WO

5 Aug

Weertype

Weertype

± 13° | 23-27°

0 %

Windrichting

ZW 3 bft
Een uitloper van het Azorenhoog heeft vaste voet aan de grond boven Europa en vormt daar een ni [...]
Lees verder

DO

6 Aug

Weertype

Weertype

± 15° | 29-32°

0 %

Windrichting

Z 2-3 bft
Morgen zitten we in zeer warme lucht. De maxima maken direct een sprong naar 30 graden en meer. [...]
Lees verder

VR

7 Aug

Weertype

Weertype

± 16° | 30-33°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Vrijdag zorgt de bij de inleiding beschreven drukverdeling (hoog ten noordoosten van ons, laged [...]
Lees verder

ZA

8 Aug

Weertype

Weertype

± 17° | 31-34°

10 %

Windrichting

VAR 2-3 bft
Zaterdag wordt ook een hele warme dag. Mogelijk de warmste van de reeks met pieken in de temper [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een lagedrukgebied met kern nabij IJsland stuurt enkele verzwakte fronten over onze omgeving. Het laag zit gevangen tussen een hoog dat intussen boven Scandinavië ligt en het Azorenhoog. Vandaag tot en met dinsdag zitten we onder invloed van lagedrukgebieden. Daarbij wordt aanvankelijk nog zomers warme lucht aangevoerd, maar geleidelijk koelt die toch fors af. Het Azorenhoog breidt zich geleidelijk aan weer uit, maar toch zitten we nog tot en met maandag onder invloed van storingen die nog door dit hoog heen lopen. Vanaf dinsdag krijgt een uitloper van het Azorenhoog vaste voet aan de grond boven Europa en vormt daar een nieuw, sterk en apart hogedrukgebied. Dit zet dan weer de deur open voor een sterke zuidelijke stroming die later volgende week opnieuw erg warme zuidelijke lucht tot bij ons op transport zet.

Overdag's Nachts

Vandaag:

De extreme hitte van gisteren is verdreven. Dat ging de voorbije nacht lokaal gepaard met wat gedonder en/of een bui. Vandaag zit zoals verwacht de wind in de ochtend al in een zuidwestelijke tot westelijke hoek. De grote hitte is er dan ook uit en de meest warme lucht is verdreven. We krijgen overdag nog maxima van rond 23-24 graden aan zee tot rond een graad of 26-27 landinwaarts. Het is wel niet steeds even zonnig en er is in de ochtend eerst zelfs nog een kleine kans op een enkele lokale regenbui, vooral landinwaarts. Geleidelijk aan klaart het vervolgens uit vanaf de kust en de rest van de dag krijgen we veel zon met nog enkele wolkenvelden. Aan zee is het duidelijk veel zonniger. Tegen de avond kan er tijdelijk wat meer wind komen te staan, zeker aan de kust.

De avond en nacht verlopen ook minder warm en met minima rond een 13 tot 14-tal graden wordt het opnieuw veel beter slapen dan.

Morgen:

Morgen zitten we in veel minder warme lucht met maxima rond een 24-tal graden landinwaarts, aan zee nog rond een 20-21 graden. We krijgen een mix van wolken en opklaringen, maar het blijft droog. De wind is dan intussen naar een meer westelijke tot noordwestelijke hoek gedraaid. Later op de dag neemt de bewolking dan weer toe.

In de nacht naar maandag komt er meer bewolking en tegen de ochtend mogelijk ook wat verspreide regen of een bui.

Overmorgen:

Maandag wordt een veel mindere dag. Het is dan wisselend tot zelfs zwaar bewolkt en in de loop van de dag trekt ook een storing van west naar oost doorheen onze omgeving. Er kan dan tijdelijk wat nattigheid vallen in de vorm van wat regen of enkele verspreide buien. De maxima zitten dan maar rond een 19 tot 20-21 graden meer bij een goed doorstaande westelijke tot noordwestelijke wind.

Later:

Dinsdag is het alweer beter geworden. Het is dan licht tot wisselend bewolkt en we houden het overwegend of volledig droog. Een nog altijd noordwestelijke wind voert brede opklaringen aan waarbij het ongeveer 20 tot 21 graden wordt in de kustregio. Landinwaarts halen de maxima ietwat hogere waarden en zitten rond een 22 tot 23 graden.

Samenvatting:

Een naar west gedraaide wind voert weer veel koelere lucht aan met eerst veel wolken. Geleidelijk aan breekt de bewolking open en komt de zon weer tevoorschijn met vanmiddag maxima tussen 23 graden aan zee en 26 graden landinwaarts. Er staat wel een matige westelijke wind.

Geert, zaterdag 01 augustus, 09.15 uur.

Vliegende mieren! Elke zomer verschijnen ze op warme dagen wel: