WO

5 Aug

Weertype

Weertype

± 13° | 23-27°

0 %

Windrichting

ZW 3 bft
Vanaf vandaag krijgt een uitloper van het Azorenhoog vaste voet aan de grond boven Europa en vo [...]
Lees verder

DO

6 Aug

Weertype

Weertype

± 15° | 29-32°

0 %

Windrichting

Z 2-3 bft
Vanaf morgen neemt een sterk hogedrukgebied volledig de regie in handen. Er kunnen in de ochten [...]
Lees verder

VR

7 Aug

Weertype

Weertype

± 16° | 30-33°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Donderdag zitten we in zeer warme lucht. De maxima maken direct een sprong naar 30 graden en me [...]
Lees verder

ZA

8 Aug

Weertype

Weertype

± 17° | 31-34°

10 %

Windrichting

VAR 2-3 bft
Vrijdag en zaterdag zorgt de bij de inleiding beschreven drukverdeling (hoog ten noordoosten va [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukuitloper van het Azorenhoog vormt vandaag een apart hoog dat nog tot en met morgen over onze omgeving ligt en zorgt voor een tweetal betere, droge en wat zachtere dagen, maar dan vrij snel oostwaarts doorloopt. We krijgen dan vanaf dinsdag weer met lagedrukinvloeden te maken waardoor het opnieuw onstabieler en wisselvallig en koel wordt. Vooral op dinsdag lijkt daarbij ook weer de nodige neerslag te kunnen vallen wanneer een vrij actieve storing doortrekt. Die wordt op woensdag gevolgd door onstabiele polaire lucht. Daarna stijgt de luchtdruk weer en tegen het eind van de week wordt de invloed van hogedrukgebieden geleidelijk aan weer groter met mogelijk tegen het weekeind een zomerse dag. Ook die fase duurt niet lang want waarschijnlijk komt tegen volgende week maandag alweer een storing tot onze omgeving door.  Het blijft dus wachten op een langere periode met stabiel en warmer zomerweer.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt een fraaie dag. Het is droog en er zijn brede opklaringen met flink wat ruimte voor de zon. De dag is wel fris begonnen, maar de temperaturen lopen gemakkelijk op naar een 20 tot 22 graden. Aan zee net iets minder, maar ook daar zullen we toch rond een graad of 20 kunnen uitkomen. De wind is eerst nog noord tot noordoostelijk, maar wordt later op de dag wat meer veranderlijk van richting en draait nog later naar een meer noordwestelijke tot westelijke hoek. Aan de kust krijgen we met een zeebries te maken.

Vanavond is het nog helder, maar in de nacht drijven er wat meer sluierwolken binnen. De minima dalen weer fors en komen tegen de ochtend landinwaarts lokaal weer uit op een 6 tot 8 graden. Aan zee zijn de minima iets hoger en liggen rond een graad of 10.

Morgen:

Morgen is nog een vrij fraaie dag. Er zijn wel redelijk wat hoge sluierwolken aanwezig die in de loop van de dag binnendrijven en duidelijk ook gaan toenemen in aantal, zeker in de namiddag. De maxima zitten dan vooraan de 20 graden en de wind waait zwak tot matig uit een westelijke richting. De bewolking neemt zoals gezegd, wel gaandeweg de dag toe.

In de nacht naar dinsdag komen er nog meer wolken en tegen de ochtend zou er al wat regen kunnen vallen vanaf de kust. De minima zijn weer zachter en zitten dan rond een  10 à 11 graden.

Overmorgen:

Vanaf dinsdag komen we weer onder invloed van lagedrukgebieden terecht die via de Britse Eilanden dichterbij komen. Dinsdag trekt al een eerste front doorheen onze regio met perioden van regen of motregen. De maxima leveren weer wat in en zakken weer weg tot onder de 20 graden. We moeten het dan weer doen met een 18 tot 19-tal graden en een naar zuidwest draaiende en weer fors aanwakkerende wind.

Na het front kunnen nog een aantal buien opduiken. Dat is al het geval in de nacht naar woensdag. Het koelt dan af tot rond 11-12 graden tegen de ochtend met kans op een bui.

Later:

Woensdag is nog een wisselvallige dag. Wolken en opklaringen wisselen elkaar af en verspreid over de dag vallen er nog een aantal buien. Vooral landinwaarts is die kans vrij groot. De maxima krabbelen iets recht, maar veel meer dan een 20-tal graden zal het daarbij niet worden bij een uit west tot zuidwest waaiende wind.

Samenvatting:

Vandaag verloopt vrij zonnig tot zonnig. Er kunnen landinwaarts enkele stapelwolken opduiken, maar aan zee blijft het zonnig. De maxima winnen wat terrein en komen uit op 20 graden aan zee tot 22 graden landinwaarts. Er staat daarbij een meest zwakke wind uit overwegend noordelijke tot noordwestelijke hoek.

Geert, zondag 12 juli, 07.35 uur.

 

De nieuwe minuut natuur van deze week: Hennetje met kuikens: