DO

04/25/2024

Weertype

Weertype

| 11°

70 %

Windrichting

3 bft
Een Atlantisch hoog ligt ongeveer pal in het midden van de Atlantische Oceaan, maar speelt voor [...]
Lees verder

VR

26 apr

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui of perioden met regen besta [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 17°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 18°

80 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

‘Franklin’ is inmiddels uitgespeeld wat ons weer betreft en daarmee sluiten we een aantal zeer onstuimige en stormachtige dagen af. Toch is er nog geen rust op de weerkaarten, want vandaag krijgen we alweer met een volgend lagedrukgebied te maken met kern in de buurt van IJsland. De fronten die daaraan verbonden zijn, trekken in de loop van de dag van west naar oost over onze regio. Dat gaat met veel wolken en wat neerslag gepaard en ook weer met een toename van de wind, maar niet meer tot stormkracht. Vanavond en vannacht trekt dan een rug van hogedruk over onze omgving en komt de atmosfeer weer tot rust. Die rug beschermt ons ook morgen nog en dan krijgen we een vrij aardige dag. Op donderdag trekken dan nog staartjes van storingen door onze regio met af en toe wat regen, maar het wordt duidelijk stabieler. Die stabiliteit zet zich vrijdag door, al is dan nog wel een enkele bui mogelijk in de koelere lucht waarin we ons dan bevinden. Tegen volgend weekend leven we tijdelijk onder hoge druk met overdag best aardig weer met flink wat zon en vrij aangename maxima, maar dan in de nachten wel met koelere temperaturen die zelfs rond of iets onder het vriespunt zouden kunnen uitkomen. Dit hoog houdt het ook nog uit tot begin volgende week wat uitloopt op enkele vrij zonnige dagen, maar wel met koele nachten. Later in de week verdwijnt het hoog naar het zuiden en neemt de wisselvalligheid waarschijnlijk weer toe. Het ziet er wel naar uit dat de westelijke circulatie op de Atlantische Oceaan dan op een vrij noordelijke breedte zou uitkomen waardoor de wisselvalligheid tegen dan waarschijnlijk nog zal meevallen. De pluim laat dit allemaal duidelijk zien:

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is het wat wind betreft, kalmer dan de vorige dagen hoewel die overdag toch weer toeneemt, maar niet meer tot stormkracht. We starten de dag daarbij rustig met opklaringen, maar de bewolking neemt heel snel toe, gevolgd door perioden van regen en buien. De maxima blijven erg zacht met opnieuw een 11-tal graden als hoogste temperatuur. We krijgen later vanochtend dan de passage van een warmtefront en tegen de late middag volgt dan het koufront. Heel veel regen valt daar niet bij, maar verspreid over de dag zijn regenachtige perioden te vinden. In totaal valt er in het westen van de regio een 1-2 liter water per vierkante meter, in het centrum rond de 3 en in het noorden een 4-5. Daarbij spant de zuidwestelijke wind overdag weer aan en kunnen dan tijdelijk rukwinden voorkomen tot 70-80 km per uur aan zee en tot rond 60-70 km per uur boven land, maar dat is niet meer vergelijkbaar met wat we de dagen voordien kregen.

In de avond en nacht wordt het droog en rustiger. Het klaart wat op en het kan tegen woensdagochtend behoorlijk afkoelen. Landinwaarts tot rond of net boven het vriespunt, aan zee rond 1-2 graden met kans op wat vorst aan de grond tegen de ochtend.

Morgen:

Morgen krijgen we even respijt. Een zich ontwikkelend hogedrukgebied houdt storingen dan even op een afstand en met een aantal opklaringen erbij wordt dat best een aardige dag. Ook de wind houdt zich veel koester en het is dus een stuk rustiger met maxima rond een 10-tal graden. In de loop van de dag neemt de bewolking echter weer toe en spant ook de wind geleidelijk weer wat aan.

In de nacht naar donderdag kan het ook best frisjes worden, maar later neemt de bewolking toe en dat zal de uitstraling toch wat temperen.

Overmorgen:

Donderdag is het eerder weer zwaar bewolkt tot betrokken met overdag ook perioden van wat lichte regen of motregen. Een storing trekt dan nog door en passeert vooral in de tweede helft van de ochtend, rond de middag en in de eerste helft van de namiddag en is daarvoor verantwoordelijk. Met maxima telkens in de buurt van een tiental graden, blijft het wel zacht.

Tegen de avond is het opnieuw droog en rustiger geworden.

Later:

Vrijdag zitten we in licht wisselvallige lucht die wat koeler is met maxima rond een 8 graden. Er is in de loop van de dag misschien hier of daar nog een bui mogelijk, maar de meeste plekken houden het dan toch droog.

De nacht naar zaterdag wordt koud met kans op lichte nachtvorst.

Samenvatting:

Vandaag start rustig, maar zowel wolken als wind nemen overdag snel toe en al gauw wordt dat gevolgd door perioden met wat verspreide regen. Gaandeweg de dag blijft het grijs met af en toe wat regen en de wind wordt weer vrij krachtig tot krachtig boven land, aan zee krachtig. Er kunnen weer pieken zijn van 60 tot 80 km per uur, maar dat is niet meer vergelijkbaar met de vorige dagen. Maxima rond 11 graden. Tegen de avond is het overal droog geworden.

Geert, dinsdag 22 februari, 06.30 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Laat ons in deze grijze tijden nog eens teruggrijpen naar een mooie zonsopkomst met kleur: