DO

04/25/2024

Weertype

Weertype

| 11°

70 %

Windrichting

3 bft
Een Atlantisch hoog ligt ongeveer pal in het midden van de Atlantische Oceaan, maar speelt voor [...]
Lees verder

VR

26 apr

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui of perioden met regen besta [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 17°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 18°

80 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een zeer sterk hogedrukgebied met hoofdkern boven de Britse Eilanden bepaalt ons weer. Het heeft een sterke uitloper in onze richting. Het hoog zal zich de komende dagen geleidelijk enerzijds verder terugtrekken richting Groenland en anderzijds erg in kracht verminderen. Daardoor wordt de stroming bij ons noordelijk en kunnen koudere luchtstromingen ons geleidelijk aan bereiken. Daarbij komen ook enkele zwakke fronten stilaan tot over onze omgeving te trekken, vooral vanaf later op zondag is dat het geval. Naar het midden van de week toe, komt er ook een lagedrukgebied in zicht dat ergens doorheen onze omgeving zou gaan passeren, maar de precieze koers ervan is nog lang niet zeker. Het Europese en het Amerikaanse hoofdmodel komen elk met een andere koers voor dit laag en dat heeft grote gevolgen voor de temperaturen. Bij het Europese model trekt het laag vrij zuidelijk door en komt er veel koude lucht met het laag mee. Het Amerikaanse laat dit laag veel noordelijker lopen en daar wordt het veel minder koud. Voor de goede orde staan ook vandaag beide pluimen van de hoofdmodellen hieronder afgebeeld waarbij je goed de verschillen kan zien. Waarschijnlijk zal de oplossing ergens in het midden liggen want beide modellen zijn de voorbije runs al wat naar elkaar toe gegroeid. In elk geval is er in beide modellen sowieso ook niet veel neerslag te zien. Vanaf dinsdag neemt de kans op een bui of wat regen toe, maar grote hoeveelheden zijn dat allemaal niet. Het wordt in elk geval wel kouder, maar zo koud als in het Europese model te zien is, waarschijnlijk niet. De operationele run (rode lijn) zit daar duidelijk vrij laag in het ensemble en krijgt eigenlijk niet zoveel steun. De maxima daar zitten fors onder de 10 graden en dat meerdere dagen lang, maar dat zou mij sterk verwonderen. Ik ga eerder uit van maxima rond of net boven de 10 graden tegen het midden van de week zoals het merendeel van het ensemble en het Amerikaanse model tonen. Daarna volgt opnieuw snel verzachting, bij de Amerikanen zelfs extreem:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zit de wind duidelijk in een noord tot noordoostelijke hoek, maar die waait gelukkig maar (heel) zwak. Toch zien we dan duidelijk in de temperaturen die noordelijke invloed terug met wat lagere maxima landinwaarts rond een 15-tal graden. Er verschijnen geleidelijk aan ook een paar wolkenvelden. Zeker later op de dag, maar de zon blijft de hoofdrol spelen. De bewolking zal weinig voorstellen en op sommige plekken komt er zelfs totaal geen bewolking aan te pas. Aan zee zijn de temperaturen duidelijk wel wat lager en zitten we met maxima van een 12 tot 13 graden vlak aan de kust tot rond 14 in de kustregio.

De nacht naar zondag verloopt door binnenlopende wolkenvelden wat minder koud, maar toch lopen de minima nog tot een 3-4 graden terug. Er kan ook weer nevel ontstaan.

Morgen:

Morgen zijn er geleidelijk steeds meer wolken die binnenlopen met maxima die dan toch wel wat meer terrein beginnen prijsgeven. Veel meer dan een enkele lokale 14-15 graden zit er dan niet meer in en de temperaturen zitten dan eerder rond een 13-14 graden. De noordelijk wind waait dan ook een tikkeltje harder en zorgt voor een koeler gevoel. Aan zee zitten we morgen rond een 11-12 graden. Het blijft wel nog droog.

In de nacht naar maandag is er wat meer wind en wat meer bewolking met minima die dan tegen de ochtend rond een 3 tot 5 graden uitkomen.

Overmorgen:

Maandag valt de temperatuur nog wat terug, al zijn de scherpste kantjes er wel vanaf en halen we toch nog gemakkelijk een 14 graden landinwaarts. Er is nog redelijk wat zon, al kunnen er ook wel wolkenvelden passeren bij een wat verder aantrekkende noordelijke wind.

 

Later:

Dinsdag is er duidelijk veel meer bewolking en gaat die overheersen. Er is dan een stijgende kans op het voorkomen van een enkele bui of zelfs wat regen gaandeweg de dag. Veel zal dan afhangen van de koers van een lagedrukgebied waarvan de precieze baan nog niet zeker is (zie inleiding). In elk geval wordt het nog wat koeler met maxima van 10 tot 12 graden aan zee tot 13 landinwaarts.

Samenvatting:

Vandaag wordt nog een vrij fraaie lentedag met maxima rond 15 graden landinwaarts en rond 13 graden aan zee. Een noordelijke wind die zwak waait kan later op de dag al eens een wolk aanvoeren en aan de kust komt er ook vandaag weer een zeebriescomponent bij.

Geert, zaterdag 26 maart, 09.35 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Het is krokussentijd, dus dat is wat we in de kijker zetten: