DO

03/28/2024

Weertype

Weertype

| 13°

60 %

Windrichting

3-4 bft
Een lagedrukgebied nabij Ierland beheerst ons weer (het kreeg trouwens intussen de naam Nelson) [...]
Lees verder

VR

29 mrt

Weertype

Weertype

| 15°

80 %

Windrichting

3-4 bft
Ook morgen liggen er meer actieve gebieden met regen en/of buien in de buurt, maar veel lijkt d [...]
Lees verder

ZA

30 mrt

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2 bft
Zaterdag dient zich in dezelfde lijnen aan: licht wisselvallig. Er zijn opnieuw perioden met re [...]
Lees verder

ZO

31 mrt

Weertype

Weertype

| 16°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag, Pasen zelf, lijkt de betere dag van de drie te worden! Het zou – zoals het er nu [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Vanaf vandaag hebben we weer met lagedrukinvloeden te maken waardoor het opnieuw onstabieler en wisselvallig en koel wordt. Vooral vandaag lijkt daarbij ook weer tijdelijk wat neerslag te kunnen vallen wanneer een storing doortrekt. Die wordt op woensdag gevolgd door onstabiele polaire lucht met daarin nog enkele buien. Ook op donderdag trekt er nog een storing van west naar oost door onze regio. Daarna stijgt de luchtdruk weer en tegen het eind van de week wordt de invloed van hogedrukgebieden geleidelijk aan weer groter met mogelijk tegen het weekeind weer een zomerse dag. Ook die fase duurt niet lang want waarschijnlijk komt tegen zondag / maandag (de timing verschilt nog van model tot model) alweer een storing tot onze omgeving door.  Hoe actief die zal zijn, is nog niet te zeggen. Het zou best kunnen dat dit maar een schampschot wordt en dat we in de zomers warme lucht blijven zitten.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag komen we weer onder invloed van lagedrukgebieden terecht die via de Britse Eilanden dichterbij komen. Vanochtend vroeg trekt al een eerste front doorheen onze regio met perioden van regen of motregen. Daarna volgen er nog een paar met telkens wat regen of motregen of een verspreide bui. Heel erg grote hoeveelheden zijn het allemaal niet, de regen blijft erg beperkt. De maxima leveren weer wat in en zakken weer weg tot onder de 20 graden. We moeten het vandaag weer doen met een 18 tot 19-tal graden en een naar zuidwest tot west draaiende en weer aanwakkerende wind. In de loop van de namiddag komen er geleidelijk weer bredere opklaringen binnenlopen vanaf de kust. De dag eindigt dan met een wisselende bewolking en breder wordende opklaringen.

Na het front kunnen nog een aantal buien opduiken. Dat is al het geval vanavond en vannacht. Het koelt dan weer af tot rond 13-14 graden tegen de ochtend met kans op een bui.

Morgen:

Morgen is nog een wisselvallige dag. Wolken en opklaringen wisselen elkaar af en verspreid over de dag vallen er nog een aantal buien. Vooral landinwaarts is die kans vrij groot. De maxima krabbelen iets recht, maar zitten over het algemeen rond 17 tot 18 graden aan zee en rond 18 tot 19 graden landinwaarts. Lokaal misschien niet iets hoger, maar veel meer dan een 20-tal graden zal het daarbij niet worden bij een uit west tot zuidwest waaiende wind. Die wordt later meer noordwest.

Ook in de nacht naar donderdag is het zwaar tot wisselend bewolkt met nog steeds kans op een lokale bui. De minima zijn ook dan vrij zacht en zitten rond een 13-tal graden.

Overmorgen:

Ook donderdag zijn we nog niet volledig veilig voor buien of wat verspreide regen. Het is ook dan nog een licht wisselvallige dag met gaandeweg de dag nog een aantal verspreide buien. De wind zoekt geleidelijk een meer noord tot noordwestelijke hoek op en het blijft nog aan de koele kant, hoewel de maxima toch alweer een graadje hoger kunnen gaan zitten.

In de nacht verdwijnen de buien en is het droog en rustig. Het klaart meer op en het wordt een graadje koeler, tot rond een 12-tal graden tegen de ochtend.

Later:

Vrijdag profiteren we weer van de gunstige invloed van een uitloper van het Azorenhoog. Die zorgt ervoor dat storingen weer uit onze buurt blijven en het wordt dan ook weer veel zonniger. De aangevoerde lucht is ook weer zachter en we halen vrijdag al gemakkelijk maxima die weer vooraan de 20 graden uitkomen.

Samenvatting:

Het weer van vandaag staat in schril contrast met dat van gisteren. Het is grijs en bewolkt met eerst perioden van regen of buien. Pas laat op de dag wordt het weer beter met geleidelijk in de namiddag wat binnenlopende opklaringen. Het is veel koeler dan gisteren met maxima tussen 17 en 19 graden.

Geert, dinsdag 14 juli, 06.35 uur.

 

De nieuwe minuut natuur van deze week: Hennetje met kuikens: