WO

04/24/2024

Weertype

Weertype

| 10°

90 %

Windrichting

3-4 bft
Een Atlantisch hoog ligt van IJsland tot net west van de Britse Eilanden, maar neemt snel verde [...]
Lees verder

DO

25 apr

Weertype

Weertype

| 11°

80 %

Windrichting

3 bft
Morgen is het ook aanhoudend wisselvallig. Het is zwaar bewolkt tot betrokken met kans op een b [...]
Lees verder

VR

26 apr

Weertype

Weertype

| 13°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui bestaan, maar de wind is da [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 17°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

De weerkaart wordt nog steeds volledig beheerst door een zeer diep lagedrukgebied dat met kern nabij IJsland ligt. Het bevat onder andere de restanten van tropische orkaan Epsilon. Rond dat laag staat op zo goed als de hele Atlantisch Oceaan een stevige westelijke stroming. Het laag bevat ook een aantal randstoringen die rond het grote hoofdlaag heen draaien. Gisteren trokken daarin tal van buien en buienlijnen door onze regio. Vandaag is het opnieuw de beurt aan een warmtefront dat geleidelijk dichterbij komt en al snel weer voor nieuwe regen zorgt. Het front zelf trekt vannacht door de regio waarna dan morgen overdag tijdelijk een Europees hogedrukgebied voor wat rust op de weerkaarten zorgt. De wisselvalligheid keert in het weekeind echter snel terug want tegen zaterdagavond staat alweer een volgende front klaar. Daarna zou het dan naar begin volgende week toe tijdelijk wat koeler kunnen worden met een geleidelijk meer noord gerichte stroming. In de loop van volgende week zorgt een hogedrukgebied dan voor rust op de weerkaarten.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag krijgen we een volgende regenzone op bezoek. De dag start nog droog met mogelijk nog wat verspreide opklaringen in de ochtend, maar de bewolking neemt snel te, gevolgd door neerslag. In de loop van de dag krijgen we dan ook een periode met regen. Het blijft met maxima rond een 13 tot 14-tal graden vrij normaal voor de tijd van het jaar. De wind waait dan minder hard dan de voorbije dagen, maar is nog steeds nadrukkelijk aanwezig uit een zuidwestelijke tot westelijke richting en kan per momenten nog altijd fors uithalen. Zeker later vanmiddag trekt die weer aan naar matig tot vrij krachtig boven land en tot krachtig aan de kust.

Vanavond en vannacht blijft het zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van regen of motregen. De minima zitten dan rond een tiental graden, maar lopen tegen de ochtend verder op zodat we morgen al starten met 12 tot 13 graden.

Morgen:

Vrijdag wordt het tijdelijk wat beter. Een losse bui of nog wat lichte regen is zeker in het begin van de ochtend nog steeds mogelijk, maar we krijgen toch een tijdelijke weersverbetering onder de vleugels van een zich tijdelijk ontwikkelend Europees hogedrukgebied dat ons heel even in bescherming neemt. De temperaturen kunnen in de van oorsprong warmere lucht ook iets hoger uitkomen en tikken de 14-15 graden aan. De zuidwestelijke wind neemt dan wel tijdelijk in kracht af.

In de nacht naar zaterdag is het droog en wisselend bewolkt met minima rond een 8 à 9 graden.

Overmorgen:

Zaterdag hebben we eerst nog een redelijke periode te pakken. We krijgen geleidelijk wel weer meer wolken, maar het wordt ook vrij zacht. Een naar zuid tot zuidwest draaiende wind voert weer veel zachtere lucht aan met maxima die richting 17 graden gaan. Het is eerst nog droog, maar in de (late) namiddag neemt de kans op regen toe vanaf het westen.

In de nacht naar zondag kan het opnieuw wat gaan regenen.

Later:

Zondag wordt het wisselvalliger. Een volgende storing klopt aan de deur en zal in de loop van de dag van west naar oost passeren met perioden van regen en/of buien. De temperaturen zijn daarbij wel nog erg zacht en halen nog gemakkelijk en ondanks het mindere weer een 16 tot 18 graden.

Samenvatting:

De bewolking neemt vandaag snel toe, in de loop van de latere ochtend zelfs al mogelijk gevolgd door de eerste regen. Vanmiddag komt er geleidelijk aan meer regen. Maxima rond 13-14 graden bij een opnieuw aantrekkende zuidwestelijke wind.

Geert, donderdag 29 oktober, 06.20 uur.

Het is herfst, dus genieten we even van de prachtige herfstkleuren van de miscanthus: