WO

5 Aug

Weertype

Weertype

± 13° | 23-27°

0 %

Windrichting

ZW 3 bft
Vanaf vandaag krijgt een uitloper van het Azorenhoog vaste voet aan de grond boven Europa en vo [...]
Lees verder

DO

6 Aug

Weertype

Weertype

± 15° | 29-32°

0 %

Windrichting

Z 2-3 bft
Vanaf morgen neemt een sterk hogedrukgebied volledig de regie in handen. Er kunnen in de ochten [...]
Lees verder

VR

7 Aug

Weertype

Weertype

± 16° | 30-33°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Donderdag zitten we in zeer warme lucht. De maxima maken direct een sprong naar 30 graden en me [...]
Lees verder

ZA

8 Aug

Weertype

Weertype

± 17° | 31-34°

10 %

Windrichting

VAR 2-3 bft
Vrijdag en zaterdag zorgt de bij de inleiding beschreven drukverdeling (hoog ten noordoosten va [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Vandaag tot en met vrijdag zitten we onder invloed van lagedrukgebieden die van west naar oost trekken op de flank van het Azorenhoog. Daarbij trekken regelmatig regenzones of buienlijnen door onze omgeving met periodes van regen of of buien. Mogelijk komt er vrijdag ook weer tijdelijk meer wind te staan, maar dat is nog onzeker. Het hangt af van de precieze koers van een lagedrukgebied dat is ontstaan uit de resten van tropische storm Edouardo. Het Azorenhoog komt tegen het eind van de week via de Britse Eilanden dichterbij en zorgt dan tegen volgend weekend voor een stabilisatie van de luchtdruk en het weer in onze omgeving. Dat zou dan volgende week uitlopen op stabieler en warmer zomerweer.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt een wisselvallige en regenachtige dag. Er trekt in de loop van de dag een regenzone in lengte en breedte over onze regio. Het is dan ook wisselend tot zwaar bewolkt en er zijn perioden met regen of buien. Er kan daarbij lokaal vrij veel regen gaan vallen. Zeker in de noordelijke regio’s gaan de berekeningen uit van meer dan 10 liter water per vierkante meter. De temperaturen gaan er weer wat op achteruit en kamperen ergens rond een graad of 17-18 als allerhoogste waarden. Tijdens de (langdurige) perioden met regen komen we dikwijls niet veel hoger van 15 tot 16 graden. Er komt weer wat meer wind te staan uit het zuidwesten, maar niet meer zoveel als tijdens de voorbije dagen.

Ook vanavond en vannacht blijft het zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van regen of buien. Het is wel zacht met minima rond 15 tot 16 graden.

Morgen:

Morgen hebben we nog altijd last van een storing. Die zorgt nog steeds voor veel bewolking en perioden met regen of buien. Er zijn eerst weinig opklaringen en het is nog altijd aan de koele kant met maxima die in de ochtend niet veel verder geraken dan tot rond een 18 tot 19 graden. Tijdens de regenperioden is dat flink wat graden minder. Er staat daarbij een matige zuidwestelijke wind. In de namiddag trekt het front geleidelijk wat meer naar het noorden en komen we in droger weer terecht met zelfs een aantal spaarzame opklaringen, zeker landinwaarts. Daarbij kan het dan tijdelijk een 21 tot 22 graden worden. Aan zee blijven er meer wolken hangen en is het ook koeler. Tegen het eind van de dag stijgen de regenkansen weer.

In de nacht naar vrijdag is het opnieuw zwaar bewolkt tot betrokken en kan er weer wat regen opduiken. De minima zijn ook dan nog erg zacht en zitten rond een 14 à 15 graden.

Overmorgen:

Vrijdag trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer opklaringen, maar ook nog kans op een paar verspreide buien. De wind trekt naar een noordwestelijke hoek en kan daarbij mogelijk tijdelijk weer flink toenemen, al zit er nog wat onzekerheid op die verwachting. Het blijft in elk geval koel met maxima rond of net onder de 20 graden.

Later:

In het weekeind wordt het stabieler. Zaterdag breidt een uitloper van het Azorenhoog zich over onze omgeving uit en wordt het een stuk rustiger. De opklaringen winnen veld en de zon komt er weer aan te pas. Misschien dat er landinwaarts nog een bui opduikt, maar de meeste plekken houden het droog bij maxima die op zoek gaan naar waarden vooraan de 20 graden.

Samenvatting:

Vandaag is een regendag. Een storing trekt in volle lengte en breedte over onze omgeving met perioden van regen. Het is ronduit koel met 15-16 graden, tijdens de droge perioden is een 18 graden mogelijk. Er staat daarbij een matige zuidwestelijke wind.

Geert, woensdag 08 juli, 08.15 uur.

 

Mieren, vriend of vijand? In dit filmpje kijken we even binnen in een mierennest met broed: