WO

04/24/2024

Weertype

Weertype

| 10°

90 %

Windrichting

3-4 bft
Een Atlantisch hoog ligt van IJsland tot net west van de Britse Eilanden, maar neemt snel verde [...]
Lees verder

DO

25 apr

Weertype

Weertype

| 11°

80 %

Windrichting

3 bft
Morgen is het ook aanhoudend wisselvallig. Het is zwaar bewolkt tot betrokken met kans op een b [...]
Lees verder

VR

26 apr

Weertype

Weertype

| 13°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui bestaan, maar de wind is da [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 17°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied boven Scandinavië stuurt nog steeds ons weer aan. Ten noordwesten van ons ligt boven de Britse Eilanden een stationair koufront met daarachter koelere lucht. Dat bereikt ons voorlopig niet. Boven het noorden en westen van Frankrijk ligt nog steeds een thermisch lagedrukgebied met onweerachtige buien en bewolking. Dat schuift geleidelijk meer naar ons toe en stuurt van tijd tot tijd ook een vore met buien naar onze omgeving. Wolkenvelden en onweerachtige buien van dat laag kunnen ons dus wel bereiken. Hierbij worden voor onze omgeving nog steeds zeer hoge temperaturen verwacht, iets wat ook alweer uit de pluimverwachting voor de komende dagen blijkt die we hier voorlopig en zolang de hittegolf duurt, even bij nemen. Die pluim blijft de eerste dagen nog steeds erg heet met nog steeds een paar dagen waarop de 30 graden zonder moeite gehaald wordt. Er staan nog steeds een tweetal dagen op rij in de pluim waarbij met een grote consensus de maxima gemakkelijk tot 30 graden oplopen! Ook morgen en zelfs komende zondag sluiten intussen aan bij het rijtje 30+’ers. De zaterdag is wat koeler geworden, maar ook volgende week zitten er nog erg warme dagen in de verwachting. Pas naar de tweede helft van volgende week zouden we dan meer normale maxima te verwerken krijgen al zitten er ook dan nog veel warme oplossingen in de pluim:

 

Let op de schaalverdeling van de temperatuur aan de linkerkant van de grafiek! Uit deze verwachting blijkt dat voor onze omgeving de maxima de komende dagen nog steeds moeiteloos doorheen de grens van de 30 graden breken. Onze lopende hittegolf komt dus zeker nog niet meteen tot een einde. Dit is de verwachting van het Europese model, maar andere modellen zitten op dezelfde lijn (het Amerikaanse model is zelfs nog een stuk warmer). Daarbij neemt de kans op een lokaal hitte-onweer toch overal toe. Zeker naar vanavond en morgen-donderdag toe, wanneer een Brits lagedrukgebied naar ons toeschuift met een oplopende buienkans. Vrijdag zouden we dan in een meer zuidwestelijke stroming terechtkomen met tijdelijk minder warme lucht, maar die zou tegen zondag alweer flink opwarmen door een weer meer zuidelijke stroming.

Wie meer pluimverwachtingen wil zien, verwijs ik graag naar de pagina met weermodellen: https://geertnaessens.be/weerkaarten/ Daar vind je onder het kopje ‘pluimen’ nog meer van deze grafieken terug.

Afgelopen zondag heb ik trouwens ook nog een video-post gemaakt waarin ik een overview maakte van diverse pluimen en weermodellen en ook nog wat achtergrondinfo heb gegeven over de huidige hitte. Ik post die hier ook nog even mee:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Ook vandaag wordt een tropisch warme dag met maxima die alweer een flink stuk in de 30 graden terechtkomen. Net zoals de vorige dagen piekt het kwik alweer op vele plekken rond of zelfs boven de 35 graden. Die temperaturen kunnen lokaal eventueel wel getemperd worden als er velden met wolken overdrijven. Gisteren gebeurde dat ook en ook vandaag liggen er boven Noord-Frankrijk buien waarvan de wolkenvelden eventueel later op de dag tot over onze regio kunnen uitwaaien. Het blijft daarbij ook onstabiel met ook bij ons kans op een lokaal hitte-onweer dat in de loop van de dag kan losbreken. Die kans op een onweer wordt groter dan tijdens de vorige dagen en zeker naar de avond en nacht toe, moeten we toch wel rekening gaan houden met buien. Dat kunnen zware buien zijn die maar traag voort bewegen zodat er lokaal veel water kan vallen, begeleid door onweer met mogelijk hagel en windstoten. De wind zit daarbij in een zuidelijke hoek en waait zwak, aan zee kan er vanmiddag weer een zeebriesje opduiken.

De avond verloopt verder net zoals alle vorige avonden opnieuw erg warm met zeer langzaam dalende temperaturen. Die gaan opnieuw niet voor middernacht onder de 25 graden uitkomen, tenzij er (al dan niet lokale) buien gaan vallen. Die kans is weer wat groter geworden dan tijdens de vorige avonden waarbij er mogelijk lokaal zware onweersbuien kunnen vallen. Tegen donderdagochtend zitten we dan weer met minima van vooraan de 20 graden.

Morgen:

Donderdag schuift een Brits-Frans lagedrukgebied naar onze kant op. Dat zorgt enerzijds nog steeds aan de voorzijde van dat laag voor aanvoer van erg warme lucht, maar anderzijds neemt de onstabiliteit fors toe en daarmee ook de kans op regen- en onweersbuien. Dat zouden op donderdag zelfs zware buien kunnen worden, maar de precieze timing van die buien ligt nog niet vast. Meest waarschijnlijk is dat de buien in de loop van de dag opkomen. In elk geval is donderdag voorlopig even de laatste dag van deze reeks dat we de 30 graden halen. Aan zee waarschijnlijk net al niet meer, landinwaarts gebeurt dat wel nog vlot. De wind draait in de loop van de dag dan naar zuid tot zuidwest, vergezeld van de nodige buien, waarna minder warme lucht over ons uitstroomt.

In de avond en nacht naar vrijdag koelt het dan ook meer af waarbij we tegen vrijdagochtend rond een 17-tal graden zouden uitkomen. Er blijft wel een grote kans op regen- en onweersbuien die ook in de nacht nog kunnen opduiken.

Overmorgen:

Vrijdag zitten we dan in een zuidwestelijke stroming met minder warme lucht. De maxima halen dan aan zee een 23 tot 24 graden waarbij daar de hittegolf tot een einde zou komen. Landinwaarts halen we echter nog met gemak 25 tot 28 graden en daar duurt de hittegolf dus wel nog voort. Het is daarbij wisselend bewolkt waarbij er in de loop van vrijdag ook nog een aantal verspreide buien zouden kunnen vallen. Dat kunnen opnieuw onweersbuien zijn.

Later:

In het weekeind blijft het zomers warm. Zaterdag zou de minder warme dag worden, maar we halen ook dan landinwaarts nog gemakkelijk zomerse maxima van 25 graden of meer. Net als op vrijdag ontwikkelen er zich gaandeweg de dag weer een aantal buien met onweerachtig karakter. De grootste kans op buien maken we tegen het eind van de middag.

Samenvatting:

Vandaag wordt opnieuw een zeer warme, tropische dag met maxima alweer overal tussen 30 en 35 graden. Er drijft wel af en toe wat bewolking voorbij en er is opnieuw een wat grotere kans op het losbreken van een lokaal hitte-onweer, zeker en vooral naar de late middag / vooravond toe. Dat kunnen erg felle buien worden met veel regen, hagel en windstoten. De buien zijn echter lokaal en het is onmogelijk te zeggen waar die wel en niet opduiken. We maken er allemaal kans op.

Geert, woensdag 12 augustus, 6.45 uur.

Het jacobskruiskruid staat intussen overal fors te bloeien: