WO

5 Aug

Weertype

Weertype

± 13° | 23-27°

0 %

Windrichting

ZW 3 bft
Een uitloper van het Azorenhoog heeft vaste voet aan de grond boven Europa en vormt daar een ni [...]
Lees verder

DO

6 Aug

Weertype

Weertype

± 15° | 29-32°

0 %

Windrichting

Z 2-3 bft
Morgen zitten we in zeer warme lucht. De maxima maken direct een sprong naar 30 graden en meer. [...]
Lees verder

VR

7 Aug

Weertype

Weertype

± 16° | 30-33°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Vrijdag zorgt de bij de inleiding beschreven drukverdeling (hoog ten noordoosten van ons, laged [...]
Lees verder

ZA

8 Aug

Weertype

Weertype

± 17° | 31-34°

10 %

Windrichting

VAR 2-3 bft
Zaterdag wordt ook een hele warme dag. Mogelijk de warmste van de reeks met pieken in de temper [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een depressie boven het noorden van de Noordzee trekt geleidelijk verder richting Noorwegen. Aan dat lagedrukgebied zijn een aantal oude fronten verbonden. Die trekken vandaag in verzwakte vorm van west naar oost door onze omgeving, vooral met veel wolken en een enkel buitje. Tegelijk bouwt zich boven de Britse Eilanden een wig van hoge druk op die tegen woensdag boven onze omgeving komt te liggen en zich uitbouwt tot een apart hogedrukgebied. Dat zorgt dan donderdag tot en met zaterdag op zijn westelijke flank voor aanvoer van zeer warme lucht boven onze omgeving. We kunnen tegen het eind van de week zelfs tropische temperaturen noteren daarbij. Vervolgens is de vraag hoe lang het hoog het uithoudt tegen nieuwe depressiedruk die vanaf de Atlantische Oceaan komt en in de loop van volgend weekend tot bij ons zal geraken met opnieuw minder warme lucht. Die overgang vindt waarschijnlijk al op zaterdag plaats.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zitten we in koelere lucht. Gisteren trok in de avond een zwak koufront door onze omgeving, waarachter we in minder warme lucht terechtkomen. Hierin trekken ook nog enkele zwakke fronten mee waardoor er vandaag zeker in de ochtend nog veel bewolking blijft. Er kan ook hier en daar nog een licht buitje vallen, maar die kans wordt naarmate de ochtend vordert, wel kleiner. Vanmiddag is het dan overal droog en komen er geleidelijk meer en bredere opklaringen doorbreken. Die kunnen tegen de late middag zelfs erg breed gaan uitvallen. Het is koeler dan gisteren met maxima rond een 20-tal graden aan de kust tot rond een 22 graden landinwaarts. Bij dat alles staat een matige, aan zee soms nog vrij krachtige wind uit een noordwestelijke richting.

Vanavond en vannacht blijft het wisselend bewolkt met minima rond een 13 à 14-tal graden.

Morgen:

Morgen profiteren we van de gunstige invloed van een zich opbouwend hogedrukgebied waarbij het licht bewolkt tot zonnig zal zijn met een naar noord tot noordoost gedraaide wind. We noteren opnieuw maxima van vooraan de 20 graden aan de kust tot rond een 23 graden landinwaarts. Het is en blijft dan de hele dag droog.

In de nacht naar donderdag is het licht bewolkt tot helder met vorming van wat nevel. De minima zitten dan iets lager en komen tegen donderdagochtend uit rond een 11 à 12-tal graden.

Overmorgen:

Tegen donderdag is de wind naar een noordoostelijke tot oostelijke richting gedraaid en krijgen we veel warmere lucht binnen. De maxima schieten omhoog en halen zonder moeite de zomerse 25°C-grens. Landinwaarts gaan we daar zelfs vlot over en kan het kwik pieken rond een 26-27 graden halen. Daarbij is het dan volop zonnig.

Later:

Vrijdag wordt een hele warme dag. De wind is dan naar het zuiden gedraaid en voert zeer warme lucht aan uit het Middellandse Zeegebied. De maxima schieten dan ook omhoog naar tropische waarden van 30 graden en meer. Lokaal kan het kwik pieken tot rond een 32 graden. Er is daarbij veel zon met amper of geen bewolking.

Samenvatting:

Er is vandaag eerst opnieuw erg veel bewolking. Zelfs met een licht buitje in de ochtend. Vanmiddag komen er dan geleidelijk steeds meer en bredere opklaringen. De maxima lopen op naar 20 graden aan zee tot 22 graden landinwaarts bij een matige noordwestelijke wind.

Geert, dinsdag 28 juli, 06.40 uur.

Vliegende mieren! Elke zomer verschijnen ze op warme dagen wel: