DI

04/16/2024

Weertype

Weertype

| 10°

80 %

Windrichting

4-7 bft
Een Atlantisch hoog ligt ten westen van de Britse Eilanden. Boven de Noordzee heeft zich een la [...]
Lees verder

WO

17 apr

Weertype

Weertype

| 11°

70 %

Windrichting

3-4 bft
Morgen heeft de wind een noordelijke hoek opgezocht. Van daaruit blijft koele lucht komen met m [...]
Lees verder

DO

18 apr

Weertype

Weertype

| 12°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag wordt het rustiger. De buien verdwijnen, de wind neemt af en de temperaturen kunnen w [...]
Lees verder

VR

19 apr

Weertype

Weertype

| 12°

90 %

Windrichting

3-4 bft
Vrijdag wordt een erg wisselvallige dag met perioden van regen, gevolgd door, jawel: mogelijk f [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een zeer sterk hogedrukgebied met kernen boven Oost-Europa en het zuiden van Noorwegen domineert ons weerbeeld. Dit hoog zorgt door zijn ligging voor een aanvoer van zachte zuidelijke lucht. De kern van het hoog trekt geleidelijk aan richting de Noordzee. Voor de rest van de week is dan enkel de hogedruk aan zet en krijgen we een hele reeks mooie en zonnige dagen. Daarbij draait de stroming langzaam wat meer terug naar oost tot noordoostelijke hoek en komt in de loop van de komende dagen langzaam weer wat minder warme lucht onze kant op. De pluim toont dan ook mooi de grote dagelijkse gang voor de komende dagen, waarbij wel dient aangestipt te worden dat de nachten voorlopig wel koud blijven. We zien ook amper en de eerste dagen zelfs helemaal geen neerslag in de pluim. De afkoeling die op langere termijn al een paar dagen in de pluim zit, is ook vandaag nog wat meer uitgesproken, vooral na het weekeind. De koudste minima zijn er ten opzichte van gisteren wel alweer uit. Waarschijnlijk gaan de scherpste kantjes er de komende runs nog wel verder vanaf, maar deze afkoeling lijkt er volgende week dan ook wel te gaan komen met de inzet van noordelijke winden en ook een geleidelijk oplopende wisselvalligheid. Het koelere scenario lijkt echter geen lang leven beschoren te zijn want de pluim toont begin april alweer (sterk) oplopende temperaturen, maar dan wel (eindelijk weer) met de nodige neerslagsignalen. Eén ding lijkt zeker te worden: in de loop van volgende week gaat het heersende regime van hoge luchtdruk op de schop en krijgen we een ander weertype. Het is nog afwachten welke kant het dan op de langere termijn precies op zal gaan.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Ook vandaag is de lente weer vol aan zet met alleen maar zon en hoog oplopende temperaturen die weer gemakkelijk naar een graad of 17-18 en meer oplopen. Zelfs 20 graden is zeker lokaal weer haalbaar, net zoals dat gisteren op veel plekken al lukte. De wind blijft zwak uit een zuidoostelijke tot oostelijke hoek komen en er is in de loop van de dag net als gisteren weer kans op het inzetten van een zwakke zeebries aan zee. Heel misschien verschijnen er in de late middag weer een paar verspreide wolkjes, maar veel zal dat niet voorstellen. Echt diepblauw is de lucht overigens niet. Er hangt zowel op lage hoogte als op hogere hoogte vrij veel stof in de lucht. Het lage stof wordt veroorzaakt door menselijke activiteiten, terwijl er hogere hoogte weer wat saharastof binnengedreven is, maar niet in die mate zoals vorige week het geval was.

Vanavond koelt het dan weer snel af en de nachten blijven wel koud met ook in de nacht naar donderdag weer minima rond 2-3 graden. Aan zee telkens net iets hoger. Er komt ook iets vochtigere lucht binnen zodat er eventueel wel wat lokale nevel kan opduiken.

Morgen:

Ook morgen mag nog aan het rijtje met mooie en warme lentedagen bijgevoegd worden. De zon blijft heer en meester en wolken zijn er niet of amper bij. De temperaturen blijven erg hoog scoren en schuren lokaal weer tegen de 18-19 graden aan. De temperaturen hebben wel de neiging om iets lager te gaan zitten omdat er steeds meer noordoostelijke tot oostelijke componenten in de wind geraken. Vanuit die hoek wordt dan ook geleidelijk iets minder warme lucht aangevoerd.

De nachten blijven koud. Ook morgennacht koelt het tegen de ochtend weer af naar een lokale 2-3 graden.

Overmorgen:

Vrijdag is het ook nog volop zonnig, al kunnen er dan geleidelijk aan in de loop van de dag wel enkele wolkjes opduiken. De temperaturen blijven hoog scoren, al gaan de allerhoogste waarden er wel wat uit. We halen echter overal nog vlotjes de kaap van de 15 graden of meer.

Later:

Zaterdag zit de wind duidelijk in een noord tot noordoostelijke hoek, maar die waait gelukkig maar heel zwak. Toch zien we dan duidelijk in de temperaturen die noordelijke invloed terug met wat lagere maxima rond een 15-tal graden. Er verschijnen geleidelijk aan ook een paar wolkenvelden.

Samenvatting:

We krijgen vandaag nog een prachtige lentedag erbij. De zon duwt de temperaturen al snel omhoog en uiteindelijk halen we maxima van rond 20 graden landinwaarts, wat minder aan zee. Daar kan later vanmiddag tijdelijk een zwak zeebriesje opduiken, landinwaart staat een zwakke oostenwind. Er zijn amper of geen wolken, maar door stof in de lage luchtlagen en saharastof hogerop, is de lucht toch eerder wat flets van kleur en niet diepblauw.

Geert, woensdag 23 maart, 06.25 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Het is krokussentijd, dus dat is wat we in de kijker zetten: