DI

04/23/2024

Weertype

Weertype

| 10°

20 %

Windrichting

3-4 bft
Een Atlantisch hoog ligt van IJsland tot net west van de Britse Eilanden. Boven Scandinavië li [...]
Lees verder

WO

24 apr

Weertype

Weertype

|

90 %

Windrichting

4 bft
Ook morgen blijft het koel en wisselvallig. Wolken, wat zon en een aantal (felle) buien bepalen [...]
Lees verder

DO

25 apr

Weertype

Weertype

| 11°

80 %

Windrichting

3 bft
Donderdag is het ook aanhoudend wisselvallig. Het is zwaar bewolkt tot betrokken met kans op ee [...]
Lees verder

VR

26 apr

Weertype

Weertype

| 13°

50 %

Windrichting

3 bft
Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui bestaan, maar de wind is da [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een zeer sterk hogedrukgebied met hoofdkern boven de Noordzee en de Britse Eilanden bepaalt ons weer en blijft nog enkele dagen bepalend voor ons weerbeeld. Dit hoog zorgde al voor een hele reeks mooie en zonnige dagen en daar komen er nog wel een paar bij. Daarbij draait de stroming langzaam verder terug naar een noordelijke hoek en komt in de loop van de komende dagen langzaam weer minder warme lucht onze kant op. De pluim toont dan ook mooi de grote dagelijkse gang voor de komende dagen, waarbij wel dient aangestipt te worden dat de nachten wel koud blijven. We zien ook amper en de eerste dagen zelfs helemaal geen neerslag in de pluim. De afkoeling die op langere termijn al een paar dagen in de pluim zit, is ook vandaag voor volgende week duidelijk te zien. De koudste minima zijn daarbij vandaag weer wat weggepoetst en opnieuw zijn de allerkoudste nachten wat naar achteren opgeschoven. Waarschijnlijk gaan de scherpste kantjes er de komende runs nog wel verder vanaf waarbij we wel vaststellen dat er ook zachtere lijntjes in de pluim zitten. Onder de Europese pluim, zet ik vandaag ook even de Amerikaanse verwachting erbij want die is duidelijk een flink stuk minder koud. Beide hoofdmodellen zijn het dus voor volgende week niet met elkaar eens … Deze afkoeling zal er volgende week dan ook wel gaan komen met de inzet van noordelijke winden en ook een geleidelijk oplopende wisselvalligheid, maar hoe koud het zal gaan worden, is nog lang niet zeker. Het koelere scenario lijkt ook geen lang leven beschoren te zijn want beide pluimen tonen begin april alweer (sterk) oplopende temperaturen, maar dan wel (eindelijk weer) met een paar neerslagsignalen. Eén ding lijkt zeker te worden: in de loop van volgende week gaat het heersende regime van hoge luchtdruk op de schop en krijgen we een ander weertype. Het is nog afwachten welke kant het dan op de langere termijn precies op zal gaan.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is het ook nog volop zonnig, al kunnen er geleidelijk aan in de loop van de dag wel enkele wolkjes opduiken, maar dat zal zeker niet overal zijn en de zon houdt dan ook absoluut het overwicht. De temperaturen blijven hoog scoren, al gaan de allerhoogste waarden er wel wat uit onder invloed van een overal naar noordelijke hoek draaiende wind. We halen echter overal nog vlotjes de kaap van de 15 graden of meer. Landinwaarts kan dat nog een 16-17 graden zijn. Zeker in stedelijke gebieden. Vlak aan de kust valt de temperatuur onder invloed van de noordelijke wind wel terug naar een 13-14 graden.

De nacht naar zaterdag is opnieuw helder en koud met minima rond een 2 tot 5 graden, net als in de vorige nachten. Een nevel- of mistbank is zeker mogelijk.

Morgen:

Morgen zit de wind duidelijk in een noord tot noordoostelijke hoek, maar die waait gelukkig maar heel zwak. Toch zien we dan duidelijk in de temperaturen die noordelijke invloed terug met wat lagere maxima rond een 15-tal graden. Er verschijnen geleidelijk aan ook een paar wolkenvelden. Zeker later op de dag. Aan zee zijn de temperaturen duidelijk wel wat lager en zitten we met maxima van een 12 tot 13 graden vlak aan de kust tot rond 14 in de kustregio.

De nacht naar zondag verloopt door binnenlopende wolkenvelden wat minder koud.

Overmorgen:

Zondag zijn er geleidelijk steeds meer wolken die binnenlopen met maxima die dan toch wel terrein beginnen prijsgeven. Veel meer dan een enkele lokale 15 graden zit er dan niet meer in en de temperaturen zitten dan eerder rond een 13-14 graden. De noordelijk wind waait dan ook een tikkeltje harder en zorgt voor een koeler gevoel.

Later:

Maandag valt de temperatuur nog wat terug, al zijn de scherpste kantjes er wel vanaf en halen we toch nog gemakkelijk een 14 à 15 graden landinwaarts. Er is nog redelijk wat zon, al kunnen er ook wel wolkenvelden passeren bij een wat verder aantrekkende noordelijke wind.

Samenvatting:

Vandaag wordt nog een mooie lentedag met maxima rond 17 graden landinwaarts en rond 14 graden aan zee. Een noordelijke wind die zwak waait kan later op de dag al eens een wolk aanvoeren en aan de kust komt er een zeebriescomponent bij.

Geert, vrijdag 25 maart, 06.45 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Het is krokussentijd, dus dat is wat we in de kijker zetten: