DO

04/25/2024

Weertype

Weertype

| 11°

70 %

Windrichting

3 bft
Een Atlantisch hoog ligt ongeveer pal in het midden van de Atlantische Oceaan, maar speelt voor [...]
Lees verder

VR

26 apr

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui of perioden met regen besta [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 17°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 18°

80 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een imposant hogedrukgebied domineert onze weerkaarten. Het ligt met kern intussen boven het noordwesten van Rusland en heeft ook een uitloper richting Centraal-Europa waardoor de wind bij ons geleidelijk steeds meer uit een zuidelijke hoek gaat waaien. Op termijn trekt de kern van het hoog zelfs weer richting Polen, waardoor die zuidelijke stroming nog versterkt wordt. Tegelijk voeren lagedrukgebieden de druk vanaf de Atlantische Oceaan op en proberen zwakke storingen tot onze regio door te dringen, iets wat de eerste dagen nog mislukt. Het is pas tegen morgenavond /  zaterdag dat een eerste storing er echt in slaagt om door te dringen, maar ook dan blijft de invloed van het hogedrukgebied sterker waardoor die storing zich letterlijk te pletter loopt. Dit gebeurt helaas wel vooral in het weekeind waardoor we dan tijdelijk met meer wolken zitten. Na het weekeind krijgen we een nieuwe impuls van zachte lucht en dat zou dan in de eerste helft van volgende week weer op vrij zonnige dagen uitlopen met zelfs nog wat hogere temperaturen. Dit weerbeeld zit erg stevig gebeiteld en de pluim toont dan ook tot in lengte van dagen vrij zachte maxima. Neerslag (van betekenis) is er totaal niet meer bij:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Ook vandaag wordt een vrij aardige dag met veel zon en hoge temperaturen. Die zouden zelfs boven de 15 graden kunnen uitkomen terwijl er opnieuw volop ruimte is voor de zon. Die is er wel niet volledig alleen meer. In de loop van de dag kunnen er wel degelijk een aantal wolkenvelden binnenlopen vanuit het noordwesten. Dit zijn echter vooral hoge (sluier)wolken waar de zon niet veel last van heeft. Die wolken horen bij een zwakke storing die vanaf de Britse Eilanden nadert. Het blijft wel sowieso droog. De wind waait daarbij zwak uit een zuidelijke tot zuidoostelijke hoek.

In de nacht naar vrijdag is het dan wisselend bewolkt met minima die weer wat hoger blijven zitten dan de vorige nachten het geval was. We blijven rond een 4-5 graden zitten. Zelfs vorst aan de grond is er op de meeste plekken niet meer bij.

Morgen:

Morgen wordt er overdag een mix van wolken en opklaringen verwacht, maar het is droog. De bewolking neemt wel duidelijk gaandeweg de dag toe, zeker en vooral en eerst in het westen, later geleidelijk ook elders. De temperaturen blijven vrij zacht. Een naar zuidwest tot zuid draaiende wind voert zachtere lucht aan waarin we ook op vrijdag gemakkelijk een 15-tal graden noteren.

Tegen morgenavond wordt de bewolking zo dik dat er dan tijdelijk wat lichte regen kan vallen. Zeker niet veel, maar het kan wel overal even nat worden. In de nacht is het dan opnieuw droog met minima rond een 7-8 graden.

Overmorgen:

Ook zaterdag halen we weer gemakkelijk die 14 tot 15 graden, al is het dan duidelijk veel minder zonnig. Integendeel eerder bewolkt met wat opklaringen. Een zwakke storing trekt overdag van west naar oost, maar hoe dichter één en ander komt, hoe minder actief die storing lijkt te zijn. Veel regen zal er dan ook niet vallen. Hoogstens eens wat licht gedruppel of een heel enkel klein buitje. De wind zit dan in het zuidwesten en waait matig. Later op de dag komen er weer meer opklaringen.

De nacht naar zondag verloopt ook wisselend tot zwaar bewolkt met minima rond een 7-8 graden.

Later:

Zondag is het opnieuw wisselend tot zwaar bewolkt en sommige modellen laten ook dan nog kans op een lokale bui of wat verspreide lichte regen. Veel zal het zeker allemaal niet worden. Het blijft wel zacht met 14 graden en een matige zuidwestelijke wind.

Samenvatting:

Vandaag wordt opnieuw een hele mooie dag en het wordt weer wat zachter dan de vorige dagen. We halen maxima rond 15-16 graden met een naar zuidoost tot zuid draaiende, zwakke tot matige wind. Er kunnen verspreid over de dag en vooral gaandeweg de dag wel wat hoge wolkensluiers binnenlopen.

Geert, donderdag 10 maart, 06.40 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Het is krokussentijd, dus dat is wat we in de kijker zetten: