WO

5 Aug

Weertype

Weertype

± 13° | 23-27°

0 %

Windrichting

ZW 3 bft
Een uitloper van het Azorenhoog heeft vaste voet aan de grond boven Europa en vormt daar een ni [...]
Lees verder

DO

6 Aug

Weertype

Weertype

± 15° | 29-32°

0 %

Windrichting

Z 2-3 bft
Morgen zitten we in zeer warme lucht. De maxima maken direct een sprong naar 30 graden en meer. [...]
Lees verder

VR

7 Aug

Weertype

Weertype

± 16° | 30-33°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Vrijdag zorgt de bij de inleiding beschreven drukverdeling (hoog ten noordoosten van ons, laged [...]
Lees verder

ZA

8 Aug

Weertype

Weertype

± 17° | 31-34°

10 %

Windrichting

VAR 2-3 bft
Zaterdag wordt ook een hele warme dag. Mogelijk de warmste van de reeks met pieken in de temper [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Tot en met vandaag zitten we onder invloed van lagedrukgebieden die van west naar oost trekken op de flank van het Azorenhoog. Vandaag trekt daarbij een frontale zone van noord naar zuid over onze regio waarna we in een tijdelijk noordelijke stroming terechtkomen onder invloed van drukstijgingen boven de Britse Eilanden. Een uitloper van het Azorenhoog komt tegen morgen via de Britse Eilanden dichterbij en zorgt dan voor een stabilisatie van de luchtdruk en het weer in onze omgeving. Die uitloper vormt een apart hoog dat zondag en maandag over onze omgeving ligt, maar dan vrij snel oostwaarts doorloopt. We krijgen dan vanaf dinsdag weer met lagedrukinvloeden te maken waardoor het opnieuw onstabieler en wisselvallig en koel wordt. Tegen het eind van de week wordt de invloed van hogedrukgebieden geleidelijk aan weer groter. Het blijft echter wachten op een periode met stabiel en warmer zomerweer.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag trekt het front dat ons al een paar dagen parten speelt, geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer opklaringen, maar ook nog kans op een paar verspreide buien. Vanochtend is het daarbij eerst nog bewolkt met af en toe wat lichte regen. Geleidelijk aan wordt het in de loop van de ochtend wat droger. De wind trekt daarbij naar een noordwestelijke hoek en kan daarbij mogelijk tijdelijk weer wat toenemen. Het blijft in elk geval koel met maxima rond of net onder de 20 graden. In de namiddag worden de opklaringen nochtans breder. Zeker aan de kust wordt het dan zelfs vrij zonnig, maar landinwaarts blijven er eerst nog vrij veel wolken hangen.

Vanavond en vannacht is het dan droog en helder tot licht bewolkt. Het koelt in de van oorsprong koelere lucht flink af. De minima dalen tegen de ochtend gemakkelijk naar een graad of 10 aan de kust, landinwaarts is dat zelfs lokaal een flink stuk minder. Er vormt zich ook wat nevel.

Morgen:

In het weekeind wordt het stabieler. Morgen breidt een uitloper van het Azorenhoog zich over onze omgeving uit en wordt het een stuk rustiger. De opklaringen winnen veld en de zon komt er weer aan te pas. Misschien dat er landinwaarts toch gaandeweg, vooral rond de middag, nog wel een bui opduikt, maar de meeste plekken houden het droog bij maxima die landinwaarts op zoek gaan naar waarden vooraan de 20 graden. Aan zee is het met 18-19 graden koeler. De wind zit daarbij morgen in een noordelijke hoek en gaat matig waaien.

Ook de nacht naar zondag verloopt droog met brede opklaringen, maar het wordt opnieuw wel flink koeler met minima rond een 8 tot 9-tal graden. Enkel vlak aan zee houden we nog dubbele cijfers vast.

Overmorgen:

Zondag wordt een fraaie dag. Het is droog en er zijn brede opklaringen met flink wat ruimte voor de zon. De temperaturen lopen gemakkelijk op naar een 20 tot 22 graden. De wind is eerst nog noord tot noordoostelijk, maar wordt later op de dag wat meer veranderlijk van richting en draait nog later naar een meer westelijke hoek. Aan de kust krijgen we met een zeebries te maken.

In de nacht naar maandag drijven er wat meer sluierwolken binnen. Minima dan rond een tiental graden.

Later:

Maandag is nog een vrij fraaie dag. Er zijn wel redelijk wat hoge sluierwolken aanwezig die in de loop van de dag binnendrijven. De maxima zitten dan vooraan de 20 graden en de wind waait zwak tot matig uit een westelijke richting. De bewolking neemt gaandeweg de dag wel toe.

Samenvatting:

Veel wolken met in de ochtend eerst nog wat (mot)regen. Vanmiddag wordt het droog en komen er geleidelijk aan opklaringen vanaf de kust. Het is koel met maxima tussen 18 en 20 graden bij een naar noordwest draaiende en matige, aan zee eerst nog vrij krachtige, wind.

Geert, vrijdag 10 juli, 06.30 uur.

 

Mieren, vriend of vijand? In dit filmpje kijken we even binnen in een mierennest met broed: