WO

5 Aug

Weertype

Weertype

± 13° | 23-27°

0 %

Windrichting

ZW 3 bft
Een uitloper van het Azorenhoog heeft vaste voet aan de grond boven Europa en vormt daar een ni [...]
Lees verder

DO

6 Aug

Weertype

Weertype

± 15° | 29-32°

0 %

Windrichting

Z 2-3 bft
Morgen zitten we in zeer warme lucht. De maxima maken direct een sprong naar 30 graden en meer. [...]
Lees verder

VR

7 Aug

Weertype

Weertype

± 16° | 30-33°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Vrijdag zorgt de bij de inleiding beschreven drukverdeling (hoog ten noordoosten van ons, laged [...]
Lees verder

ZA

8 Aug

Weertype

Weertype

± 17° | 31-34°

10 %

Windrichting

VAR 2-3 bft
Zaterdag wordt ook een hele warme dag. Mogelijk de warmste van de reeks met pieken in de temper [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We vinden op de weerkaarten een sturende depressie terug die post vat tussen de Britse Eilanden en IJsland en van daaruit een aantal storingen onze kant op stuurt. Vanochtend trekt een eerste storing in de vorm van een warmtefront door onze omgeving. De meest actieve storing vinden we ergens tussen zaterdag en zondag terug. Daarna komen we ook volgende week in een zonale stroming terecht, maar die gaat meer en meer meanderen. Daarbij komen we dan beurtelings ten noorden en ten zuiden van het polaire front terecht met enkele storingen. Voorafgaandelijk aan zo’n storing zouden we daarbij plotsklaps in veel warmere lucht kunnen terechtkomen. Maandag trekken alleszins nieuwe storingen over onze omgeving, waarna we dan tijdelijk weer in minder warme lucht zouden terechtkomen. Tegen het eind van de week wordt dat omgekeerd en ligt erg warme lucht op de loer om tot bij ons te geraken. Er is echter een hoge mate van onzekerheid in de weerkaarten aanwezig doordat het allemaal erg snel verandert.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag krijgen we een volgende storing binnen. De dag startte nog droog met een wisselende, maar toenemende bewolking. Intussen is er echter een warmtefront binnen gelopen met perioden van lichte regen of motregen. Het kan een flink stuk van de ochtend regenachtig blijven. Vervolgens wordt het tegen de middag droger, maar de kans op een bui blijft toch bestaan. Vanmiddag zijn er ook enkele opklaringen. We zitten daarbij in zachte lucht zodat het kwik vanmiddag toch gemakkelijk oploopt naar 21 tot 24 graden. Gaandeweg de middag stijgt tegelijk ook de kans op een wat fellere bui, zelfs met een donderklap. De wind is daarbij zuidwestelijk van richting en kan per momenten fors uithalen.

In de avond en nacht trekt dan een actief front van west naar oost door onze regio. Er kan dan meer regen vallen, lokaal is een forse hoeveelheid mogelijk want er zitten verscholen buien op het doortrekkende front, zelfs met kans op lokaal onweer.. De minima blijven met 15-16 graden heel erg zacht en het waait ook wel vrij fors uit het zuidwesten.

Morgen:

Morgen trekt een storing in de ochtend geleidelijk aan oostwaarts weg. Aanvankelijk is er nog wat regen of een bui mogelijk, later wordt het geleidelijk aan droger met doorbrekende opklaringen. In de namiddag worden dat brede opklaringen met flink wat ruimte voor de zon al is in eerste instantie nog zeker een enkele lokale bui niet volledig uitgesloten. De maxima zitten daarbij vooraan de 20 graden bij een matige westelijke wind.

Overmorgen:

Maandag krijgen we al een volgende storing binnen. Waar het er eerst beter uitzag, zien we nu in de loop van de dag vrij snel een volgende front binnenlopen met perioden van regen of enkele verspreide buien. De maxima zitten daarbij nog vooraan de 20 graden, maar tijdens buien of regen is dat evident een stuk minder.

Later:

De warmere dag van dinsdag is voorlopig weer even uit de weerkaarten weggepoetst. We komen op dinsdag achter een koufront terecht met een zich opbouwende wig van hoge luchtdruk. Slecht zal het zeker niet zijn, integendeel. Aanvankelijk kan er nog een enkele bui vallen, maar daarna knapt het weer op met brede opklaringen en flink wat zon. De maxima blijven vooraan de 20 graden zitten.

Samenvatting:

Vanochtend eerst nog regen of motregen. Het is daarbij grijs en winderig. Na de middag wordt het droger, maar de kans op een bui blijft bestaan. Toch zijn er ook opklaringen met maxima vooraan de 20 graden. Vanavond en vannacht volgen er intense regen  en buien.

Geert, zaterdag 25 juli, 09.30 uur.

In de nieuwe minuut van de week kijken we naar het knoopkruid: