VR

03/29/2024

Weertype

Weertype

| 14°

50 %

Windrichting

3-4 bft
Een lagedrukgebied dat nog steeds nabij Ierland ligt, beheerst ons weer (het kreeg trouwens int [...]
Lees verder

ZA

30 mrt

Weertype

Weertype

| 13°

90 %

Windrichting

2 bft
Morgen lijkt er vrij veel regen te kunnen gaan vallen. Een regenzone schuift vanuit Frankrijk i [...]
Lees verder

ZO

31 mrt

Weertype

Weertype

| 16°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag, Pasen zelf, lijkt de betere dag van de drie te worden! Het zou – zoals het er nu [...]
Lees verder

MA

1 apr

Weertype

Weertype

| 12°

90 %

Windrichting

3 bft
Maandag wordt waarschijnlijk ook een echte off-dag met een regenzone die in de loop van de dag [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een diepe stormdepressie, ‘Franklin’ genaamd, beheerst de weerkaarten. Het laag heeft diverse kernen in de buurt van Denemarken, voor de Noorse kust en in de buurt van Schotland. Het stuurt met een stevige west tot noordwestelijke stroming onstabiele zeelucht naar ons toe. Daarin trekt in de loop van de dag nog een buiige storing door onze omgeving. De wind kan daarbij nog tot vanavond stormachtig waaien, aan zee stormt het bij momenten. Er zijn de hele dag door felle rukwinden mogelijk. ‘Franklin’ trekt daarna weg, maar het blijft erg wisselvallig met ook op dinsdag nog de passage van een storing met regen en (veel minder) wind. Tegen woensdag wurmt zich tijdelijk een gebied van hoge luchtdruk tussen de depressies door en komt de atmosfeer tijdelijk tot rust. Op donderdag en vrijdag trekken dan nog staartjes van storingen door met af en toe wat regen, maar het wordt duidelijk stabieler. Tegen volgend weekend leven we onder hoge druk met overdag best aardig weer met flink wat zon en vrij aangename maxima, maar dan in de nachten wel met koelere temperaturen die zelfs rond of iets onder het vriespunt zouden kunnen uitkomen. De pluim laat dit allemaal duidelijk zien:

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag blijft het nog guur met opnieuw de passage van regen- en buiengebieden en nog steeds veel wind. We zitten daarbij in wat minder zachte lucht, maar toch halen we overdag nog een 8 à 9 graden. Later vandaag trekt nog een buiig front door dat nog bij ‘Franklin’ hoort. Dat zorgt overdag tijdelijk weer voor een periode met regen en buien. Dat zou zelfs een onweerachtige bui kunnen worden. Ook wat hagel is bij die buien mogelijk. Er staat de hele dag ook veel wind die later op de dag zelfs weer tot stormkracht kan aantrekken met opnieuw rukwinden van om en bij of zelfs over de 100 km per uur. Vooral vanaf de late ochtend tot ongeveer halfweg de middag zijn weer zware rukwinden mogelijk, maar toch van een minder kaliber dan de vorige dagen. Niettemin is lokale (bijkomende) schade toch ook weer zeker niet uit te sluiten. Aan zee staat in de loop van de dag per momenten zelfs weer een volle storm, 9 Bft.

In de avond en nacht wordt het dan geleidelijk aan rustiger. De wind neemt geleidelijk in kracht af en wordt vooral landinwaarts snel minder. Tegen de ochtend is die landinwaarts zelfs zo goed als weg gevallen. Aan zee waait die dan nog matig. De minima dalen daarbij tegen de ochtend naar een 3-4 graden landinwaarts en rond 5 graden aan zee.

Morgen:

Morgen wordt het kalmer. De wind neemt af, maar er is nog steeds kans op perioden van regen en buien. De maxima blijven erg zacht met opnieuw een 11-tal graden als hoogste temperatuur. De verwachting is dat de dag wel droog zal starten en dat de ochtend ook grotendeels droog verloopt. Het is vooral in de middag dat de kans op regen groter wordt op doortocht van een storing. Daarbij kunnen dan tijdelijk rukwinden voorkomen tot 80-85 km per uur aan zee en tot rond 60-70 km per uur boven land, maar dat is niet meer vergelijkbaar met wat we de dagen voordien kregen.

In de avond en nacht wordt het droog en rustiger. Het klaart wat op en het kan tegen woensdagochtend behoorlijk afkoelen. Landinwaarts tot 1-2 graden met kans op wat vorst aan de grond tegen de ochtend.

Overmorgen:

Woensdag krijgen we even respijt. Een zich ontwikkelend hogedrukgebied houdt storingen dan even op een afstand en met een aantal opklaringen erbij wordt dat best een aardige dag. Ook de wind houdt zich veel koester en het is dus een stuk rustiger met maxima rond een 10-tal graden.

In de nacht naar donderdag kan het ook best frisjes worden, maar later neemt de bewolking toe en dat zal de uitstraling toch wat temperen.

Later:

Donderdag is het eerder weer zwaar bewolkt tot betrokken met overdag ook perioden van wat lichte regen of motregen. Een zwakke storing trekt dan nog door en is daarvoor verantwoordelijk. Met maxima telkens in de buurt van een tiental graden, blijft het wel zacht.

Samenvatting:

We krijgen vandaag nog de hele dag door veel wind, dit keer uit het noordwesten. In de ochtend waait die tijdelijk wat minder, maar later vandaag trekt een buiige storing door. Daarbij is zelfs onweer en hagel mogelijk bij opnieuw een volle storm aan zee en een krachtige tot harde wind landinwaarts. De rukwinden halen dan weer tot 100-110 km per uur aan de kust en tot rond de 100 km per uur landinwaarts. In de late middag neemt de wind geleidelijk weer af. We halen daarbij maxima rond een 8 à 9 graden.

Geert, maandag 21 februari, 06.30 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Laat ons in deze grijze tijden nog eens teruggrijpen naar een mooie zonsopkomst met kleur: