DO

04/25/2024

Weertype

Weertype

| 11°

70 %

Windrichting

3 bft
Een Atlantisch hoog ligt ongeveer pal in het midden van de Atlantische Oceaan, maar speelt voor [...]
Lees verder

VR

26 apr

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui of perioden met regen besta [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 17°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 18°

80 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een zeer sterk hogedrukgebied met hoofdkern boven het oosten van de Noordzee bepaalt ons weer. De kern trekt geleidelijk nog wat dichter naar onze omgeving toe en blijft nog enkele dagen bepalend voor ons weerbeeld. Voor de rest van de week is dan ook enkel de hogedruk aan zet en krijgen we een hele reeks mooie en zonnige dagen. Daarbij draait de stroming langzaam verder terug naar noordoost tot zelfs noordelijke hoek en komt in de loop van de komende dagen langzaam weer minder warme lucht onze kant op. De pluim toont dan ook mooi de grote dagelijkse gang voor de komende dagen, waarbij wel dient aangestipt te worden dat de nachten wel koud blijven. We zien ook amper en de eerste dagen zelfs helemaal geen neerslag in de pluim. De afkoeling die op langere termijn al een paar dagen in de pluim zit, is ook vandaag voor volgende week duidelijk te zien. De koudste minima zijn daarbij vandaag weer terug, al zijn de allerkoudste nachten wel wat naar achteren opgeschoven en zijn die weer wat kouder geworden ten opzichte van gisteren. Waarschijnlijk gaan de scherpste kantjes er de komende runs nog wel verder vanaf waarbij we wel vaststellen dat er meer zachtere lijntjes in de pluim zitten, maar dat de oper vandaag bij de meest koude leden behoort. Deze afkoeling zal er volgende week dan ook wel gaan komen met de inzet van noordelijke winden en ook een geleidelijk oplopende wisselvalligheid. Het koelere scenario lijkt echter geen lang leven beschoren te zijn want de pluim toont begin april alweer (sterk) oplopende temperaturen, maar dan wel (eindelijk weer) met de nodige neerslagsignalen al zijn die vandaag weer heel wat minder geworden dan gisteren. Eén ding lijkt zeker te worden: in de loop van volgende week gaat het heersende regime van hoge luchtdruk op de schop en krijgen we een ander weertype. Het is nog afwachten welke kant het dan op de langere termijn precies op zal gaan.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Ook vandaag mag nog aan het rijtje met mooie en warme lentedagen bijgevoegd worden. De zon blijft heer en meester en wolken zijn er eerst niet of amper bij. Toch verschijnen er later vandaag mogelijk wel eens wat kleine stapelwolkjes of zo. De temperaturen blijven erg hoog scoren en schuren lokaal weer tegen de 18-19 graden aan. De temperaturen hebben wel de neiging om iets lager te gaan zitten omdat er steeds meer noordoostelijke tot noordelijke componenten in de wind geraken. Vanuit die hoek wordt dan ook geleidelijk iets minder warme lucht aangevoerd. Aan zee draait die wind vanmiddag sowieso naar een noordelijke hoek terug onder invloed van een zeebries die zich daar weer laat gelden en vlak aan zee de temperaturen dan ook een aantal graden terugzet.

De nachten blijven koud. Ook komende nacht koelt het tegen de ochtend weer af naar een lokale 2-3 graden. Op andere plekken schommelen de minima eerder rond een 4-5 graden. Het kan ok wat nevelig worden. Eventueel duikt zelfs een enkele lokale mistbank op.

Morgen:

Morgen is het ook nog volop zonnig, al kunnen er dan geleidelijk aan in de loop van de dag wel enkele wolkjes opduiken. De temperaturen blijven hoog scoren, al gaan de allerhoogste waarden er wel wat uit onder invloed van een overal naar noordelijke hoek draaiende wind. We halen echter overal nog vlotjes de kaap van de 15 graden of meer. Landinwaarts kan dat nog een 16-17 graden zijn. Zeker in stedelijke gebieden. Vlak aan de kust valt de temperatuur onder invloed van de noordelijke wind wel terug naar een 13-14 graden.

De nacht naar zaterdag is opnieuw helder en koud met minima rond een 2 tot 5 graden, net als in de vorige nachten. Een nevel- of mistbank is zeker mogelijk.

Overmorgen:

Zaterdag zit de wind duidelijk in een noord tot noordoostelijke hoek, maar die waait gelukkig maar heel zwak. Toch zien we dan duidelijk in de temperaturen die noordelijke invloed terug met wat lagere maxima rond een 15-tal graden. Er verschijnen geleidelijk aan ook een paar wolkenvelden. Zeker later op de dag.

De nacht naar zondag verloopt door binnenlopende wolkenvelden wat minder koud.

Later:

Zondag zijn er geleidelijk steeds meer wolken die binnenlopen met maxima die dan toch wel terrein beginnen prijsgeven. Veel meer dan een enkele lokale 15 graden zit er dan niet meer in en de temperaturen zitten dan eerder rond een 13-14 graden.

Samenvatting:

We krijgen vandaag nog maar eens een prachtige lentedag erbij. De zon duwt de temperaturen al snel omhoog en uiteindelijk halen we maxima van rond 18 graden landinwaarts, wat minder aan zee. Daar kan later vanmiddag tijdelijk weer een zeebries opduiken met wat lagere temperaturen. Er zijn amper of geen wolken. Misschien later op de dag enkele kleine wolkjes en de wind waait zwak uit noordoost, later meer noordelijke hoek.

Geert, donderdag 24 maart, 06.30 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Het is krokussentijd, dus dat is wat we in de kijker zetten: