WO

04/17/2024

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-4 bft
Een Atlantisch hoog ligt ten westen van de Britse Eilanden.  Voor de zuidkust van Noorwegen vi [...]
Lees verder

DO

18 apr

Weertype

Weertype

| 12°

10 %

Windrichting

3 bft
Morgen wordt het rustiger. De buien verdwijnen al zou een heel enkele misschien toch in de loop [...]
Lees verder

VR

19 apr

Weertype

Weertype

| 12°

90 %

Windrichting

4 bft
Vrijdag wordt een erg wisselvallige dag. Die start weer met de doortocht van een regenzone die [...]
Lees verder

ZA

20 apr

Weertype

Weertype

| 11°

70 %

Windrichting

4 bft
De zaterdagse vooruitzichten zijn flink wat minder geworden op de laatste weerkaarten. Ook dan [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een uitloper van het Azorenhoog heeft vaste voet aan de grond boven Europa en vormt daar een nieuw, sterk en apart hogedrukgebied dat in de tweede weekhelft uitgroeit tot een stevig hoog ten noordoosten van ons. Tegelijk gaat zich dan ten westen van ons een trog vormen en tussen beide systemen in komt een diepe zuidelijke stroming te staan die opnieuw erg warme zuidelijke lucht tot bij ons op transport zet. Hierbij worden zeer hoge temperaturen verwacht, iets wat ook al uit de pluimverwachting voor de komende dagen blijkt die we hier even bij nemen. Die pluim die blijft zeer heet met een hele reeks dagen waarop de 30 graden zonder moeite gehaald wordt met pieken tot (dicht in de buurt van de) 35 graden:

Let op de schaalverdeling van de temperatuur aan de linkerkant van de grafiek! Uit deze verwachting blijkt dat vanaf de tweede helft van de week voor onze omgeving de maxima doorheen de grens van de 30 graden breken, waarbij er zelfs kans is dat we op verschillende dagen maxima rond of tegen de 35 graden en meer zullen noteren. Zondag en maandag zou het eventueel tijdelijk wat minder heet kunnen zijn door een wat meer noordoostelijke wind waarbij dan wat minder warme lucht binnensijpelt, maar nadien herpakt de hitte zich. Dit heeft te maken met de (onzekere) ligging van een trog boven de Britse Eilanden en de passage van een zwak koufront. We zien dus een (extreme) hittegolf die zich op de weerkaarten aftekent voor de tweede helft van de week … Dit is de verwachting van het Europese model, maar andere modellen zitten op dezelfde lijn. Neerslag wordt er daarbij voorlopig niet ingetekend.

Wie meer pluimverwachtingen wil zien, verwijs ik graag naar de pagina met weermodellen: https://geertnaessens.be/weerkaarten/ Daar vind je onder het kopje ‘pluimen’ nog meer van deze grafieken terug.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vanaf vandaag neemt een sterk hogedrukgebied volledig de regie in handen. Er komt een transport van zeer warme lucht op gang die ons in de tweede helft van de week zal bereiken met zeer hoge temperaturen. De wind zit vandaag dan ook al in een zuidwestelijke tot zuidelijke hoek waarmee dat transport op gang begint te komen. De maxima lopen later in de middag al gemakkelijk naar zomerse waarden op van 23-24 graden aan zee tot 26-27 graden landinwaarts.

In de avond blijft het nog lang zeer warm en ook de nacht naar donderdag levert hoge minima op die niet meer onder de 15 graden zullen dalen.

Morgen:

Morgen zitten we in zeer warme lucht. De maxima maken direct een sprong naar 30 graden en meer. Ook aan zee kan het gemakkelijk tropisch warm worden doordat de aflandige zuidelijke wind tot op de stranden waait. Het is daarbij volop zonnig met amper of geen wolken meer. Later op de dag kan aan de kust het kwik weer wat lager gaan zitten doordat er een zeebries op gang kan komen.

De nacht naar vrijdag wordt opnieuw een hele warme nacht met minima die gemakkelijk rond een 15 à 16 graden blijven zitten. Het is daarbij helder.

Overmorgen:

Vrijdag zorgt de bij de inleiding beschreven drukverdeling (hoog ten noordoosten van ons, lagedruk ten westen) voor een transport van zeer warme lucht. De maxima gaan dan ook richting de 30 graden en meer en dat zal voor verschillende dagen na elkaar het geval zijn. Het wordt dan ook zeer warm waarbij we zo goed als zeker met een hittegolf te maken krijgen. Vrijdag kan het kwik gemakkelijk op veel plaatsen pieken rond een 32-33 graden. Trouwens ook aan zee want de zuidelijke wind is sterk genoeg om een zeebries tegen te houden.

In de nacht naar zaterdag zal het kwik nog amper onder de 18 graden komen te zitten.

Later:

Zaterdag wordt ook een hele warme dag. Mogelijk de warmste van de reeks met pieken in de temperaturen tot rond 35 graden. Het is eerst nog volop zonnig, later op de dag kan er wat lichte bewolking opduiken.

Samenvatting:

We krijgen een zomerse dag. Het blijft de hele dag zonnig met maxima die naar zomerse waarden oplopen. Het kan gemakkelijk tot rond 23-24 graden worden aan zee, terwijl dat landinwaarts rond 26-27 graden zal zijn. Er staat een matige zuid tot zuidwestelijke wind.

Geert, woensdag 05 augustus, 6.25 uur.

Oranje zandoogjes, echte zomervlinders en waar ze voorkomen, zijn ze meestal in groep aanwezig: