DO

03/28/2024

Weertype

Weertype

| 13°

60 %

Windrichting

3-4 bft
Een lagedrukgebied nabij Ierland beheerst ons weer (het kreeg trouwens intussen de naam Nelson) [...]
Lees verder

VR

29 mrt

Weertype

Weertype

| 15°

80 %

Windrichting

3-4 bft
Ook morgen liggen er meer actieve gebieden met regen en/of buien in de buurt, maar veel lijkt d [...]
Lees verder

ZA

30 mrt

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2 bft
Zaterdag dient zich in dezelfde lijnen aan: licht wisselvallig. Er zijn opnieuw perioden met re [...]
Lees verder

ZO

31 mrt

Weertype

Weertype

| 16°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag, Pasen zelf, lijkt de betere dag van de drie te worden! Het zou – zoals het er nu [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied met kern boven de Baltische Staten beïnvloedt ons weer. De kern van dit hoog trekt geleidelijk wat zuidwaarts waardoor het hoog wat meer kantelt naar een noord-zuid ligging. Daarbij blijven wij steeds in een zuidelijke aanvoer zitten van vrij zachte lucht. Aan de westkant van dit hoog – waar wij liggen – proberen Atlantische storingen echter dichterbij te geraken. Dit proces is al een paar dagen bezig, maar door de sterke oostelijke tot zuidoostelijke stroming aan de zuidelijke flank van dit hoog, worden die storingen telkens netjes tegengehouden. Door de kanteling van dit hoog echter, wordt de stroming meer zuidelijk en slagen die storingen er stilaan wel in om wat tot onze omgeving door te dringen. Later vandaag trekt een eerste zwak frontje binnen met wolken en vanavond ook wat regen. In het weekeind blijft dat front in onze buurt liggen met veel wolken en kans op een lokale bui en ook begin volgende week blijven storingen proberen tot onze regio door te dringen. Vooral dinsdag springt er uit. Daar zit sedert gisteren een storing in de modellen die er ook meteen wat actiever uitziet. Je ziet dat duidelijk in de pluim hieronder. Ik blijf daar nog wat voorzichtig over omdat dit vrij plots in de berekeningen is komen te zitten, maar we moeten hier toch rekening mee houden. Op woensdag zit er ook nog steeds een piek in de temperaturen in de pluim, al is die wel wat minder uitbundig geworden. Ook later in de week blijft het zacht, maar na dinsdag wordt de neerslagpluim wel weer een levenloze flatline:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag begint nog met brede zonnige perioden, maar later wordt er overdag een mix van wolken en opklaringen verwacht, maar het is droog. De bewolking neemt wel duidelijk gaandeweg de dag toe, zeker en vooral en eerst in het westen, later geleidelijk ook elders. Vanmiddag verliezen we de zon dan ook geleidelijk. De temperaturen blijven vrij zacht. Een naar zuidwest tot zuid draaiende wind voert zachtere lucht aan waarin we ook vanmiddag weer gemakkelijk een 15-tal graden noteren. Lokaal zelfs tot rond de 16 graden.

Tegen vanavond wordt de bewolking zo dik dat er dan tijdelijk wat lichte regen kan vallen. Zeker niet veel, maar het kan wel overal even nat worden. In de nacht is het dan opnieuw droog met minima rond een 7-8 graden.

Morgen:

Ook morgen halen we weer gemakkelijk temperaturen tot rond 14 graden, al is het dan duidelijk veel minder zonnig. Integendeel eerder bewolkt met wat opklaringen. Een zwakke storing trekt overdag van west naar oost, maar hoe dichter één en ander komt, hoe minder actief die storing lijkt te zijn. Veel regen zal er dan ook niet vallen. Hoogstens eens wat licht gedruppel of een heel enkel klein buitje. De wind zit dan in het zuidwesten en waait matig. Later op de dag komen er weer meer opklaringen.

De nacht naar zondag verloopt ook wisselend tot zwaar bewolkt met minima rond een 7-8 graden.

Overmorgen:

Zondag is het opnieuw wisselend tot zwaar bewolkt en ook dan is er nog kans op een lokale bui of wat verspreide lichte regen. Veel zal het zeker allemaal niet worden. Het blijft wel zacht met 14 graden en een matige zuidwestelijke wind.

Later:

Maandag wordt evenzeer een wisselend tot zwaar bewolkte dag. We zijn echt wel onze open en blauwe lucht kwijt en in de plaats daarvan krijgen we telkens vrij veel wolken. De temperaturen lopen wel weer op tot rond een 14 à 15 graden bij een matige zuidwestelijke wind.

Samenvatting:

Vandaag start nog zonnig, maar gaandeweg de dag verschijnen er steeds meer wolken. Vanmiddag verliezen we de zon dan ook bij maxima die opnieuw rond 15-16 graden uitkomen. Daarbij staat een matige zuidelijke wind. Tegen vanavond kan er wat lichte regen vallen.

Geert, vrijdag 11 maart, 06.40 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Het is krokussentijd, dus dat is wat we in de kijker zetten: