VR

04/19/2024

Weertype

Weertype

| 11°

90 %

Windrichting

3-5 bft
Een Atlantisch hoog ligt ten westen van de Britse Eilanden.  Boven de Noordzee ligt intussen e [...]
Lees verder

ZA

20 apr

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-4 bft
De zaterdagse vooruitzichten zijn flink wat minder geworden op de laatste weerkaarten. Ook dan [...]
Lees verder

ZO

21 apr

Weertype

Weertype

| 12°

40 %

Windrichting

3 bft
Zelfs op zondag blijft het zeker niet overal droog. We zitten dan nog altijd in een noordelijke [...]
Lees verder

MA

22 apr

Weertype

Weertype

| 11°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag wordt een rustiger dag, maar toch zeker weer met de nodige wolkenpartijen. Een enkele l [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Twee hogedrukgebieden domineren onze weerkaarten. Het ene ligt met kern boven zuid Zweden en vermindert geleidelijk in kracht. Het andere ligt boven de Britse Eilanden en neemt in kracht toe. Het Britse hoog gaat een alliantie aan met het Zweedse en neemt de regie over. Het neemt de plaats van het Zweedse in en trekt vanaf maandag geleidelijk verder oostwaarts Europa in. Tussen beide hogedrukgebieden in, ligt nog een oude zwakke storing die voor wolkenvelden zorgt, vooral in het westen van de regio. Vannacht en morgen trekt dat oude front al oplossend oostwaarts waardoor er overal tijdelijk meer wolkenvelden kunnen zijn en ook tijdelijk wat meer wind. Tegen maandag is dat front opgelost / verdwenen. Intussen wordt er droge en tijdelijk ook vrij koude continentale lucht aangevoerd waarbij er op zondag ook wat meer wind komt te staan. Op termijn kantelt de stroming meer naar zuidoost tot zuid waarbij geleidelijk zachtere lucht aangevoerd wordt. Toch blijven de nachten vrij koel. Het blijft over de hele periode droog:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is het wat schraler. Een wat meer voelbare oostelijke tot noordoostelijke wind doet het koeler aanvoelen dan het is want we halen toch nog een 8 tot 10-tal graden. Er is op de meeste plaatsen veel zon, maar we zitten nog steeds met dat zwakke front ten westen van onze regio. Vooral in West-Vlaanderen is er toch wel een risico dat er meer wolkenvelden verschijnen. Zelfs wat nevel of mist zijn mogelijk, zeker vanochtend. Ook de rest van de dag blijft die provincie en zeker de westelijke streken en de kustregio erg gevoelig voor het binnenlopen van wat wolkenpartijen. We gaan dat moeten nowcasten want daar is amper een verwachting op te maken. Veel zal afhangen van het moment zelf waar het zwakke frontje precies ligt. Neerslag is er echter zeker niet bij. Het blijft droog. In Oost-Vlaanderen is het veel zonniger en zijn er amper of geen wolken te bespeuren.

Ook de nacht naar zondag kan wat lichte nachtvorst opleveren die weer rond iets onder de nul graden kan uitkomen. Veel meer dan een 1-2 graden onder nul zal het daarbij niet worden. De kans op nachtvorst is het grootste landinwaarts en in de oostelijke regio’s. Meer naar het westen kunnen er weer wat temperende wolkenvelden voorkomen en daar zit de temperatuur enkele graden in de plus. Er blijft ook een zwakke noordoostelijke wind staan, aan de kust is die wat meer uitgesproken en die zorgt er ook voor dat de temperaturen wat hoger blijven zitten.

Morgen:

Zondag zijn er tijdelijk nog meer wolken. De zwakke storing die ten westen van onze regio ligt, trekt dan over ons gebied met meer wolken en de zon krijgt het dan ook een flink stuk moeilijker. Er komt ook meer wind te staan uit het noordoosten. Die kan aan zee zelfs tijdelijk vrij krachtig worden en dat zorgt voor een veel minder gevoel. In elk geval koelt het ook wat verder af met maxima rond een 8 à 9 graden.

De nacht naar maandag zou er ook nog tijdelijk wat meer bewolking kunnen zijn, maar dat is niet zeker. Dat moet nog wat afgewacht worden. In dat geval zouden de minima weer iets hoger zitten. Is het toch onbewolkt, dan noteren we weer minima rond of net onder het nulpunt.

Overmorgen:

Maandag komt de zon er weer volop door. De wolkenvelden die er dan eventueel nog zouden zijn, gaan verdwijnen en het wordt weer volop zonnig. De maxima zijn door aanvoer van wat koelere lucht wel getemperd en zitten rond een 8 à 9 graden.

Ook de nacht naar dinsdag kan wat lichte nachtvorst opleveren.

Later:

Op dinsdag is het rustig en zonnig. Na een koele start van de dag met lichte nachtvorst, lopen de temperaturen overdag dan weer naar dubbele cijfers op met een 10 à 11 graden. De noordoostelijke tot oostelijke wind is veel getemperd en waait maar zwak meer.

Samenvatting:

Vandaag zitten we met een tweedeling. In het westen (grote delen van West-Vlaanderen) hangen er vrij veel wolken. Hoe meer naar het westen, hoe meer er zijn. In Oost-Vlaanderen is het vrij zonnig tot zonnig. De maxima zitten rond 10 graden in de zonnige gebieden, iets lager in de bewolkte gebieden. Er staat daarbij een zwakke, later wat aantrekkende noordoostelijke wind.

Geert, zaterdag 05 maart, 09.30 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Laat ons in deze grijze tijden nog eens teruggrijpen naar een mooie zonsopkomst met kleur: