VR

04/19/2024

Weertype

Weertype

| 11°

90 %

Windrichting

3-5 bft
Een Atlantisch hoog ligt ten westen van de Britse Eilanden.  Boven de Noordzee ligt intussen e [...]
Lees verder

ZA

20 apr

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-4 bft
De zaterdagse vooruitzichten zijn flink wat minder geworden op de laatste weerkaarten. Ook dan [...]
Lees verder

ZO

21 apr

Weertype

Weertype

| 12°

40 %

Windrichting

3 bft
Zelfs op zondag blijft het zeker niet overal droog. We zitten dan nog altijd in een noordelijke [...]
Lees verder

MA

22 apr

Weertype

Weertype

| 11°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag wordt een rustiger dag, maar toch zeker weer met de nodige wolkenpartijen. Een enkele l [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een zeer sterk hogedrukgebied met hoofdkern boven Schotland bepaalt ons weer. Het heeft een sterke uitloper in onze richting. Het hoog zal zich de komende dagen geleidelijk enerzijds verder terugtrekken richting Groenland en anderzijds erg in kracht verminderen. Daardoor wordt de stroming bij ons noordelijk en kunnen koudere luchtstromingen ons geleidelijk aan bereiken. Daarbij komen ook enkele zwakke fronten stilaan tot over onze omgeving te trekken. Dat gebeurt vandaag al. Naar het midden van de week toe, komt er ook een lagedrukgebied in zicht dat ten zuiden van ons richting eerst Zuid- en later Centraal Europa trekt. Tussen dat laag en het hoog boven de regio Groenland – Britse Eilanden, komt er deze week een koele noordoostelijke tot noordelijke stroming te staan. Het Amerikaanse model is vandaag heel erg richting het Europese getrokken en beide modellen tonen nu toch een behoorlijke kou-inval voor de komende dagen. Op wat lichte regen na of enkele buien op dinsdag, lijkt het daarbij echter grotendeels droog te blijven. Ik zet ook vandaag nog even beide pluimen ter vergelijking hieronder, maar veel verschil is er in beide modellen niet meer te vinden. Beide gaan nu toch voor een uitgesproken koud intermezzo:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zijn er veel wolken die binnenlopen met maxima die dan toch wel wat meer terrein beginnen prijsgeven. De bewolking is vooral vanochtend erg hardnekkig waarbij het ook op veel plekken sterk nevelig, zelfs tegen het mistige aan is. Die wolken kunnen ons tot een flink stuk in de middag parten spelen. Ze worden aangevoerd met een zwakke tot matige noordoostelijke wind. Boven Nederland zitten opklaringen, maar het is lang wachten tot die ons bereiken en het is zelfs de vraag of die ons wel overal gaan bereiken. Het is dan ook fors koeler. In de ochtend maar 8 tot 10 graden. Vanmiddag lopen de maxima nog wat op, maar veel meer dan een enkele lokale 13 graden zit er dan niet meer in. De noord tot noordoostelijk wind waait dan ook een tikkeltje harder en zorgt voor een koeler gevoel. Aan zee zitten we rond een 11-12 graden. Het blijft wel nog droog.

In de nacht naar maandag is er wat meer wind en opnieuw veel meer bewolking en nevel met minima die dan tegen de ochtend rond een 7-8 graden uitkomen.

Morgen:

Morgen blijft de temperatuur op dit lagere niveau, al zijn de scherpste kantjes er wel vanaf en halen we toch nog gemakkelijk een 13 à 14 graden landinwaarts. Er is nog wel wat zon, al kunnen er ook wel hardnekkige en uitgebreide wolkenvelden passeren bij een wat verder aantrekkende noordelijke wind.

Ook in de nacht naar dinsdag is er veel bewolking en de minima zitten dan rond een 6 tot 7 graden.

Overmorgen:

Dinsdag is er ook weer veel meer bewolking en gaat die ook weer overheersen. Er is dan een stijgende kans op het voorkomen van een enkele bui of zelfs wat regen gaandeweg de dag. Veel zal dan afhangen van de koers van een lagedrukgebied waarvan de precieze baan nog niet zeker is, maar het lijkt toch in de loop van de dag toch wat regen te komen. In elk geval wordt het weer wat koeler dan op maandag met maxima van 10 tot 12 graden aan zee tot 13 landinwaarts.

 

Later:

Woensdag komen we in een nog koudere noordelijke stroming terecht. Daarin zitten weer meer opklaringen, maar de temperaturen vallen verder terug tot maxima van hoogstens een 10-tal graden, mogelijk zelfs nog wat minder. Een enkel buitje zou kunnen, maar is zeker niet waarschijnlijk.

In de nachten is het opnieuw kouder met mogelijk lokaal wat vorst aan de grond.

Samenvatting:

De lente staat even in pauzestand. Het is vandaag eerst grijs en nevelig / mistig en dat kan lang duren. Pas later vanmiddag komen er langzaam wat opklaringen, maar zeker niet overal. Het is fors koeler met maxima vanmiddag rond 12-13 graden nadat het onder de wolken eerst lang maar een 8 à 10 graden zal zijn.

Geert, zondag 27 maart, 10.10 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Het is krokussentijd, dus dat is wat we in de kijker zetten: