WO

5 Aug

Weertype

Weertype

± 13° | 23-27°

0 %

Windrichting

ZW 3 bft
Vanaf vandaag krijgt een uitloper van het Azorenhoog vaste voet aan de grond boven Europa en vo [...]
Lees verder

DO

6 Aug

Weertype

Weertype

± 15° | 29-32°

0 %

Windrichting

Z 2-3 bft
Vanaf morgen neemt een sterk hogedrukgebied volledig de regie in handen. Er kunnen in de ochten [...]
Lees verder

VR

7 Aug

Weertype

Weertype

± 16° | 30-33°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Donderdag zitten we in zeer warme lucht. De maxima maken direct een sprong naar 30 graden en me [...]
Lees verder

ZA

8 Aug

Weertype

Weertype

± 17° | 31-34°

10 %

Windrichting

VAR 2-3 bft
Vrijdag en zaterdag zorgt de bij de inleiding beschreven drukverdeling (hoog ten noordoosten va [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een naar Scandinavië wegtrekkend lagedrukgebied beheerst nog tijdelijk ons weer. We krijgen vandaag daarbij eerst nog te maken met een doortrekkende troglijn met enkele buien. Daarachter stijgt de luchtdruk onder invloed van een mobiele wig van het Azorenhoog. Morgen wordt dan ook een wat betere dag met opnieuw de invloed van die wig van hoge luchtdruk. Woensdag en in de tweede helft van de week zitten we weer onder invloed van lagedrukgebieden die van west naar oost trekken op de flank van het Azorenhoog. Daarbij trekken regelmatig regenzones of buienlijnen door onze omgeving met periodes van regen of of buien. Dat Azorenhoog komt tegen het eind van de week via de Britse Eilanden dichterbij en zorgt dan tegen volgend weekend voor een stabilisatie van de luchtdruk en het weer in onze omgeving. Dat zou dan volgende week uitlopen op stabieler en warmer zomerweer.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is het licht wisselvallig. Een mix van wolken en opklaringen maakt het weerbeeld met daarbij nog een kleine kans op een enkele bui. De grootste buienkans zit in de ochtend en in het noorden van onze regio. Een troglijn trekt over Nederland en zorgt ook bij ons in de eerder genoemde gebieden voor een tijdelijke toename van de kans op buien. Het westen van West-Vlaanderen blijft er waarschijnlijk volledig van gespaard. In de namiddag gaan de droge perioden en opklaringen weer overheersen. De maxima zitten rond een 18-19 graden aan zee en maximaal tot hoogstens een 20-tal graden landinwaarts. De wind waait eerst nog matig tot vrij krachtig, aan zee vrij krachtig tot zelfs nog tijdelijk krachtig en zit in een west west tot noordwestelijke hoek. Die kan eerst en zeker in de ochtend nog flink doorwaaien, maar in de namiddag neemt die dan beduidend in kracht af.

De nacht naar dinsdag verloopt veel kalmer. De wind is eindelijk gaan liggen bij minima rond een graad of 12-13 tegen de ochtend. Het is daarbij licht tot wisselend bewolkt. Er kan tegen de ochtend wat nevel opduiken.

Morgen:

Morgen wordt een betere dag. Waarschijnlijk zelfs de beste dag van de week. We zitten dan onder de gunstige invloed van een uitloper van het Azorenhoog die ons wat in bescherming neemt. De west tot noordwestelijke wind komt eindelijk tot rust. Er wordt wel vrij koele lucht aangevoerd, maar doordat de zon zich ook weer ruim laat zien, lopen de maxima landinwaarts dan toch op naar een 20 tot 22 graden. Aan zee houden we maxima rond 18 tot 19 graden vast. Gaandeweg de dag neemt de bewolking wel toe en we eindigen de dag met een zwaar bewolkte lucht.

De nacht naar woensdag wordt de bewolking dikker en kan er alweer links of rechts eens wat lichte regen of een bui vallen. De minima zitten rond een 13-tal graden.

Overmorgen:

Woensdag wordt een wisselvallige en regenachtige dag. Er trekt in de loop van de dag een regenzone in lengte en breedte over onze regio. Het is dan ook wisselend tot zwaar bewolkt en er zijn perioden met regen of buien. De temperaturen gaan er weer wat op achteruit en kamperen ergens rond een graad of 18-19. Er komt weer wat meer wind te staan uit het zuidwesten, maar niet meer zoveel als tijdens de voorbije dagen.

Ook in de nacht naar donderdag blijft het zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van regen of buien. Het is wel zacht met minima rond 14 tot 15 graden.

Later:

Donderdag hebben we nog altijd last van een storing. Die zorgt nog steeds voor veel bewolking en perioden met regen of buien. Er zijn weinig opklaringen en het is nog altijd aan de koele kant met maxima die niet veel verder geraken dan tot rond een 18 tot 19 graden. Er staat daarbij een matige zuidwestelijke wind.

Samenvatting:

Het wordt een wisselvallige dag. Er zijn vanochtend eerst nog brede opklaringen. Gaandeweg verschijnen er stapelwolken en neemt de kans op een bui toe, vooral in het noorden en landinwaarts. Het westen van West-Vlaanderen houdt het droog. Vanmiddag worden de opklaringen weer breder. Het is koel met maxima tussen 18 en 20 graden en nog altijd vrij veel wind uit het noordwesten.

Geert, maandag 06 juli, 06.55 uur.

 

Mieren, vriend of vijand? In dit filmpje kijken we even binnen in een mierennest met broed: