DO

04/25/2024

Weertype

Weertype

| 11°

70 %

Windrichting

3 bft
Een Atlantisch hoog ligt ongeveer pal in het midden van de Atlantische Oceaan, maar speelt voor [...]
Lees verder

VR

26 apr

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui of perioden met regen besta [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 17°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 18°

80 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een zeer sterk, uitzonderlijk sterk eigenlijk, hogedrukgebied ligt met kern in de buurt van het zuiden van Noorwegen. Dit hoog wordt zelfs nog wat sterker en kantelt in de loop van de komende dagen geleidelijk naar een meer zuid-noord ligging zodat de aanvoer van aanvankelijk vrij koele lucht, naar volgende week toe verandert in aanvoer van zachtere lucht. Tegen zondag komt er wel nog een restant van een oud front binnenschuiven met tijdelijk opnieuw wat meer wolken, samen met een “koud putje” in de bovenluchten zodat er zondag eventueel toch wel een buitje kan vallen. Voor de rest van de periode is enkel de hogedruk aan zet en krijgen we een hele reeks mooie en zonnige dagen waarbij enkel de zondag en maandag wat uit de toon kunnen vallen met meer wolken. Vanaf maandag draait de stroming wel meer naar het zuiden en kan er ook geleidelijk wat zachtere lucht onze regio bereiken. De pluim toont dan ook mooi de grote dagelijkse gang voor de komende dagen, waarbij wel dient aangestipt te worden dat de nachten voorlopig wel koud blijven. Zo koud als de pluim het toont, zal het echter waarschijnlijk niet zijn doordat er nachten zullen zijn met meer wind (en dus meer menging van de lucht) en/of meer bewolking. We zien ook amper neerslag in de pluim. Naar het eind van de verwachtingsperiode toe zien we het wel afkoelen met meer neerslagsignalen, maar dat is allemaal nog erg ver weg om al veel zinnige dingen over te zeggen:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt ook weer een uitgelezen lentedag met opnieuw veel zon en op zich wel aangename temperaturen. Die kunnen dan alweer op grote schaal naar een 13-14 graden oplopen. Er blijft wel een wat meer aangetrokken wind bij staan uit een oostelijke richting. Die kan voor een frisse toets zorgen. Later vandaag wordt die zelfs matig tot vrij krachtig boven land terwijl die tegen het eind van de dag aan zee krachtig kan gaan waaien. Tegen dan wordt die wind wel storend en kan voor een kouder, onaangenaam gevoel gaan zorgen.

In de nacht naar zaterdag zitten de minima weer iets lager, maar blijven wel steeds licht positief. Er schuiven gaandeweg de nacht ook geleidelijk aan wat wolkenvelden binnen. Ook de wind blijft wel steeds matig doorwaaien uit het noordoosten.

Morgen:

Morgen wordt een koelere en meer bewolkte dag. Een zwak front ligt in de buurt en kan overdag weer zorgen voor meer wolken en misschien valt daar ook een lokaal druppeltje regen of een enkele bui bij.  Vooral in de ochtend zou dat tijdelijk het geval kunnen zijn. Overdag blijven er veel wolken hangen en is het koeler. Door de bewolking en de tijdelijk aanvoer van wat koudere lucht, halen de maxima maar een 11-12 graden als hoogste waarde, mogelijk zelfs iets minder. Ook de nog steeds goed doorstaande noordoostelijke wind zorgt voor een kouder en onaangenaam gevoel.

In de nacht naar maandag blijft er veel bewolking hangen met minima rond een 5-6 graden.

Overmorgen:

Maandag draait de wind naar het zuiden en wordt er behoorlijk zachtere lucht aangevoerd. De temperaturen lopen op en halen in de namiddag alweer een 14 tot 15 graden. Er kunnen wel nog een aantal wolkenvelden door onze regio lopen. Zelfs een enkele drup regen zou in de ochtend eventueel plaatselijk nog kunnen. In de namiddag worden de opklaringen geleidelijk aan breder.

In de nacht zijn de wolken zo goed als verdwenen en kunnen de temperaturen weer een stukje lager komen te zitten.

Later:

Dinsdag wordt een mooie lentedag met hoge temperaturen die gemakkelijk weer naar een 15 graden en meer oplopen. De zon is er volop bij en de wolken zijn (zo goed als) verdwenen.

Samenvatting:

Vandaag is net als gisteren een zonnige dag. De wolken zijn verdwenen en er is alleen maar ruimte voor die zon. De maxima lopen naar een 13-14 graden op, maar er komt duidelijk meer en later ook een storende wind te staan uit het oosten.

Geert, zaterdag 19 maart, 08.35 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Het is krokussentijd, dus dat is wat we in de kijker zetten: