 à 8 graden. Er blijft ook weer wat wind staan uit het noordoosten.

Morgen:

Morgen is de wind meer naar een zuidoostelijke tot zelfs zuidelijke richting gedraaid en daarmee komt er nog zachtere lucht binnen met maxima die zelfs lokaal weer tot dicht tegen of rond de 20 graden kunnen oplopen. Er verschijnen wel geleidelijk weer wat meer wolken in het weerbeeld. De kleine buienkans die er eerder was, is zo goed als verdwenen en we gaan dan ook uit van een droge zaterdag. De zuidoostelijke wind staat wel overal goed voelbaar te waaien.

In de nacht naar zondag wisselen wolken en opklaringen elkaar af bij minima rond een 8 graden tegen de ochtend.

Overmorgen:

Zondag kalft het weerbeeld af. Er zijn meer wolken en de zon krijgt het echt wel moeilijker. De kans op een enkel lokaal buitje groeit nog wat, maar sowieso zal dat weinig of niets voorstellen en is dat ene buitje echt wel de uitzondering op de regel. Als het valt, is het ook maar heel tijdelijk en licht. De temperaturen krijgen een neerwaartse trend te pakken en dalen naar een 14 tot 17-tal graden.

Later:

Maandag draait de wind terug naar een noordelijke hoek en komt er koelere lucht afzakken. De maxima vallen dan terug op een 12 tot 14 graden en we krijgen een mix van wolken en wat zon. De kans op een buitje is nog iets groter geworden, maar blijft toch maar klein.

Na het weekeind wordt het alleszins een aantal dagen minder zonnig en ook minder zacht, maar zeker niet koud. De maxima vallen in de eerste dagen van de nieuwe week op een 12-13 graden aan zee terug tot rond 14-15 landinwaarts. Er is een kleine kans op een lokale bui. Later in de week neigt het weer zachter te worden.

Samenvatting:

Het blijft fraai lenteweer. Ook vandaag is er volop zon met sporadisch eens enkele (hoge) wolken. Het wordt iets minder zacht met maxima van rond 13 graden aan zee tot 17 landinwaarts. Er staat een duidelijk voelbare noordoostelijke wind die aan zee matig tot vrij krachtig kan worden.

Geert, vrijdag 22 april, 06.35 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: