VR

04/19/2024

Weertype

Weertype

| 11°

90 %

Windrichting

3-5 bft
Een Atlantisch hoog ligt ten westen van de Britse Eilanden.  Boven de Noordzee ligt intussen e [...]
Lees verder

ZA

20 apr

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-4 bft
De zaterdagse vooruitzichten zijn flink wat minder geworden op de laatste weerkaarten. Ook dan [...]
Lees verder

ZO

21 apr

Weertype

Weertype

| 12°

40 %

Windrichting

3 bft
Zelfs op zondag blijft het zeker niet overal droog. We zitten dan nog altijd in een noordelijke [...]
Lees verder

MA

22 apr

Weertype

Weertype

| 11°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag wordt een rustiger dag, maar toch zeker weer met de nodige wolkenpartijen. Een enkele l [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Het hogedrukgebied boven Scandinavië trekt oostwaarts weg en verliest de greep op ons weer. Ten noordwesten van ons ligt boven de Britse Eilanden een stationair koufront met daarachter koelere lucht. Dat bereikt ons voorlopig nog steeds niet. Boven het noorden en westen van Frankrijk ligt nog steeds een thermisch lagedrukgebied met onweerachtige buien en bewolking. Dat schuift intussen volledig naar ons toe en stuurt van tijd tot tijd ook zones met buien naar onze omgeving. Wolkenvelden en onweerachtige buien van dat laag kunnen ons dus wel bereiken. Hierbij worden voor onze omgeving vandaag nog steeds zeer hoge temperaturen verwacht, iets wat ook alweer uit de pluimverwachting voor de komende dagen blijkt die we hier voorlopig en zolang de hittegolf duurt, even bij nemen. Die pluim blijft nog even erg heet met vandaag nog een 30+er. De komende dagen dalen de maxima geleidelijk naar zomerse waarden rond een 25-tal graden. Pas naar de tweede helft van volgende week zouden we dan meer normale maxima te verwerken krijgen al zitten er ook dan nog veel warme oplossingen in de pluim:

 

Let op de schaalverdeling van de temperatuur aan de linkerkant van de grafiek! We halen dus vandaag nog erg hoge maxima, de komende dagen blijven die nog rond een 25-tal graden of meer hangen. Onze lopende hittegolf komt dus zeker nog niet meteen tot een einde. Dit is de verwachting van het Europese model, maar andere modellen zitten op dezelfde lijn (het Amerikaanse model is zelfs nog een stuk warmer). Daarbij neemt de kans op een lokaal hitte-onweer toch verder overal toe. Morgen zouden we dan in een meer zuidwestelijke stroming terechtkomen met tijdelijk minder warme lucht, maar die zou tegen zondag alweer flink opwarmen door een weer meer zuidelijke stroming.

Wie meer pluimverwachtingen wil zien, verwijs ik graag naar de pagina met weermodellen: https://geertnaessens.be/weerkaarten/ Daar vind je onder het kopje ‘pluimen’ nog meer van deze grafieken terug.

Afgelopen zondag heb ik trouwens ook nog een video-post gemaakt waarin ik een overview maakte van diverse pluimen en weermodellen en ook nog wat achtergrondinfo heb gegeven over de huidige hitte. Ik post die hier ook nog even mee:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag schuift een Brits-Frans lagedrukgebied naar onze kant op. Dat zorgt enerzijds nog steeds aan de voorzijde van dat laag voor aanvoer van erg warme lucht, maar anderzijds neemt de onstabiliteit fors toe en daarmee ook de kans op regen- en onweersbuien. Dat zouden zelfs zware buien kunnen worden, maar de precieze timing van die buien blijft altijd het moeilijkste vraagteken. Vanochtend vroeg waren er her en der in de regio al een aantal (forse) (onweers)buien actief met lokaal veel regen, gedonder en gebliksem. Ook verder in de ochtend kunnen lokaal nog buien opduiken, daarna krijgen we dan een periode met een mix van wolken en opklaringen en snel oplopende maxima richting 28-29 graden aan zee tot een graad of 30-31 landinwaarts. De wind draait in de loop van de dag dan naar zuid tot zuidwest, aan zee krijgen we opnieuw met een zeebries te maken. In de late middag en vooravond ontstaan dan opnieuw regen- en onweersbuien en die kunnen lokaal hevig zijn, alleen is het onvoorspelbaar waar en wanneer die precies opduiken. De reden van die onvoorspelbaarheid is dat er niet echt duidelijk fronten of buienlijnen aanwezig zijn die overtrekken. We zitten midden in een lagedrukgebied en die buien kunnen daarin zomaar op 1-2-3 ergens opduiken. Letterlijk dan: een bui kan letterlijk in een zeer korte tijdspanne zomaar in jouw omgeving ontstaan (of net niet).

In de avond en nacht koelt het dan ook meer af waarbij we tegen morgenochtend rond een 17-tal graden zouden uitkomen. Er blijft wel een grote kans op regen- en onweersbuien die ook in de avond en nacht nog kunnen opduiken en dat kunnen felle buien zijn.

! Als het nodig zou zijn, dan komen er in de loop van de dag op facebook nog wel enkele updates indien er fel onweer zou opduiken in onze regio.

Morgen:

Morgen zitten we dan in een zuidwestelijke stroming met minder warme lucht. De maxima halen dan aan zee een 23 tot 24 graden waarbij daar de hittegolf tot een einde zou komen. Landinwaarts halen we echter nog met gemak 25 tot 28 graden en daar duurt de hittegolf dus wel nog voort. Het is daarbij wisselend bewolkt waarbij er in de loop van vrijdag ook nog een aantal verspreide buien zouden kunnen vallen. Dat kunnen opnieuw onweersbuien zijn met alles er op en er aan.

Morgenavond is er ook nog een grote kans op het voorkomen van regen- en onweersbuien die dan in de nacht geleidelijk aan weer verdwijnen.

Overmorgen:

In het weekeind blijft het zomers warm. Zaterdag zou de minder warme dag worden, maar we halen ook dan landinwaarts nog gemakkelijk zomerse maxima van 25 graden of meer. Net als op vrijdag ontwikkelen er zich gaandeweg de dag weer een aantal buien met onweerachtig karakter. De grootste kans op buien maken we tegen het eind van de middag.

Later:

Zondag draait de wind terug meer naar een zuidelijke hoek en wordt weer warmere lucht aangevoerd waarbij de maxima landinwaarts weer richting 30 graden oplopen. De zondag lijkt op de laatste weerkaarten wel weer wat afgekoeld ten opzichte van de vorige verwachtingen, maar toch wordt dat opnieuw een warme dag. Er blijft wel telkens een kans op een regen- of onweersbui bestaan.

Samenvatting:

Het wordt vandaag landinwaarts nog tropisch warm met maxima rond 30 graden, aan zee is het wat minder heet. Een zwakke zuidelijke stroming voert wolken en opklaringen aan met kans op (felle) regen- en onweersbuien. Vooral in de ochtend en later vanmiddag kunnen er buien vallen. Die zijn echter lokaal en er is daarbij kans op veel regen, hagel en windstoten.

Geert, donderdag 13 augustus, 6.50 uur.

Het jacobskruiskruid staat intussen overal fors te bloeien: