WO

5 Aug

Weertype

Weertype

± 13° | 23-27°

0 %

Windrichting

ZW 3 bft
Een uitloper van het Azorenhoog heeft vaste voet aan de grond boven Europa en vormt daar een ni [...]
Lees verder

DO

6 Aug

Weertype

Weertype

± 15° | 29-32°

0 %

Windrichting

Z 2-3 bft
Morgen zitten we in zeer warme lucht. De maxima maken direct een sprong naar 30 graden en meer. [...]
Lees verder

VR

7 Aug

Weertype

Weertype

± 16° | 30-33°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Vrijdag zorgt de bij de inleiding beschreven drukverdeling (hoog ten noordoosten van ons, laged [...]
Lees verder

ZA

8 Aug

Weertype

Weertype

± 17° | 31-34°

10 %

Windrichting

VAR 2-3 bft
Zaterdag wordt ook een hele warme dag. Mogelijk de warmste van de reeks met pieken in de temper [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied ligt met kern in onze omgeving en trekt geleidelijk verder naar het oosten door. Dat zorgt vandaag en morgen op zijn westelijke flank voor aanvoer van zeer warme lucht boven onze omgeving. Morgen wordt zelfs extreem warme lucht aangevoerd waarbij we erg hoge tropische temperaturen noteren daarbij. In de nacht van vrijdag op zaterdag al, loopt vervolgens een vore van lagedruk over onze omgeving, op zaterdag gevolgd door een zwak koufront. Daarbij draait de wind opnieuw naar het westen en krijgen we in het begin van volgende week enkele dagen met zonale invloeden onder regie van nieuwe lagedrukgebieden die boven de Britse Eilanden komen te liggen. Later in de week loopt de luchtdruk weer op als nieuwe uitlopers van het Azorenhoog tot over onze omgeving proberen te geraken. Het zou dan later in de week opnieuw geleidelijk aan een stuk warmer worden.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is de wind naar een noordoostelijke tot oostelijke richting gedraaid en krijgen we veel warmere lucht binnen. De maxima schieten omhoog en halen zonder moeite de zomerse 25°C-grens. Landinwaarts gaan we daar zelfs vlot over en kan het kwik pieken rond een 26-27 graden halen. Daarbij is het dan volop zonnig. Aan zee valt het kwik in de namiddag terug tot een 23-24 graden onder invloed van een inzettende zeebries.

Vanavond koelt het heel erg traag af. We profiteren nog erg lang van hoge temperaturen die pas laat in de avond weer naar een 18-tal graden terugvallen. Tegen de ochtend zitten de minima nog steeds rond een 15 tot 16-tal graden, lokaal 14 graden. In de steden nog wat hoger.

Morgen:

Morgen wordt een hele warme dag. De wind is dan naar het zuiden gedraaid en voert zeer warme lucht aan uit het Middellandse Zeegebied. De maxima schieten dan ook omhoog naar tropische waarden van 30 graden en meer. De verwachte maxima zitten daarbij zeer hoog! Aan zee kunnen we tot 32 graden halen. In het noorden van onze regio pieken de maxima in de tweede helft van de middag rond 33-34 graden. Het centrum van de regio kan tot 35-36 graden halen en nabij de Frans-Belgische grens zijn er zelfs maxima mogelijk van 37-38 graden. Ook in onze steden kunnen er morgen bijzonder hoge temperaturen gehaald worden van 35 tot 38 graden. Er is daarbij veel zon met amper of geen bewolking.

Morgenavond neemt de bewolking vanaf de kust wel geleidelijk aan toe. Het blijft nog tot zeer laat in de avond erg warm met temperaturen die ver boven de 25 graden blijven zitten. In de loop van de avond en nacht is het niet uitgesloten dat er zich een lokale regen- of onweersbui vormt. Tegen de ochtend zitten de minima dan vervolgens op veel plekken nog altijd in de buurt van of zelfs boven de 20 graden; zeker in de steden.

Overmorgen:

Zaterdag zit de wind in de ochtend al in een zuidwestelijke tot westelijke hoek. De grote hitte van vrijdag is er dan ook uit en de meest warme lucht wordt dan al snel verdreven. We krijgen overdag nog maxima van rond 23-24 graden aan zee tot rond een graad of 26-27 landinwaarts. Het is wel niet steeds even zonnig en er is zelfs kans op een enkele lokale regen- of onweersbui.

De avond en nacht verlopen ook minder warm en met minima rond een 13 tot 15-tal graden wordt het opnieuw veel beter slapen dan.

Later:

Zondag zitten we in minder warme lucht met maxima rond een 24-tal graden landinwaarts, aan zee nog rond een 20-21 graden. We krijgen een mix van wolken en opklaringen, maar het blijft droog. De wind is dan intussen naar een meer westelijke hoek gedraaid. Later op de dag neemt de bewolking dan weer toe.

Samenvatting:

We krijgen vandaag een zomerse dag. De maxima lopen gemakkelijk op naar 25 tot 27 graden, misschien lokaal zelfs nog een graadje meer. Daarbij speelt de zon de eerste viool. Er zijn amper of zelfs helemaal geen wolken. De wind waait zwak uit het oosten, later komt er aan zee tijdelijk een zeebries te staan.

Geert, donderdag 30 juli, 06.35 uur.

Vliegende mieren! Elke zomer verschijnen ze op warme dagen wel: