WO

04/24/2024

Weertype

Weertype

| 10°

90 %

Windrichting

3-4 bft
Een Atlantisch hoog ligt van IJsland tot net west van de Britse Eilanden, maar neemt snel verde [...]
Lees verder

DO

25 apr

Weertype

Weertype

| 11°

80 %

Windrichting

3 bft
Morgen is het ook aanhoudend wisselvallig. Het is zwaar bewolkt tot betrokken met kans op een b [...]
Lees verder

VR

26 apr

Weertype

Weertype

| 13°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui bestaan, maar de wind is da [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 17°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een lagedrukgebied met kern bij IJsland beheerst ons weer. Dit lagedrukgebied stuurt een westelijke stroming aan op de Atlantische Oceaan. Het stuurt randstoringen richting West-Europa die één voor één onze regio aandoen. De voorbije dagen trokken al zo’n storingen over ons heen, afgewisseld met trekruggen en dat scenario loopt verder door. Ook vandaag hebben we te maken met zo’n randstoring die in de vroegte van de dag over ons heen trekt. Die wordt gevolgd door onstabiele maritieme lucht met buien. Vannacht en morgen zitten we dan weer onder de positieve invloed van een trekrug welke op zijn beurt weer gevolgd wordt door een nieuwe storing later op vrijdag. Ook in het weekeind moeten we met een erg actieve storing rekening houden die dan ook voor vrij veel wind zou kunnen zorgen. Na het weekeind blijft het nog even wisselvallig, maar op langere termijn zou volgende week een uitloper van het Azorenhoog weer voor stabiliteit zorgen. Iets wat duidelijk in de pluim terug te vinden is.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag krijgen we in de vroege ochtend eerst te maken met een periode van regen. Die kan plaatselijk vrij intens zijn. De regenzone zelf trekt vrij snel door, maar nadien volgen doorheen de dag verspreide buien waarbij het ook tijdelijk fors kan regenen. Zelfs wat hagel of een losse donderklap zijn niet uitgesloten. Veel meer dan een 15 tot 17 graden zullen we morgen niet halen. Meestal zelfs eerder richting de 15 graden. Er komt ook flink wat wind te staan. Die waait eerst nog matig uit het zuiden tot zuidwesten, maar draait al snel naar west tot noordwest en neemt in kracht toe. Aan zee kan die later vrij krachtig tot krachtig worden met uitschieters tot 50 à 60 km per uur. Gaandeweg de dag worden de buien dan minder en naar de avond toe wordt het droger.

In de nacht naar donderdag deinen de buien verder uit en wordt het rustiger en droger. Het wordt wel koel met tegen de ochtend landinwaarts minima van maar 7 tot 8 graden. Aan zee iets hoger.

Morgen:

Morgeb lijkt dan weer een tijdelijk betere dag te worden met overwegend of volledig droge momenten. De maxima blijven wel pas op de plaats maken en raken niet veel hoger meer dan rond 18 graden als maximale temperatuur. Het waait minder hard, maar de wind en de bewolking nemen overdag wel geleidelijk weer toe.

Tegen de avond en nacht naar vrijdag is het zwaar bewolkt tot betrokken geworden met kans op wat verspreide regen. Het is dan wel weer zachter met minima rond een 11-12 graden.

Overmorgen:

Vrijdag stijgen de regenkansen weer. Nieuwe storingen maken hun opwachting en brengen ons weer nieuwe perioden met regen en buien. Het blijft aan de koelere kant met eerder normale temperaturen voor de tijd van het jaar, rond een 17-18 graden.

Later:

Zaterdag is er dan tijdelijk weer een betere periode, maar lang lijkt dat niet te duren. Zowel de bewolking als de wind nemen vrij snel toe op nadering van een actieve storing die tegen het eind van de dag binnenloopt.

Samenvatting:

Vandaag start kletsnat. Gaandeweg de ochtend trekt die regenzone vrij snel weg, maar wordt gevolgd door tal van buien. Daar zou zelfs wat hagel of een donderklap kunnen op zitten. Tegen het eind van de dag wordt het droger met meer opklaringen. De naar west draaiende wind trekt fors aan en wordt vrij krachtig tot krachtig aan zee. We halen niet veel meer dan 15 tot 17 graden.

Geert, woensdag 29 september, 06.40 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Deze week in de minuut natuur gewoon even kijken naar schaapjes: