DO

03/28/2024

Weertype

Weertype

| 13°

60 %

Windrichting

3-4 bft
Een lagedrukgebied nabij Ierland beheerst ons weer (het kreeg trouwens intussen de naam Nelson) [...]
Lees verder

VR

29 mrt

Weertype

Weertype

| 15°

80 %

Windrichting

3-4 bft
Ook morgen liggen er meer actieve gebieden met regen en/of buien in de buurt, maar veel lijkt d [...]
Lees verder

ZA

30 mrt

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2 bft
Zaterdag dient zich in dezelfde lijnen aan: licht wisselvallig. Er zijn opnieuw perioden met re [...]
Lees verder

ZO

31 mrt

Weertype

Weertype

| 16°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag, Pasen zelf, lijkt de betere dag van de drie te worden! Het zou – zoals het er nu [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zien nog steeds een hogedrukgebied boven Scandinavië liggen dat zich geleidelijk opnieuw opbouwt met een centrum boven de Noorse Zee. De kern van dit hoog schuift de komende dagen geleidelijk naar het noordwesten en komt tussen Scandinavië en IJsland te liggen. De luchtdruk gaat boven Scandinavië dus verder stijgen terwijl die boven Frankrijk en het Iberisch schiereiland verder laag blijft. Daar vormde zich intussen een flink lagedrukgebied dat geleidelijk richting Italië en verder naar de Balkan trekt. Een nieuw laag, nu nog bij Ierland, volgt de koers van dit eerste en trekt de komende dagen ook het Middellandse Zeegebied in. Daardoor blijft er bij ons een oost tot noordoostelijke stroming staan van droge en vrij zachte lucht. Daarin trekken morgen mogelijk enkele restanten van oude fronten vanuit Duitsland mee. Tegen het weekeind heeft het nieuwe Franse laag de neiging om wat meer noordelijk te komen waardoor we eventueel wat onstabieler weer zouden kunnen krijgen, maar tot veel meer dan een lokale bui lijkt dat voorlopig niet te leiden en dan nog. De pluim toont dan ook een aanhoudend erg zacht weerbeeld met vanaf het weekeind een kleine kans op die ene lokale bui, maar veel neerslag zal dat allemaal niet opleveren. Door deze drukverdeling komt er vanaf zondag wel geleidelijk aan minder warme lucht onze kant op waarbij de maxima een aantal graden zullen inleveren. Het wordt ook duidelijk minder zonnig, wat goed te zien is in de zonneschijnduurpluim, waardoor het algemene weerbeeld zeker vanaf zondag aan kwaliteit zal inboeten:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag krijgen we een vergelijkbaar weerbeeld als gisteren. We starten de dag met heel veel zon en maxima die rond een 16 tot 18 graden uitkomen landinwaarts. Aan zee is dat iets minder en daar stranden we op een 14 tot 16 graden. Daarbij staat eerst een zwakke tot matige oostelijke wind. Die wind trekt wel weer wat aan en wordt later aan zee matig, soms vrij krachtig met pieken tot een 4-5 Bft en uitschieters die naar een 40-50 km per uur kunnen gaan. Boven land wordt dat een matige wind. Aan zee krijgt die in de late namiddag ook een zeebriescomponent en kan het dan daar iets afkoelen. Later vandaag kunnen er enkele wolken binnenlopen vanuit het oosten, maar dat is lokaal en de zon blijft toch overheersen.

De avond en nacht verlopen opnieuw rustig met minima die tegen de ochtend weer naar een 6 tot 8 graden dalen. De wind neemt af, maar verdwijnt niet volledig terwijl er nog steeds enkele wolken te zien zijn.

Morgen:

Ook morgen wordt een rustige dag met veel zon. In de loop van de dag kan de bewolking eventueel wat toenemen vanaf de Franse grens. Het blijft zacht met maxima die weer rond 13-14 graden aan zee tot 16-17 graden landinwaarts uitkomen. Dat is iets minder hoog dan vandaag terwijl er duidelijk ook wel meer wolken in het weerbeeld opduiken.

Overmorgen:

Zaterdag is de wind intussen alweer meer naar een zuidoostelijke tot zelfs zuidelijke richting gedraaid en daarmee komt er nog zachtere lucht binnen met maxima die zelfs lokaal weer tot dicht tegen of rond de 20 graden kunnen oplopen. Er verschijnen wel geleidelijk weer wat meer wolken in het weerbeeld. Er is ook een kleine kans op een heel enkel lokaal buitje, maar dat stelt weinig tot niets voor.

Later:

Zondag kalft het weerbeeld af. Er zijn meer wolken dan opklaringen en de zon krijgt het echt wel moeilijker. De kans op een enkel lokaal buitje groeit nog wat, maar sowieso zal dat weinig of niets voorstellen. De temperaturen krijgen een neerwaartse trend te pakken en dalen naar een 13 tot 16-tal graden.

Na het weekeind wordt het alleszins een aantal dagen minder zonnig en ook minder zacht, maar zeker niet koud. De maxima vallen in de eerste dagen van de nieuwe week op een 12-13 graden aan zee terug tot rond 14-15 landinwaarts. Er is een kleine kans op een lokale bui. Later in de week neigt het weer zachter te worden.

Samenvatting:

Ook vandaag is het fraai lenteweer. Er kunnen zeker later vandaag al eens wat meer wolken binnenlopen, maar de zon blijft de baas. De maxima zitten rond 14-15 graden aan zee tot 17-18 landinwaarts. Er staat weer wat meer wind uit het noordoosten tot oosten. Aan zee is er in de namiddag weer een zeebries.

Geert, donderdag 21 april, 06.30 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: