VR

04/19/2024

Weertype

Weertype

7° | 11°

90 %

Windrichting

3-5 bft
Een Atlantisch hoog ligt ten westen van de Britse Eilanden.  Boven de Noordzee ligt intussen e [...]
Lees verder

ZA

20 apr

Weertype

Weertype

6° | 10°

70 %

Windrichting

3-4 bft
De zaterdagse vooruitzichten zijn flink wat minder geworden op de laatste weerkaarten. Ook dan [...]
Lees verder

ZO

21 apr

Weertype

Weertype

3° | 12°

40 %

Windrichting

3 bft
Zelfs op zondag blijft het zeker niet overal droog. We zitten dan nog altijd in een noordelijke [...]
Lees verder

MA

22 apr

Weertype

Weertype

1° | 11°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag wordt een rustiger dag, maar toch zeker weer met de nodige wolkenpartijen. Een enkele l [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Eind november verscheen mijn boek, getiteld ‘Weerzeggerij’. Een boek vol met weerspreuken, telkens met de nodige uitleg en achtergrond of de spreuk waarheidsgetrouw is, dan eerder een woordspelerij. In het boek maak ik volop zij-uitstapjes naar, fauna, flora en natuur in het algemeen. Het staat ook vol met prachtige foto’s. Het ideale geschenkje voor jezelf of iemand anders, al dan niet voor de feestdagen. Je vindt meer info over het boek en hoe het te bestellen, als je op bovenstaande link klikt.

Een depressie ligt met kern nabij Denemarken en brengt bij ons licht wisselvallig weer. Dit laag blijft nog een aantal dagen bepalend voor ons weer en zit gevangen tussen een blokkerend hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan enerzijds en een ander blokkerend hogedrukgebied boven Rusland anderzijds. Boven het noorden van Frankrijk ligt een randstoring die va de Ardennen naar het noordoosten trekt. Al bij al is dit een erg winterse drukverdeling, maar het is bijzonder opmerkelijk en voor winterliefhebbers zelfs frustrerend vast te stellen dat zelfs met deze erg winterse drukverdeling het amper lukt om ook maar iets dat op winter lijkt op de weerkaarten te krijgen. Zelfs de minima ‘s nachts komen amper of niet onder het nulpunt uit. Deze complete patstelling blijft maar duren. Na het weekeind komen er ten noorden van ons drukstijgingen en wordt de algemene stroming meer noordoostelijk, wat dan op iets kouder weer zou kunnen uitlopen, maar echte winterkou zit er ook dan nog niet in. Op middellange en lange termijn blijft de status quo gewoon voortduren met een totaal geblokkeerd luchtdrukpatroon dat erg winters oogt, maar niet uitloopt op winters weer … De kansen zijn er wel, alleen zoeken we nu een goede spits om die kansen ook binnen te schoppen …

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zit er geen grote verandering in het heersende weerbeeld aan te komen. De voorbije nacht trok een neerslaggebied vooral over het noorden van Frankrijk. Uitlopers ervan zorgden in de Vlaamse Ardennen voor wat smeltende sneeuwvlokken, maar verder reikten de winterse aspiraties niet … De neerslag trekt overdag geleidelijk verder via de Ardennen naar het noordoosten. Daar valt wel sneeuw, maar bij ons blijft alles overdag beperkt tot een lokale bui. Eventueel kan die wel een winters randje hebben. De grootste buienkans vinden we aan zee terug, maar vele plekken houden het gewoon de rest van de dag volledig droog. Daarbij wisselen wolken en opklaringen elkaar af en er kan van tijd tot tijd best wel een wat bredere opklaring doorbreken. De temperaturen komen ook niet van hun plaats. In de namiddag lopen die maxima weer op en blijven rond een schamele 5 tot 6 graden hangen als maximale waarden. De aanvoer is vandaag zwak noordelijk tot noordwestelijk.

In de nacht naar vrijdag koelt het weer af naar minima rond 1-2 graden. Er blijft wel kans op een eventuele winterse bui, al dan niet met wat sneeuwvlokken erbij. Het blijft meest zwaar bewolkt tot betrokken, maar er kunnen ook enkele (bredere) opklaringen voorkomen. Tijdens die opklaringen is het wel uitkijken voor eventuele vorst aan de grond met vorming van enkele lokale gladde plekken. Er kan zich dan ook wat nevel of zelfs een mistbank vormen.

 

Morgen:

Ook morgen houden we een licht wisselvallig weertype. Lagedrukgebieden liggen dicht in de buurt en kunnen van tijd tot tijd zorgen voor wat regen of enkele verspreide buien. De temperaturen blijven aan de koude kant met maxima rond 5 graden, terwijl in de nachten het kwik rond of zelfs net iets onder het vriespunt zou kunnen uitkomen. Een winterse bui is mogelijk. De wind is morgen opnieuw heel zwak en komt uit het noordwesten.

In de nacht naar zaterdag is het rustig met een aantal opklaringen, afgewisseld uiteraard met veel wolkenvelden. Tijdens de opklaringen kan het aan de grond lichtjes vriezen. In de lucht zitten de minima tussen 0 en 2 graden.

Overmorgen:

Zaterdag kan het met een naar noordoost draaiende wind nog wat koeler worden en kunnen de maxima aftoppen rond een 3-4 graden. Het blijft echter steeds zwaar bewolkt met weinig of geen opklaringen. Daardoor blijven de minima telkens rond of net boven het vriespunt hangen.

Later:

Zondag kan de noordoostelijke wind iets harder gaan waaien en wordt er wat koelere lucht aangevoerd. De maxima dalen naar een 3 tot 4-tal graden terwijl er nog steeds veel wolkenvelden zijn, afgewisseld met enkele opklaringen. De kans op een lichte winterse bui blijft ook bestaan.

Tijdens de nacht zou het eventueel een graadje kunnen gaan vriezen, maar dan enkel op voorwaarde dat de opklaringen breed genoeg uitvallen.

Samenvatting:

Vandaag wordt alweer een zwaar bewolkte dag, maar toch zijn er gaandeweg ook wel enkele opklaringen mogelijk. Er blijft ook kans op een enkele winterse bui bij maxima rond een 5 tot 6-tal graden en een zwakke noordwestelijke wind. De wissel van oud naar nieuw verloopt rustig met kans op wat lichte vorst aan de grond en een enkele winters getinte bui.

Geert, donderdag 31 december, 08.55 uur.

In de minuut “natuur” van deze week kijken we naar een bijzondere boom die er maar even in het jaar staat 😉