DO

04/25/2024

Weertype

Weertype

| 11°

70 %

Windrichting

3 bft
Een Atlantisch hoog ligt ongeveer pal in het midden van de Atlantische Oceaan, maar speelt voor [...]
Lees verder

VR

26 apr

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui of perioden met regen besta [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 17°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 18°

80 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied ligt met kernen intussen boven Scandinavië en Polen en beïnvloedt ons weer. Aan de westflank van dit hoog liggen nog oude storingen waarvan de restanten nog net tot over het westen van onze omgeving reiken. Die fronten lossen geleidelijk aan op doordat er boven de Atlantische Oceaan een ander hogedrukgebied ligt dat richting de Britse Eilanden trekt. Dit hoog gaat dit weekend een alliantie aan met het andere hoog. Tegen het weekeind verdwijnen die oude storingen dan ook geleidelijk al kan er dan toch misschien tijdelijk wel weer wat meer bewolking binnenschuiven. Daarbij komen we ook geleidelijk in steeds drogere en ook koelere lucht terecht waarbij het in de nachten weer lichtjes kan gaan vriezen. Het hoog komt echter niet voluit boven Scandinavië te liggen, maar heeft de neiging om wat terug te kantelen waardoor de echte en meest koude lucht ons de eerste dagen niet voluit zal bereiken. Het blijft dan ook bij wat tijdelijke lichte nachtvorsten en wat minder hoge maxima, maar echt heel koud zal het voorlopig niet worden. Toch wordt de aangevoerde lucht wel degelijk koeler wat je ziet in een daling van zowel de maxima als de minima de komende dagen. Door de aanvoer van drogere lucht gaan we wel weer naar een open weerbeeld al kunnen er in het weekeind dus wel wat wolkenvelden overlopen. Ook begin volgende week verandert er daaraan weinig, maar later in de week zien we in de pluim toch wel een trend naar hogere temperaturen terugkomen. Neerslag (van betekenis) is er voorlopig totaal niet meer bij:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is een voor het gevoel wat koelere dag. Een meer voelbare oostelijke tot zuidoostelijke wind voert wat koelere lucht aan, maar toch halen we in de opklaringen nog wel een 10 tot 11 graden. De zon is immers in deze tijd van het jaar sterk genoeg om, ook al zitten we in wat koelere lucht, die overdag toch nog flink op te warmen. Er zal dan ook veel zon te zien zijn. Enkel in het westen en aan de kust schuift er af en toe wat meer bewolking binnen, maar dat is vooral in de vorm van hoge bewolking.

De nacht naar zaterdag kan het lichtjes vriezen, maar veel meer dan hoogstens rond een 1-2 graden onder nul zal dat niet worden. Aan zee en in het westen houden we zelfs licht positieve minima doordat er daar net iets meer wolken binnenlopen.

Morgen:

Morgen is het wat schraler. Een wat meer voelbare oostelijke tot zuidoostelijke wind doet het koeler aanvoelen dan het is want we halen toch nog een 8 tot 10-tal graden. Er is veel zon, maar we zitten nog steeds met dat zwakke front ten westen van onze regio. Sommige modellen laten hiervan van tijd tot tijd toch wel een aantal meer substantiële wolkenvelden binnenlopen zodat het niet zeker is dat het morgen de hele dag overal zonnig zal zijn. Vooral in West-Vlaanderen is er toch wel een risico dat er af en toe wat wolkenvelden verschijnen. We gaan dat moeten nowcasten want daar is amper een verwachting op te maken. Veel zal afhangen van het moment zelf waar het zwakke frontje precies ligt. Neerslag is er echter zeker niet bij. Het blijft droog.

Ook de nacht naar zondag kan wat lichte nachtvorst opleveren die weer rond iets onder de nul graden kan uitkomen. Veel meer dan een 1-2 graden onder nul zal het daarbij niet worden. De kans op nachtvorst is het grootste landinwaarts en in de oostelijke regio’s. Meer naar het westen kunnen er weer wat temperende wolkenvelden voorkomen.

Overmorgen:

Zondag is het opnieuw vrij zonnig tot zonnig. Er blijft ook dan echter wel wat onzekerheid over zwakke storingen die net ten westen liggen en waarvan er af en toe wel eens wat bewolking tot over onze regio zou kunnen lopen. Dat moet telkens een beetje dag per dag bekeken worden. In elk geval koelt het wel wat verder af met maxima rond een 8 à 9 graden.

De nacht naar maandag zou er tijdelijk wat meer bewolking kunnen zijn, maar ook dat is niet zeker. Dat moet nog wat afgewacht worden. In dat geval zouden de minima weer iets hoger zitten. Is het toch onbewolkt, dan noteren we weer minima rond of net onder het nulpunt.

Later:

Maandag komt de zon er weer volop door. De wolkenvelden die er dan eventueel nog zouden zijn, gaan verdwijnen en het wordt weer volop zonnig. De maxima zijn door aanvoer van wat koelere lucht wel getemperd en zitten rond een 8 à 9 graden.

Ook de nacht naar dinsdag kan wat lichte nachtvorst opleveren.

Samenvatting:

Vandaag wordt opnieuw een vrij zonnige tot zonnige dag. Vooral in het westen kunnen er tijdelijk al eens wat wolkensluiers of een paar wolkenvelden voorbij drijven, maar zonder veel erg. De maxima halen een graad of 11 bij een zwakke tot matige zuidoostelijke wind.

Geert, vrijdag 04 maart, 06.40 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Laat ons in deze grijze tijden nog eens teruggrijpen naar een mooie zonsopkomst met kleur: