DO

04/25/2024

Weertype

Weertype

| 11°

70 %

Windrichting

3 bft
Een Atlantisch hoog ligt ongeveer pal in het midden van de Atlantische Oceaan, maar speelt voor [...]
Lees verder

VR

26 apr

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui of perioden met regen besta [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 17°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 18°

80 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Tot en met vrijdag zitten we onder invloed van lagedrukgebieden die van west naar oost trekken op de flank van het Azorenhoog. Daarbij trekken regelmatig regenzones of buienlijnen door onze omgeving met periodes van regen of of buien. Tegen vrijdag trekt een frontale zone van noord naar zuid over onze regio waarna we in een tijdelijk noordelijke stroming terechtkomen onder invloed van drukstijgingen boven de Britse Eilanden. Het Azorenhoog komt tegen het eind van de week via de Britse Eilanden dichterbij en zorgt dan tegen het weekend voor een stabilisatie van de luchtdruk en het weer in onze omgeving. Dat zou dan volgende week uitlopen op stabieler en warmer zomerweer wanneer de kern van hogedruk geleidelijk over onze omgeving komt te liggen.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag hebben we nog altijd last van een storing. Die zorgt nog steeds voor veel bewolking en perioden met regen of buien, vooral in de ochtend. Er zijn eerst weinig opklaringen en het is nog altijd aan de koele kant met maxima die in de ochtend niet veel verder geraken dan tot rond een 18 tot 19 graden. Tijdens de regenperioden is dat flink wat graden minder. Er staat daarbij een matige zuidwestelijke wind. In de namiddag trekt het front geleidelijk wat meer naar het noorden en komen we in droger weer terecht met zelfs een aantal spaarzame opklaringen, zeker landinwaarts. Daarbij kan het dan tijdelijk een 21 tot 22 graden worden. Aan zee blijven er meer wolken hangen en is het ook koeler. Tegen het eind van de dag stijgen de regenkansen weer.

In de nacht naar vrijdag is het opnieuw zwaar bewolkt tot betrokken en kan er weer wat regen opduiken. De minima zijn ook dan nog erg zacht en zitten rond een 14 à 15 graden.

Morgen:

Morgen trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer opklaringen, maar ook nog kans op een paar verspreide buien. De wind trekt naar een noordwestelijke hoek en kan daarbij mogelijk tijdelijk weer wat toenemen. Het blijft in elk geval koel met maxima rond of net onder de 20 graden. In de namiddag worden de opklaringen nochtans breder. Zeker aan de kust wordt het dan zelfs vrij zonnig, maar landinwaarts blijft een enkele bui mogelijk.

In de nacht naar zaterdag is het dan droog en koelt het in de van oorsprong koelere lucht flink af. De minima dalen tegen de ochtend gemakkelijk naar een tiental graden, lokaal zelfs minder.

Overmorgen:

In het weekeind wordt het stabieler. Zaterdag breidt een uitloper van het Azorenhoog zich over onze omgeving uit en wordt het een stuk rustiger. De opklaringen winnen veld en de zon komt er weer aan te pas. Misschien dat er landinwaarts nog een bui opduikt, maar de meeste plekken houden het droog bij maxima die op zoek gaan naar waarden vooraan de 20 graden.

Ook de nacht naar zondag verloopt droog met brede opklaringen, maar het wordt wel flink koeler met minima rond een 8 tot 9-tal graden.

Later:

Zondag wordt een fraaie dag. Het is droog en er zijn brede opklaringen met flink wat ruimte voor de zon. De temperaturen lopen gemakkelijk op naar een 20 tot 22 graden. De wind is eerst nog noord tot noordoostelijk, maar wordt later op de dag wat meer veranderlijk van richting. Aan de kust krijgen we met een zeebries te maken.

Samenvatting:

Veel wolken met in de ochtend eerst nog wat regen. Vanmiddag is het droger met zelfs wat opklaringen. Het kan dan landinwaarts een 20-21 graden worden, aan zee is het koeler. Er staat een matige zuidwestelijke wind. Tegen de avond vergroot de neerslagkans weer.

Geert, donderdag 09 juli, 08.20 uur.

 

Mieren, vriend of vijand? In dit filmpje kijken we even binnen in een mierennest met broed: