WO

04/24/2024

Weertype

Weertype

| 10°

90 %

Windrichting

3-4 bft
Een Atlantisch hoog ligt van IJsland tot net west van de Britse Eilanden, maar neemt snel verde [...]
Lees verder

DO

25 apr

Weertype

Weertype

| 11°

80 %

Windrichting

3 bft
Morgen is het ook aanhoudend wisselvallig. Het is zwaar bewolkt tot betrokken met kans op een b [...]
Lees verder

VR

26 apr

Weertype

Weertype

| 13°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui bestaan, maar de wind is da [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 17°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een groot hogedrukgebied domineert onze weerkaarten. Het ligt met kern intussen boven het zuiden van Noorwegen en dan verder lang gerekt over Duitsland en neemt nog steeds in kracht toe. Dit hoog schuift de komende dagen geleidelijk verder oostwaarts Europa in. Daarbij wordt er droge en tijdelijk eerst ook nog vrij koude continentale lucht aangevoerd waarbij de wind geleidelijk afneemt. Het hoog schuift de komende dagen oostwaarts op waarbij de kern geleidelijk wat naar het zuiden trekt. Op termijn kantelt daardoor de stroming meer naar zuidoost tot zuid waarbij geleidelijk zachtere lucht aangevoerd wordt. Toch blijven de nachten vrij koel, maar veel meer dan wat hele lichte nachtvorst levert dat voor onze regio niet op en zelfs dat gaat er tegen het midden van de week grotendeels uit. Het blijft de eerste dagen droog. Pas tegen het weekeind neemt de kans op wat verspreide regen stilaan weer toe wanneer Atlantische storingen geleidelijk aan weer wat dichterbij schuiven en proberen tot over Europa te geraken doordat ons hogedrukgebied zich steeds verder oostelijk terugtrekt:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is het rustig en zonnig. Na een koele start van de dag met opnieuw wat lichte nachtvorst, lopen de temperaturen overdag weer naar dubbele cijfers op met een 10 à 12 graden. De noordoostelijke tot oostelijke wind is veel getemperd en waait maar zwak meer. Alleen aan zee kan die nog tijdelijk matig zijn. Die draait later zelfs naar zuidoost. Het zal dus ook meteen weer een stuk aangenamer aanvoelen dan de vorige dagen. Enerzijds door de hogere temperaturen en anderzijds doordat er dus veel minder wind zal zijn.

Ook de nacht naar woensdag kan nog een enkel graadje vorst opleveren. Veel meer dan een -1 landinwaarts zal dat echter niet meer zijn. Aan zee blijven de minima licht positief, maar aan de grond kan het overal wel weer een graadje vriezen. Gladheid levert dat net als de vorige dagen echter niet op aangezien de wegen er overal volledig droog bij liggen.

Morgen:

Morgen wordt het ook zonnig en meteen ook een stuk zachter. De temperaturen doen echt hun best en lopen dan al gemakkelijk op naar een 15-tal graden. Lokaal zelfs mogelijk nog wat meer. De wind neemt af en draait naar zuid tot zuidoost. Er zijn nog steeds geen wolken en de zon kan volop schijnen. Misschien dat er tegen het eind van de middag toch enkele kleine wolkjes opduiken vanaf het noordwesten, maar zeker is dat nog niet.

In de nacht naar donderdag koelt het nog wel af, maar waarschijnlijk blijven de minima dan net positief. De lichte nachtvorst zou dan verdwijnen uit de lucht al kan het aan de grond nog wel lichtjes gaan vriezen. Veel hebben we echter niet over met minima van 1 tot 3 graden.

Overmorgen:

Ook donderdag wordt een vrij aardige dag met veel zon en hoge temperaturen. Die zouden dan zelfs boven de 15 graden kunnen uitkomen terwijl er opnieuw volop ruimte is voor de zon. Die is er dan wel niet volledig alleen meer. In de loop van de dag kunnen er dan wel degelijk een aantal wolkenvelden binnenlopen vanuit het noordwesten. Die horen bij een zwakke storing die vanaf de Britse Eilanden nadert. Wie weet valt er tegen het eind van de dag zelfs een lokaal spatje regen. Die kans is niet groot, maar het kan ook niet uitgesloten worden. De wind waait daarbij zwak uit een zuidelijke hoek.

In de nacht naar vrijdag is het dan wisselend bewolkt met minima die weer wat hoger blijven zitten dan de vorige nachten het geval was. Waarschijnlijk vriest het dan ook aan de grond niet meer.

Later:

Vrijdag wordt een mix van wolken en opklaringen verwacht, maar het is grotendeels droog. De temperaturen blijven vrij zacht. Een naar zuidwest tot zuid draaiende wind voert zachtere lucht aan waarin we ook op vrijdag gemakkelijk een 15-tal graden noteren.

Samenvatting:

Vandaag wordt opnieuw een hele mooie dag en het wordt ook wat zachter dan de vorige dagen. Er staat nog steeds een eerst noordoostelijke tot oostelijke wind die later naar het zuidoosten draait, maar die waait heel wat minder hard dan de vorige dagen. Enkel aan zee kan het nog eens matig waaien. We halen daarbij maxima rond een graad of 11 à 12.

Geert, dinsdag 08 maart, 06.20 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Laat ons in deze grijze tijden nog eens teruggrijpen naar een mooie zonsopkomst met kleur: