VR

04/19/2024

Weertype

Weertype

| 11°

90 %

Windrichting

3-5 bft
Een Atlantisch hoog ligt ten westen van de Britse Eilanden.  Boven de Noordzee ligt intussen e [...]
Lees verder

ZA

20 apr

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-4 bft
De zaterdagse vooruitzichten zijn flink wat minder geworden op de laatste weerkaarten. Ook dan [...]
Lees verder

ZO

21 apr

Weertype

Weertype

| 12°

40 %

Windrichting

3 bft
Zelfs op zondag blijft het zeker niet overal droog. We zitten dan nog altijd in een noordelijke [...]
Lees verder

MA

22 apr

Weertype

Weertype

| 11°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag wordt een rustiger dag, maar toch zeker weer met de nodige wolkenpartijen. Een enkele l [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Storm ‘Dudley’ is de blikvanger op de weerkaarten. Voor de gelegenheid nemen we de weerkaart er hier even bij:

 

‘Dudley’ (met nummer 1 aangeduid) is duidelijk te zien als een erg complex lagedrukgebied dat met kern nabij Denemarken ligt. Daaromheen liggen allerlei storingen en buienlijnen, maar die beïnvloeden ons weer vandaag niet. We zitten wel nog even in het windveld van de storm, maar dat neemt geleidelijk verder af. Op de Atlantische Oceaan vinden we nog een kleine kern van lagedruk terug (nummer 2): dat is onze nieuwe storm in wording ‘Eunice’. Dat laag zal de komende 24 uur enorm uitdiepen en als een zeer zware stormdepressie morgen over de Noordzee trekken, ook richting Denemarken. Achter de fronten van dat laag komt er morgen in de namiddag een zwaar tot zeer zwaar stormveld over de Noordzee en ook over onze regio te staan. Er zijn daarbij zeer zware rukwinden mogelijk: zie verder bespreking bij morgen.

Ook daarna blijft het erg wisselvallig met ook in het weekeind en de eerste dagen van volgende week nog een flink voortrazende westcirculatie. Tegen het eind van volgende week zou er weer meer invloed van hogedruk komen wat je in de pluim ziet door frissere nachten tegen die tijd, maar wel met een mooie “zaagtandbeweging” wat erop duidt dat het overdag dan toch zonniger en rustiger zou zijn. Let wel: dit is nog ver weg, maar de pluim toont het wel al een paar dagen, al zit de control (blauwe lijn) vandaag toch weer duidelijk op een ander spoor met doorzettende wisselvalligheid. Het is dus nog niet zeker dat het later volgende week rustiger wordt …

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zitten we tijdelijk onder de bescherming van een rug van hoge luchtdruk, maar die komt niet echt goed uit de verf. Het lijkt wel meest droog te kunnen blijven, al is een bui zeker wel mogelijk. Het blijft wel de hele dag hard waaien uit een zuidwestelijke tot westelijke richting en het blijft vrij zacht met maxima in de dubbele cijfers. De windstoten halen vanochtend eerst nog aan zee tot een 70, misschien wel 80 km per uur. Boven land is dat een 60 à 70 km per uur. We halen daarbij maxima van rond 11-12 graden. Gaandeweg de dag neemt de wind flink in kracht af.

Vanavond trekt er nog een restant van een oude regenzone / buienlijn door onze regio met tijdelijk weer een verhoogde kans op perioden van regen en buien, maar waarschijnlijk zal dat niet overal zijn. Waar een bui valt, kan dat wel meteen een fors exemplaar zijn. Daarna wordt het droger, maar ook in de nacht naar vrijdag blijft het toch nog wisselvallig met perioden van regen en/of buien en een tegen de ochtend geleidelijk opnieuw aanspannende wind die weer zuidwest tot zuid wordt.

Morgen:

Morgen wordt een dag om goed in de gaten te houden. Een nieuwe randstoring die uitdiept tot een forse stormdepressie, Eunice genaamd, trekt dan  dicht langs onze omgeving door met eerst een intens regengebied in de ochtend. Tegen en na de middag wordt het droger waarna een zwaar windveld  over onze regio zal schuiven. We moeten dan ook rekening houden met een fikse storm met rukwinden die ver tot boven de 100 km per uur zullen kunnen uitkomen. Aan zee berekenen de meeste modellen pieksnelheden tot 130 km per uur, maar er zijn ook tal van fijnmazige modellen die daar nog een stuk bovenuit komen! Sommige gaan zelfs tot 140-150 km per uur … Dat zijn zeer zware windstoten waarbij er zeker schade zal optreden. Ook tot diep landinwaarts berekenen alle modellen windstoten die tot tegen of boven de 120 km per uur kunnen halen. Het zwaartepunt van de storm ligt daarbij tussen 12-13 uur en 16-17 uur. Nadien zou de wind geleidelijk aan beginnen luwen, maar forse windstoten blijven mogelijk. Hou dus morgen rekening met een zware storm. Neem je voorzorgen, ga niet wandelen of parkeren in de buurt van bomen, leg vast wat los ligt en ga tijdens de storm niet naar buiten, maar wacht tot het over is. Het is ook dan zacht met maxima van vooraan de dubbele cijfers. Om een idee te geven en voor wie het zich nog herinnert of meemaakte, maar deze storm is vergelijkbaar met de reeks stormen die we in januari / februari 1990 over ons heen kregen. Ze heeft veel gelijkenissen met de zware storm van 25/01/1990 die toen op zeer uitgebreide schaal voor veel schade zorgde. Hopelijk past het traject zich last minute nog wat aan, maar ik vrees ervoor want het ziet er toch écht niet goed uit.

In de avond blijft het nog enige tijd stormachtig, het is pas in de nacht dat de wind geleidelijk zal afnemen. Er vallen ook dan nog een aantal verspreide buien.

Overmorgen:

Zaterdag staat al een volgende storing in de steigers om over onze regio te trekken, opnieuw met perioden van intense regen en nog steeds veel wind. Stormen zal het dan niet meer doen, maar toch zijn ook op zaterdag nog uitschieters in de wind mogelijk tot 80 km per uur. Het blijft erg zacht met maxima die ook dan weer gemakkelijk 10 tot 12 graden halen.

Later:

Zondag wordt al niet veel beter want ook dan staat er alweer een regenzone op de kaarten die in de loop van de dag met regen en ook weer veel wind door onze omgeving trekt. Stormen zal het dan echter niet meer doen, maar er blijven windstoten van 70-80 km per uur mogelijk.

Samenvatting:

Vandaag is een tijdelijk betere dag, voor de komst van een zware storm morgen. Vandaag blijft het grotendeels droog overdag. Er is eerst nog veel wind, maar die neemt geleidelijk wel af in de dagperiode en het blijft erg zacht met maxima rond 11 graden. Vanavond volgt er tijdelijk nog een periode met regen en/of buien. Ik wil nu al waarschuwen voor de komst van stormdepressie ‘Eunice’ morgen: zie ook de algemene bespreking en de dagbespreking voor morgen!

Geert, donderdag 17 februari, 07.00 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Laat ons in deze grijze tijden nog eens teruggrijpen naar een mooie zonsopkomst met kleur: