WO

5 Aug

Weertype

Weertype

± 13° | 23-27°

0 %

Windrichting

ZW 3 bft
Een uitloper van het Azorenhoog heeft vaste voet aan de grond boven Europa en vormt daar een ni [...]
Lees verder

DO

6 Aug

Weertype

Weertype

± 15° | 29-32°

0 %

Windrichting

Z 2-3 bft
Morgen zitten we in zeer warme lucht. De maxima maken direct een sprong naar 30 graden en meer. [...]
Lees verder

VR

7 Aug

Weertype

Weertype

± 16° | 30-33°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Vrijdag zorgt de bij de inleiding beschreven drukverdeling (hoog ten noordoosten van ons, laged [...]
Lees verder

ZA

8 Aug

Weertype

Weertype

± 17° | 31-34°

10 %

Windrichting

VAR 2-3 bft
Zaterdag wordt ook een hele warme dag. Mogelijk de warmste van de reeks met pieken in de temper [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Vandaag tot en met dinsdag zitten we onder invloed van lagedrukgebieden. Het Azorenhoog breidt zich geleidelijk aan weer uit, maar toch zitten we nog tot en met maandag onder invloed van storingen die nog door dit hoog heen lopen. Vanaf dinsdag krijgt een uitloper van het Azorenhoog vaste voet aan de grond boven Europa en vormt daar een nieuw, sterk en apart hogedrukgebied dat in de tweede weekhelft uitgroeit tot een stevig hoog ten noordoosten van ons. Tegelijk gaat zich dan ten westen van ons een trog vormen en tussen beide systemen in komt een diepe zuidelijke stroming te staan. Woensdag loopt daarbij een zwak en inactief warmtefront over onze omgeving. Dit zet dan weer de deur open voor een sterke zuidelijke stroming die later volgende week opnieuw erg warme zuidelijke lucht tot bij ons op transport zet. Hierbij worden zeer hoge temperaturen verwacht, iets wat ook al uit de pluimverwachting voor de komende week blijkt die we hier even bij nemen:

Let op de schaalverdeling van de temperatuur aan de linkerkant van de grafiek! Uit deze verwachting blijkt dat vanaf de tweede helft van de week voor onze omgeving de maxima doorheen de grens van de 30 graden breken, waarbij er zelfs kans is dat we op verschillende dagen maxima van 35 graden en meer zullen noteren. Ofwel een (extreme) hittegolf die zich op de weerkaarten aftekent voor de tweede helft van de week … Dit is de verwachting van het Europese model, maar andere modellen zitten op dezelfde lijn. Neerslag wordt er daarbij voorlopig niet ingetekend. Wie meer pluimverwachtingen wil zien, verwijs ik graag naar de pagina met weermodellen: https://geertnaessens.be/weerkaarten/ Daar vind je onder het kopje ‘pluimen’ nog meer van deze grafieken terug.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zitten we in veel minder warme lucht met maxima rond een 22 à 23-tal graden landinwaarts, aan zee nog rond een 20-21 graden. We krijgen een mix van wolken en opklaringen. In de ochtend is het zelfs niet uitgesloten dat er links of rechts heel even een pietluttig buitje opduikt. Vanmiddag is het droog en worden de opklaringen geleidelijk aan breder. Aan zee wordt het dan ronduit zonnig, landinwaarts wisselen stapelwolken en opklaringen elkaar af. De wind is daarbij naar een meer westelijke tot noordwestelijke hoek gedraaid. Later op de dag neemt de bewolking dan weer toe.

Vanavond kan ook de wind geleidelijk wat aanspannen en die draait in de nacht naar een meer zuidwestelijke hoek terug. In de nacht naar maandag komt er meer bewolking en tegen de ochtend mogelijk ook wat verspreide regen of een bui. De minima zitten rond 13-14 graden.

Morgen:

Morgen wordt een wat mindere dag. Het is dan wisselend tot zelfs zwaar bewolkt en in de loop van de dag trekt ook een storing van west naar oost doorheen onze omgeving. Er kan dan tijdelijk wat nattigheid vallen in de vorm van wat regen of enkele verspreide buien. Dat zal vooral in de ochtend het geval zijn. De namiddag verloopt droger met geleidelijk weer meer en bredere opklaringen die vanaf de kust binnenlopen. De maxima zitten dan maar rond een 19 tot 20-21 graden meer bij een goed doorstaande westelijke tot noordwestelijke wind.

In de avond en nacht naar dinsdag is het licht tot wisselend bewolkt en wat koeler met minima die tegen de ochtend naar een 11-12 graden kunnen dalen.

Overmorgen:

Dinsdag is het alweer beter geworden. Het is dan licht tot wisselend bewolkt en we houden het overwegend of volledig droog. Een dan noordelijke tot  noordwestelijke wind voert brede opklaringen aan waarbij het ongeveer 20 tot 21 graden wordt in de kustregio. Landinwaarts halen de maxima ietwat hogere waarden en zitten rond een 22 tot 23 graden.

Later:

Vanaf woensdag neemt een sterk hogedrukgebied volledig de regie in handen. Er kunnen tijdelijk wel wat meer wolken zijn doordat er een zwak en inactief warmtefront van west naar oost doortrekt. Daarachter komt dan een transport van zeer warme lucht op gang die ons in de tweede helft van de week zal bereiken met zeer hoge temperaturen. De wind draait in de loop van woensdag naar een zuidwestelijke tot zuidelijke hoek waarmee dat transport op gang begint te komen.

Samenvatting:

Een naar west gedraaide wind voert ook vandaag weer veel koelere lucht aan met eerst veel wolken en zelfs kans op een lokaal klein buitje. Geleidelijk aan breekt de bewolking open en komt de zon weer tevoorschijn met vanmiddag maxima tussen 20 graden aan zee en 22-23 graden landinwaarts. Er staat daarbij weer een matige westelijke wind.

Geert, zondag 02 augustus, 07.25 uur.

Oranje zandoogjes, echte zomervlinders en waar ze voorkomen, zijn ze meestal in groep aanwezig: