ZA

04/20/2024

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-5 bft
Een Atlantisch hoog breidt zijn invloed dit weekend steeds meer uit tot boven de Britse Eilande [...]
Lees verder

ZO

21 apr

Weertype

Weertype

| 12°

40 %

Windrichting

3-4 bft
Zelfs morgen blijft het zeker niet overal droog. We zitten dan nog altijd in een noordelijke to [...]
Lees verder

MA

22 apr

Weertype

Weertype

| 11°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag wordt een rustiger dag, maar toch zeker weer met de nodige wolkenpartijen. Die kunnen g [...]
Lees verder

DI

23 apr

Weertype

Weertype

| 11°

40 %

Windrichting

3-4 bft
Dinsdag is het weer wisselvalliger. Nieuwe impulsen van storingen zorgen dan weer voor een stij [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied met kern boven de Baltische Staten heeft ons weer stevig in de greep. Tegelijk vormt zicht ten westen van ons een trog en tussen beide systemen in komt een diepe zuidelijke stroming te staan die opnieuw erg warme zuidelijke lucht tot bij ons op transport zet. Hierbij worden zeer hoge temperaturen verwacht, iets wat ook al uit de pluimverwachting voor de komende dagen blijkt die we hier voorlopig en zolang de hittegolf duurt, even bij nemen. Die pluim die blijft zeer heet en uniek met een hele reeks dagen waarop de 30 graden zonder moeite gehaald wordt met pieken tot (dicht in de buurt van de) 35 graden:

Let op de schaalverdeling van de temperatuur aan de linkerkant van de grafiek! Uit deze verwachting blijkt dat voor onze omgeving de maxima doorheen de grens van de 30 graden breken, waarbij er zelfs kans is dat we op verschillende dagen maxima rond of tegen de 35 graden en meer zullen noteren. De tijdelijke dip voor zondag en maandag is intussen ook zo goed als verdwenen uit de verwachting. We zien dus een (extreme) hittegolf die zich op de weerkaarten aftekent en die intussen begonnen is … Dit is de verwachting van het Europese model, maar andere modellen zitten op dezelfde lijn. Neerslag wordt er daarbij voorlopig niet ingetekend.

Wie meer pluimverwachtingen wil zien, verwijs ik graag naar de pagina met weermodellen: https://geertnaessens.be/weerkaarten/ Daar vind je onder het kopje ‘pluimen’ nog meer van deze grafieken terug.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zitten we in zeer warme lucht. De maxima maken direct een sprong naar 30 graden en meer. Ook aan zee kan het gemakkelijk tropisch warm worden doordat de aflandige zuidelijke wind tot op de stranden waait. Landinwaarts lopen de maxima gemakkelijk op tot boven de 30 graden en noteren we piekwaarden van een 31-32 graden, lokaal en zeker in de steden zelfs nog iets meer. Het is daarbij volop zonnig met amper of geen wolken meer. Later op de dag kan aan de kust het kwik weer wat lager gaan zitten doordat er een zeebries op gang kan komen.

De nacht naar vrijdag wordt opnieuw een hele warme nacht met minima die gemakkelijk rond een 15 à 16 graden blijven zitten. Het is daarbij helder. Hoogstens waait er vanuit het noordwesten eens wat hoge bewolking binnen, maar dat blijft allemaal erg onschuldig.

Morgen:

Ook morgen zorgt de bij de inleiding beschreven drukverdeling (hoog ten noordoosten van ons, lagedruk ten westen) voor een transport van zeer warme lucht. De maxima gaan dan ook opnieuw zeer gemakkelijk richting en over de 30 graden en meer en dat zal voor verschillende dagen na elkaar het geval zijn. Het wordt dan ook zeer warm waarbij we met een hittegolf te maken krijgen. Morgen kan het kwik gemakkelijk op veel plaatsen pieken rond een 32-35 graden. Trouwens ook aan zee want de zuidelijke wind is sterk genoeg om een zeebries tegen te houden.

In de nacht naar zaterdag zal het kwik nog amper onder de 18 graden komen te zitten.

Overmorgen:

Zaterdag wordt ook een hele warme dag. Mogelijk de warmste van de reeks met pieken in de temperaturen tot rond 35 graden en meer. Mogelijk geraken we lokaal aan een 36-37 graden! Het is eerst nog volop zonnig, later op de dag kan er wat lichte bewolking opduiken.

Later:

Zondag zou het iets minder extreem heet worden. Een naar noordoost draaiende wind voert dan iets minder hete lucht aan, maar landinwaarts halen we zeker opnieuw gemakkelijk de 30 graden. Aan zee is het dan wat minder heet met maxima rond een 26-27 graden en ook in de kustregio zou het minder heet zijn met een 28-29 graden. Het blijft echter vrij zonnig tot zonnig met hoogstens een paar verspreide wolkenvelden.

Samenvatting:

Het wordt vandaag tropisch warm met maxima van 30 graden aan zee tot 33 graden landinwaarts. Aan zee koelt het vanmiddag door een zeebries wat af, landinwaarts staat een zwakke zuidelijke wind. Er zijn amper of helemaal geen wolken.

Geert, donderdag 06 augustus, 6.15 uur.

Oranje zandoogjes, echte zomervlinders en waar ze voorkomen, zijn ze meestal in groep aanwezig: