WO

5 Aug

Weertype

Weertype

± 13° | 23-27°

0 %

Windrichting

ZW 3 bft
Een uitloper van het Azorenhoog heeft vaste voet aan de grond boven Europa en vormt daar een ni [...]
Lees verder

DO

6 Aug

Weertype

Weertype

± 15° | 29-32°

0 %

Windrichting

Z 2-3 bft
Morgen zitten we in zeer warme lucht. De maxima maken direct een sprong naar 30 graden en meer. [...]
Lees verder

VR

7 Aug

Weertype

Weertype

± 16° | 30-33°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Vrijdag zorgt de bij de inleiding beschreven drukverdeling (hoog ten noordoosten van ons, laged [...]
Lees verder

ZA

8 Aug

Weertype

Weertype

± 17° | 31-34°

10 %

Windrichting

VAR 2-3 bft
Zaterdag wordt ook een hele warme dag. Mogelijk de warmste van de reeks met pieken in de temper [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied ligt intussen met kern boven het noorden van Duitsland en trekt geleidelijk verder naar het oosten door. Dat zorgt vandaag, net als gisteren, op zijn westelijke flank voor aanvoer van zeer warme lucht boven onze omgeving. Vandaag wordt zelfs extreem warme lucht aangevoerd waarbij we erg hoge tropische temperaturen noteren daarbij. In de nacht van vrijdag op zaterdag al, loopt vervolgens een vore van lagedruk over onze omgeving, op zaterdag gevolgd door een zwak koufront. Daarbij draait de wind opnieuw naar het westen en krijgen we in het begin van volgende week enkele dagen met zonale invloeden onder regie van nieuwe lagedrukgebieden die boven de Britse Eilanden komen te liggen. Later in de week loopt de luchtdruk weer op als nieuwe uitlopers van het Azorenhoog tot over onze omgeving proberen te geraken. Het zou dan later in de week opnieuw geleidelijk aan een stuk warmer worden wanneer dat nieuwe hogedrukgebied ook ten noordoosten van ons terechtkomt.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt een hele warme dag. De wind is naar het zuiden gedraaid en voert zeer warme lucht aan uit het Middellandse Zeegebied. De maxima schieten dan ook omhoog naar tropische waarden van 30 graden en meer. De verwachte maxima zitten daarbij zeer hoog! De hoogste temperaturen worden bereikt in de tweede helft van de namiddag. Aan zee kunnen we dan tot 32 à 33 graden halen. In het noorden van onze regio pieken de maxima in de tweede helft van de middag rond 34 tot 36 graden. Het centrum van de regio kan tot 36-37 graden halen en nabij de Frans-Belgische grens zijn er zelfs maxima mogelijk van 37-39 graden. Ook in onze steden kunnen er vandaag bijzonder hoge temperaturen gehaald worden van 35 tot 39 graden. Er is daarbij veel zon met amper of geen bewolking.

In de late middag, de vooravond en vanavond neemt de bewolking vanaf de kust wel geleidelijk aan toe. Het blijft nog tot zeer laat in de avond erg warm met temperaturen die ver boven de 25 graden blijven zitten. In de loop van de avond en nacht is het niet uitgesloten dat er zich een lokale regen- of onweersbui vormt. Dat zijn dan buien die op grote hoogte ontstaan, dus zeer zwaar onweer zal dat niet zijn, maar toch bestaat lokaal de kans op een enkele bui. Tegen de ochtend zitten de minima dan vervolgens op veel plekken nog altijd in de buurt van of zelfs boven de 20 graden; zeker in de steden. De wind draait in de nacht geleidelijk naar een zuidwestelijke hoek en wordt tegen de ochtend zelfs westelijk.

Morgen:

Morgen zit de wind in de ochtend al in een zuidwestelijke tot westelijke hoek. De grote hitte van vandaag is er dan ook uit en de meest warme lucht wordt dan al snel verdreven. We krijgen overdag nog maxima van rond 23-24 graden aan zee tot rond een graad of 26-27 landinwaarts. Het is wel niet steeds even zonnig en er is in de ochtend eerst zelfs nog een kleine kans op een enkele lokale regen- of onweersbui, vooral landinwaarts. De rest van de dag krijgen we veel zon met nog enkele wolkenvelden. Aan zee is het duidelijk veel zonniger. Tegen de avond kan er tijdelijk wat meer wind komen te staan, zeker aan de kust.

De avond en nacht verlopen ook minder warm en met minima rond een 13 tot 15-tal graden wordt het opnieuw veel beter slapen dan.

Overmorgen:

Zondag zitten we in veel minder warme lucht met maxima rond een 24-tal graden landinwaarts, aan zee nog rond een 20-21 graden. We krijgen een mix van wolken en opklaringen, maar het blijft droog. De wind is dan intussen naar een meer westelijke hoek gedraaid. Later op de dag neemt de bewolking dan weer toe.

In de nacht naar maandag komt er meer bewolking en tegen de ochtend mogelijk ook wat verspreide regen of een bui.

Later:

Maandag wordt een veel mindere dag. Het is dan wisselend tot zelfs zwaar bewolkt en in de loop van de dag trekt ook een storing van west naar oost doorheen onze omgeving. Er kan dan tijdelijk wat nattigheid vallen in de vorm van wat regen of enkele verspreide buien. De maxima zitten dan maar rond een 19 tot 20-21 graden meer bij een goed doorstaande westelijke tot noordwestelijke wind.

Samenvatting:

Vandaag wordt de warmste dag van het jaar tot nu toe. De maxima ontploffen werkelijk en komen vanmiddag uit op zeer hoge waarden van 32-33 graden aan zee tot lokaal 37-38 landinwaarts. Het is zonnig met een zuidelijke wind. Vanavond en vannacht is het zeer warm, maar wel met kans op een lokaal hitte-onweer.

Geert, vrijdag 31 juli, 06.40 uur.

Vliegende mieren! Elke zomer verschijnen ze op warme dagen wel: