VR

04/19/2024

Weertype

Weertype

| 11°

90 %

Windrichting

3-5 bft
Een Atlantisch hoog ligt ten westen van de Britse Eilanden.  Boven de Noordzee ligt intussen e [...]
Lees verder

ZA

20 apr

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-4 bft
De zaterdagse vooruitzichten zijn flink wat minder geworden op de laatste weerkaarten. Ook dan [...]
Lees verder

ZO

21 apr

Weertype

Weertype

| 12°

40 %

Windrichting

3 bft
Zelfs op zondag blijft het zeker niet overal droog. We zitten dan nog altijd in een noordelijke [...]
Lees verder

MA

22 apr

Weertype

Weertype

| 11°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag wordt een rustiger dag, maar toch zeker weer met de nodige wolkenpartijen. Een enkele l [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We vinden op de weerkaarten een sturende depressie terug die post vat tussen de Britse Eilanden en IJsland en van daaruit een aantal storingen onze kant op stuurt. De meest actieve storing vinden we ergens tussen zaterdag en zondag terug. Daarna komen we ook volgende week in een zonale stroming terecht, maar die gaat meer en meer meanderen. Daarbij komen we dan beurtelings ten noorden en ten zuiden van het polaire front terecht met enkele storingen. Voorafgaandelijk aan zo’n storing zouden we daarbij plotsklaps in veel warmere lucht kunnen terechtkomen. Vooral volgende week dinsdag en naar het eind van de week toe zouden we dan zomaar ineens in veel warmere lucht kunnen zitten.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag trekt er in de loop van de ochtend een zwak front van west naar oost door onze omgeving. Het is zwaar bewolkt en zeker in de loop van de voormiddag kan er eventueel hier of daar nog een licht buitje of enkele druppels vallen. Het front stelt echter weinig of niets meer voor en verliest zelfs nog aan kracht zodat het op de meeste plekken gewoon droog blijft. In de namiddag kunnen er vanaf de kust weer meer en bredere opklaringen binnenlopen. De maxima blijven wel vooraan de 20 graden zitten. Daarbij staat een zwakke tot matige zuidwestelijke tot westelijke wind.

In de avond en nacht naar zaterdag is het wisselend bewolkt met nog een kleine kans op een enkele bui, maar de meeste plekken houden het droog. De minima zitten weer ruim vooraan de dubbele cijfers.

Morgen:

Morgen krijgen we een volgende storing binnen. De dag start nog droog met een wisselende, maar toenemende bewolking. Later op de dag wordt het zwaar bewolkt tot betrokken en krijgen we een oplopende buienkans. De meeste regen zal echter voor de nacht van zaterdag op zondag zijn. Dan is zelfs een onweerachtige bui mogelijk. De maxima kunnen morgen weer iets hoger uitkomen dan vandaag en zitten rond een 23 graden en het gaat ook weer harder waaien uit een zuidwestelijke richting.

In de avond en nacht trekt dan een actief front van west naar oost door onze regio. Er kan dan meer regen vallen, maar de laatste berekeningen tonen ook weer een mindere piek dan het er eerder naar uitzag. Een tiental liter moet echter lokaal wel mogelijk zijn, al zal het zoals het er nu naar uitziet eerder tussen de 5 en 10 liter zijn. De minima blijven zacht en zitten ook dan weer rond een 13-14 graden.

Overmorgen:

Zondag trekt een storing in de ochtend geleidelijk aan oostwaarts weg. Aanvankelijk is er nog wat regen of een bui mogelijk, later wordt het geleidelijk aan droger met doorbrekende opklaringen. In de namiddag worden dat brede opklaringen met flink wat ruimte voor de zon. De maxima zitten daarbij vooraan de 20 graden bij een matige westelijke wind.

Later:

Begin volgende week is het nog licht wisselvallig met mogelijk nog een verspreide bui op maandag, maar dan breekt de zon weer overtuigend door. Het wordt alweer gemakkelijk een 22 à 23 graden bij een matige naar zuidwest tot zuid draaiende wind.

Samenvatting:

Vandaag start grijs met mogelijk nog een heel licht buitje, maar de meeste plekken houden het gewoon droog. Geleidelijk aan komen er opklaringen en vanmiddag breekt de zon weer meer door. Het wordt een 21 tot 22 graden bij een matige zuidwestelijke wind.

Geert, vrijdag 24 juli, 06.30 uur.

In de nieuwe minuut van de week kijken we naar het knoopkruid: